Kiedy płaczą świerszcze

- 2016-09-12
- 2008-10-27
- Jacek Bielas
- WAM
- literatura amerykańska Jacek Bielas powieść religijna powieści chrześcijańskie powieść chrześcijańska beletrystyka chrześcijańska powieść obyczajowa obyczajowe przyjaźń
- When Crickets Cry
- 2016-09-12
- Jacek Bielas
— Dlaczego one płaczą?
Annie zastanowiła się przez chwilę.
— Ponieważ wiedzą.
— Co wiedzą? — zapytałem.
Spojrzała na mnie, jak gdyby to było zupełnie oczywiste…
Po śmierci ukochanej żony pogrążony w żalu Reese postanawia odciąć się od świata. Porzuca pracę i przyjaciół, aby pod zmienionym imieniem ukryć się w małym miasteczku nad jeziorem Burton. Nie podejrzewa, że właśnie w tej zacisznej miejscowości stanie się uczestnikiem tragicznych wydarzeń, a o jego dalszych losach zadecyduje siedmioletnia dziewczynka, sprzedająca lemoniadę…
Kiedy płaczą świerszcze to trzymająca w napięciu, poruszająca powieść o heroicznej walce, sile przyjaźni i niegasnącej nadziei.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Dobrze widzi się tylko sercem
Miasteczko Clayton to miejsce jakich wiele w Stanach Zjednoczonych. Położone nad malowniczym jeziorem Burton, z racji niewielkiej liczby mieszkańców nie sprzyja ludziom, którzy mają coś do ukrycia, ponieważ wszyscy znają siebie nawzajem. Mimo to właśnie Clayton stało się miejscem dobrowolnego wygnania Reese’a. Mieszkający w domu położonym na uboczu, unikający kontaktu z ludźmi, stara się ułożyć na nowo życie po osobistej tragedii. Próba odcięcia się od świata zostaje skazana na niepowodzenie w chwili poznania Annie – niezwykle rezolutnej siedmioletniej dziewczynki, sprzedającej lemoniadę w miasteczku, by uzbierać pieniądze na operację transplantacji serca. Oboje okazują się lekarzami – Reese niezwykle cenionym kardiochirurgiem, który porzucił zawód po śmierci ukochanej żony Emmy, a Annie istotą, która podejmie próbę uzdrowienia złamanego serca mężczyzny.
Mimo często eksploatowanego tematu, „Kiedy płaczą świerszcze” nie wywołuje u czytelnika odczucia wtórności historii. Znakomicie świadczy to o klasie autora. Styl Martina sprawia, że powieść wyróżnia się na tle innych amerykańskich melodramatów. Bardzo umiejętnie prowadzona akcja, z wieloma zwrotami i realistycznym rozwojem relacji między bohaterami oraz ich przemianami wewnętrznymi sprawiają, iż czytelnik z wielką uwagą śledzi losy Reese’a. Poza jego przyjaźnią z dziewczynką ważną rolę odgrywają także inne wątki – wspomnienia ze wspólnego życia z żoną, której chore serce było motywacją zawodowego rozwoju mężczyzny, przyjaźni ze szwagrem Charliem – jedyną osobą z którą utrzymał kontakt po tragedii czy też pełną bólu próbą ułożenia sobie życia. Drugoplanową perełką jest znajdujący się w miasteczku bar Studnia. Neonowe reklamy piwa i striptizu okazują się tylko wabikiem na podróżnych, zagubionych nie tylko w drodze, ale także i w życiu. Bar okazuje się bowiem „reklamą” Boga. Na serwetkach znajdują się cytaty z Biblii, z szafy grającej wydobywa się tylko muzyka gospel, a właściciel prowadzi regularne spotkania z ludźmi potrzebującymi pomocy.
Wszystko to sprawia, że powieść Martina nie jest ckliwą historyjką, służącą jedynie wyciskaniu łez u nadwrażliwych czytelników i czytelniczek. „Kiedy płaczą świerszcze” w niezwykle ciepły i czuły sposób dotyka tematu miłości, religii i odbudowywania życia po tragedii. Dodatkowo akcja cały czas trzyma w napięciu, będąc z jednej strony wyścigiem z czasem o życie Annie, a z drugiej odkrywaniem kolejnych etapów historii Reese’a i Emmy. Z tego powodu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ciepłych powieści o miłości i duchowym odrodzeniu. Gorszą ocenę książce mogliby wystawić miłośnicy dzieł pełnych akcji, jednak myślę, że niejeden z nich po lekturze tej powieści może zmienić swój pogląd na melodramaty.
Jarosław Olejnik
Popieram [ 6 ]
Dyskusje
- 1 088
Wypożycz z biblioteki
Czasami myślę, że piekło to dwa miejsca: to, do którego człowiek może ostatecznie trafić, ale również miejsce, w którym przydarza się mu zna...
RozwińTego, co najlepsze i najpiękniejsze na świecie, nie można zobaczyć, a nawet dotknąć; trzeba to poczuć sercem.
,,Każde serce składa się z dwóch części- jednej, która pompuje, i drugiej, która kocha. Jeśli zamierzasz poświęcić życie na składanie złaman...
Rozwiń
Opinie [145]
Pierwszy raz przeczytałem tę książkę w 2008 roku. Pamiętałem, że była dobra i tylko kilka pojedynczych wątków, które mi się nijak nie łączyły w jedną całość.
więcejOd kilku miesięcy marzyłem o tym, aby znowu przeczytać tę książkę. I się nie zawiodłem.
Od samego początku całkowicie znalazłem się w świecie Reesa, Cindy, Anie i Charliego. Zakochałem się w radości życia Emmy. ...
po przeczytaniu pierwszych rozdziałów myślałam, że rzucę ją w kąt, a bardzo rzadko zdarza mi się nie doczytać książki do końca. Popełniłabym jednak fatalny błąd, gdybym nie dała jej szansy. Jest to powieść, która wzrusza bez zbędnego sentymentalizmu. Wszystko dzieje się bez pośpiechu, jednak czuje się to kłucie w dołku, który sprawia, że chcesz czytać dalej. W osobliwy...
więcejTo nie jest szybki "shot książkowy". To historia, która płynie bez pośpiechu i osadza się na dnie serca. Porusza i jednocześnie daje nadzieję.
Pokaż mimo toPoczątek bardzo mi się dłużył i przez to nudził ale później książka nabrała tempa i nie mogłam się od niej oderwać. Opowieść o lekarzu po dramatycznych przejściach i dziewczynce o złotym sercu która pragnie żyć. Polecam.
Pokaż mimo toZ bólem serca, ale jednak bardzo nisko oceniam tę książke. Męczyła mnie ona kilka tygodni. Sam pomysł fabuły byl niezły, ale chyba mnie denerwowały te medyczne opisy zabiegów i detale dotyczace transplantacji.
Pokaż mimo toOpowieść o kruchości życia ludzkiego, odwadze, sile i walce. Również z samym sobą. Dobrze się czyta i skłania do refleksji nad własnym życiem.
Pokaż mimo toNie urzekła mnie ta historia.
Pokaż mimo toZa dużo powtórzeń, za bardzo medyczna, a przede wszystkim zabrakło tego czegoś.
Lubię sentymentalne tematy, ale...
Już sam tytuł powinien nas ostrzec, że w tej książce nie tylko płaczą świerszcze, ale i czytelnicy. Wzruszająca historia, choć tak mało prawdopodobna. Los w nieoczekiwany sposób krzyżuje los ciężko chorej Annie i pogrążonego w głębokiej żałobie Rees'a. Dla obojga, spotkanie będzie początkiem wspólnej terapii. Polecam, przy czym proszę mieć pod ręką pudełko chusteczek!
Pokaż mimo to„I dam wam serce nowe i ducha nowego tchnę do waszego wnętrza, odbiorę ... i przyprowadzę was z powrotem do waszego kraju, pokropię was czystą wodą”.
Pokaż mimo toSerce nie tylko jest jednym z najbardziej bezinteresownych narządów, jest także najbardziej odważnym i wiernym z nich.
Piękny, emocjonalny rollercoaster!
Historia opowiedziana w tej książce jest naprawdę piękna, całość psuło mi jednak "wykonanie". Autor bowiem postanowił maksymalnie docisnąć dźwignię ckliwości i posunął się w wielu miejscach za bardzo w stronę emocjonalnego sentymentalizmu i nadmiernego dramatyzmu, a także prowincjonalnej religijności tryskającej wprost frazesami pełnymi mądrości życiowych, co skutowało...