Teatr odtrąconych poetów

Okładka książki Teatr odtrąconych poetów Tamara Ireland Stone
Okładka książki Teatr odtrąconych poetów
Tamara Ireland Stone Wydawnictwo: Amber literatura młodzieżowa
2015-12-10
2015-06-16
Julia Wolin
Tagi:
Tamara Ireland Stone literatura młodzieżowa zaburzenia psychiczne samotność depresja

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Ciebie zainteresować

Oficjalne recenzje i

Odnajdując siebie w słowach

2783 258 91

Bardzo smutna, jak i zarazem pełna nadziei historia o nastolatce z problemami psychicznymi. Wielkim plusem książki są przekazy które niesie i wartości które reprezentuje. Najważniejszym z przekazów to aby znaleźć sobie ludzi przy których czuje się dobrze, mieć przyjaciół i samemu być dla siebie przyjacielem. Jeżeli ktoś chce złamać sobie serce, a następnie posklejać na nowo powinien zdecydowanie sięgnąć po nią.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo lubię czytać takie poruszające młodzieżówki i ta bardzo do mnie trafiła.

W momencie gdy pojawił się pewien zwrot akcji to chyba już do końca książki płakałam. Smutne, wzruszające, pokrzepiające i szokujące.

Bardzo lubię czytać takie poruszające młodzieżówki i ta bardzo do mnie trafiła.

Książka dobrze pokazuje aspekt życia dziewczyny, zmagającej się z OCD. To, jak czuję się niezrozumiana, samotna, opuszczona. Towarzystwo, które pojawia się później, jest dosyć oklepanym pójściem na łatwiznę, w kwestii popchnięcia akcji książki, aczkolwiek zakończenie mrozi krew w żyłach i sprawia, że całkowicie w inny sposób, patrzymy na wszystko, co działo się wcześniej w tej książce

więcej Pokaż mimo to

Sam/Samanta ma grupkę przyjaciółek z którymi wspólnie spędzą czas, ale nie zwierza się im ze swoich zmartwień. Ma hobbi, które jej pomaga, ale nie dzieli się tym z nimi. Ma swoje tajemnice, które zna tylko jej terapeutka. Sam ma problemy sama ze sobą, cierpi na zaburzenia obsesyjno kompulsyjne.
Jej życie zaczyna się jednak przekształcać, dzięki nowej znajomości, przyjaźni, a wniknięcie w Teatr Poetów pomaga jej w akceptacji, przebaczeniu i zrozumieniu siebie.
Znakomita młodzieżówka(nie tylko dla tej gr wiekowej) świetnie ukazująca problemy, frustracje, milczenie, uczucia, bunt młodych ludzi. Co więcej, fenomenalnie jest przedstawiony problem, z jakim mierzą się młodzi ludzie z nerwicą natręctw i jak ważne jest zrozumienie, wsparcie, pomoc ze strony rodzica oraz współpraca z terapeutą. I oczywisty wątek pierwszej miłości, bardzo umiejętnie poruszony. Zakończenie mocno zaskakuje, co jest kolejnym atutem tej książki. Bardzo polecam.
"Kiedy przestanę popełniać błędy? (...) A czemu na Boga chciałabyś przestać? Błędy. Próby i porażki. W ten sposób uczymy się chodzić, biegać i tego, że gorące przedmioty parzą. Całe życie popełniałaś błędy i nadal je będziesz, popełniać. - Super. - Chodzi o to, żebyś wyciągała z nich wnioski i szła dalej".

więcej Pokaż mimo to

Jak to jest być nierozumianym przez rówieśników, mieć ciągle wrażenie, że jest się innym, „nienormalnym” i nie móc być w stu procentach sobą?

A jak to jest spróbować to zmienić?

Przekonuje się o tym główna bohaterka, Sam, która znajduje tajemnicze pomieszczenie w swojej szkole, gdzie podczas dwóch przerw w tygodniu spotyka się kilkoro uczniów, którzy… czytają. Czytają to, co napiszą i na czym napiszą. Wkrótce bohaterka przekonuje się, że dla niej poezja to swego rodzaju ucieczka od rzeczywistości… No ale czy można ciągle się chować?

Poruszane zostają ważne tematy – od choroby, przez stratę ważnej osoby, po wyśmiewanie w szkole – czyli tematy, o których rzadko się rozmawia, a są niezwykle ważne!

Bo przecież ilu z nas to spotkało?

A ilu z nas o tym mówi?

Mimo że tematyka powieści nie jest łatwa – nie mamy do czynienia z typową młodzieżówką o szkolnych perypetiach – książkę czyta się bardzo szybko. Przyciąga – to chyba dobre słowo.

Teatr Odtrąconych Poetów przyciąga.

A jak to jest spróbować to zmienić?

Książka bardzo mi się podobała, chociaż wedlug mnie za szybko stało się to wszystko z tym romansem. Mimo tego, że nie lubię tego typu wątków, w książce nie był to temat przewodni. Szybko odwróciłam sobie uwagę nagłym zwrotem akcji, dzięki któremu mogę powiedzieć że książka mnie usytysfakcjonowała.

Sięgnęłam po książkę, ponieważ wydawała mi się ona idealną, a przede wszystkim lekką, lekturą na wakacje. Owszem, czytało się bardzo przyjemnie, ale nie spodziewałam się tak pięknie rozbudowanej fabuły i wątków pobocznych. Problemy poruszane w tej historii są bardzo istotne, dziś szczególnie w kręgach młodzieżowych, ale nie tylko. Ja sama odnalazłam w książce piękno i niezwykle przydatne rady na każdy dzień. Jestem pewna, że kiedyś wrócę do tej lektury i polecam ją każdemu z całego serca.

więcej Pokaż mimo to

Kiedy tylko zobaczyłam z tyłu książki porównanie do "Stowarzyszenia Umarłych Poetów" pomyślałam, że muszę to przeczytać. I chociaż początkowo czułam się rozczarowana, to koniec końców książka naprawdę mi się podobała.
Samantha to szesnastolatka z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi, która dzięki nowej, tajemniczej przyjaciółce trafia do szkolnej piwnicy, gdzie grupka ludzi spotyka się, aby dzielić się swoją twórczością w tak zwanym Teatrze Poetów.
Opowieść o zrozumieniu, dorastaniu, a także o tym, że ludzki umysł nie jest tak oczywisty jak może nam się wydawać. Zaburzenia, z którymi zmaga się Samantha, nie zostały potraktowane powierzchownie ani zepchnięte na boczne tory, lecz cały czas były częścią bohaterki. Na końcu dobry i nieoczekiwany zwrot akcji, którego zupełnie się nie spodziewałam.

Na półkach: , , , ,

16 letnia Sam leczy się psychiatryczne, gdyż cierpi na ataki paniki, nerwicę i natręctwo myśli. Od lat utrzymuje chorobę w tajemnicy. Nieustannie zabiega o względy ,,przyjaciółek,, które poniżają ją i słabszych oraz ciągle chcą udowadniać, że są lepsze od niej. Jednak pewnego dnia tajemnicza Caroline zaprowadza Sam do sekretnego pokoju w piwnicy szkoły. Miejsce to, przez wtajemniczonych nazywane jest Teatrem Poetów. Spotykają się tam osoby z problemami, odrzucone, gnębione lub ignorowane przez innych uczniów.
Od tej pory świat dziewczynki całkiem się zmienia.
I kiedy Sam zaczyna myśleć, że wszystko w jej życiu nareszcie się układa, napotyka na niespodziewanego przeciwnika-Siebie.
A dokładnie swój mózg, przez co nie może już dłużej sobie ufać.
Aby dowiedzieć się prawdy, musi odkryć smutną historię o początkach Teatru Poetów.

Uczniowie podczas tajnych spotkań recytują napisane przez siebie wiersze, które może nie są najlepszej jakości, ale to nie o to chodzi. Chodzi o szczerość. Piszą, aby przekazać zaufanym ludziom to co ich smuci, raduje, opisują problemy i uczucia, o których nigdy by głośno nie powiedzieli.
I to jest piękne❤.
Teatr Odtrąconych Poetów to mądra, często łamiąca serce historia o odmienności i odrzuceniu wśród młodych ludzi, tylko ze względu na to, że są inni niż wszyscy.
W czytaniu przeszkadzało mi jedynie to, jak szybko nawiązywały się relacje między bohaterami.
Mimo wszystko to chyba jedna z najlepszych książek jakie czytałam. Bardzo, bardzo polecam. Porusza naprawdę Ważny temat.

więcej Pokaż mimo to

Dobra lektura o problemach psychologicznych uczniów z liceum. Samantha ukrywa przed znajomymi to, że ma nerwicę i ataki paniki. Pisze wiersze i czyta je na spotkaniach tytułowych odtrąconych poetów.
Uczniowie różnych szkół powinni przeczytać.

Uczniowie różnych szkół powinni przeczytać.