Warszawa lata 70.

- Foto Retro
- Bosz
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- Bosz Warszawa Stolica Architektura Codzienność Historia Odbudowa Fotografia Album historia Warszawy
Czwarty już album z serii FOTO RETRO to portret Warszawy w latach 70. - w epoce Edwarda Gierka - ukazany na zdjęciach pochodzących z Narodowego Archiwum Cyfrowego. Zmiany we władzach PRL-u zaowocowały wielkimi inwestycjami w stolicy. Dzięki zaciągniętym kredytom zagranicznym powstały nowoczesne arterie komunikacyjne - Wisłostrada i Trasa Łazienkowska, w zawrotnym tempie zbudowano Dworzec Centralny, a ulice zapełniły się popularnymi "maluchami", czyli fiacikami 126p. Podjęto także decyzję - wówczas uważaną za kontrowersyjną - o odbudowie Zamku Królewskiego. Warszawiacy, nawet ci najbardziej sceptyczni, z zaangażowaniem kibicowali tym zmianom. Obowiązywała propaganda sukcesu, chcieliśmy być bliżej Europy. Nadchodzące nowe czasy zwiastowała w 1979 roku pierwsza pielgrzymka Ojca Świętego do Polski.
O obliczu Warszawy tamtych lat opowiada we wstępie Anna Seniuk, znakomita odtwórczyni roli Magdy, żony inżyniera Karwowskiego w kultowym serialu "Czterdziestolatek".
Książka jest kolejnym tomem serii opowiadającym historię Warszawa w XX wieku. Tym razem Autorzy prezentują lata 70. Zdjęcia są ładne jednak w nieodróżnieniu od wcześniejszych tomów nie są tak ciekawe. Głównie prezentowani są mieszkańcy miasta oraz sprzęty popularne w lach 70. Książka podzielona na rozdziały: Wielkie inwestycje, Propaganda sukcesu, Puls Stolicy, Warszawski dzień oraz Jan Paweł II w Warszawie. Całość opatrzona jest wstępem Anny Seniuk
więcej Pokaż mimo to