Maszyna do pisania. Kurs kreatywnego pisania
Pisania, jak każdego zawodu, można się nauczyć. "Kurs kreatywnego pisania" Katarzyny Bondy, królowej polskiego kryminału, da początkującym pisarzom narzędzia, by mogli swoje pisarskie pomysły realizować pewnie, świadomie i coraz doskonalej. Wyjaśni, jak wygląda struktura powieści i w przystępny sposób uporządkuje teorię konstruowania tekstów literackich. Pomoże także przyszłym pisarzom w odkrywaniu ich mocnych stron, otworzy ich na inną percepcję świata, nauczy samodyscypliny oraz tego, jak szukać tematów i pomysłów.
„Tak, uczę ludzi pisać. Lubię dzielić się swoją wiedzą, pomagać adeptom, wydobywać ich z odmętów grafomanii. Spokojnie, to nie przytyk, gdyż każdy pisarz jest trochę grafomanem. Nie piszę za moich podopiecznych, nie redaguję, nie narzucam im swojej percepcji świata. Staram się jedynie - jak akuszerka - pomagać w ich „literackich porodach”. Bo pisanie książek to nie poezja, gdzie pocałunek Muzy zapładnia twórcę do napisania wiersza, zaś iluminacja jest cenniejsza niż warsztat. Pisanie książek to ciężka, także fizyczna, praca. By napisać kilkaset stron powieści trzeba mieć naprawdę twardy koniec kręgosłupa, a przy tym jednak nadal pozostać artystą. Moim zdaniem to właśnie literatura – a nie film, jak przekonywał towarzysz Lenin – jest królową sztuk. I choć kiedyś sama nie wierzyłam, że to ma sens, bojkotowałam, wyśmiewałam, kpiłam, dziś odszczekuję publicznie: pisania można, a nawet trzeba się nauczyć!”.
Katarzyna Bonda
Kup Maszyna do pisania. Kurs kreatywnego pisania w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Maszyna do pisania. Kurs kreatywnego pisania
Słowa dla każdego
Pisanie wydaje się łatwe. O wiele łatwiejsze od czytania, bo to wymaga od czytelnika uwagi. Pisanie, szczególnie to nakierunkowane na „wenę”, już nie. Pisarz, stereotyp zgarbiony nad maszyną do pisania z fajką w ustach, tworzący stronę za stroną i nieprzejmujący się rzeczywistością. A wszystko dzięki wenie.
Ile w tym prawdy? Cóż, zero. Każdy, kto choć raz próbował pisać na poważnie, dobrze wie, że coś takiego jak wena nie istnieje. Owszem, pojawiają się przebłyski, gdy pisze się lepiej, szybciej i wszystkie słowa układają się tak jak należy. Niestety, czekanie na to, aż w magiczny sposób staniemy się kolejnym Bułhakowem, na nic się nie zda. Przypomnijmy, Michaił tworzył swoją najbardziej znaną powieść latami, długimi latami.
Katarzyna Bonda rozprawia się z mitem weny w sposób logiczny, a przede wszystkim zaskakująco metodyczny. Podręcznik pisania to odpowiednie określenie na „Maszynę do pisania”. Słowo po słowie, kolejne zdania i rozdziały wprowadzają adeptów w świat pisarzy. Bonda zaczęła od rzeczy najprostszych, podwalin, bez których początkujący poruszaliby się po zapisanych kartkach jak niewidomy po autostradzie. Łatwo wpaść pod koła, gdy nie wiemy, w którą stronę się odwrócić. Bonda nie pokazuje „co”, tylko „jak”.
Rozbudowane rozdziały to od początku do końca przeprowadzenie czytelnika przez proces twórczy. Proces, który ten musi „odbębnić”, jeżeli chce skończyć powieść. Stworzenie bohatera, jego otoczenia i całego świata przedstawionego. Bonda rozpisuje też fabułę, opierając się na prostym przykładzie i rozkłada ją na czynniki pierwsze. Sprawia, że proces twórczy zaczyna wyglądać inaczej niż to sobie wyobrażano. Pisanie to ogromna praca, wyrzeczenia i satysfakcja, która pojawia się w różnych momentach. Bonda pomaga uporządkować chaos – coś, co w głowie początkującego twórcy jest rzeczą normalną – dając przy tym multum cennych rad.
Jak dobrze poprowadzić akcję, napisać dialog, by był rzeczywisty, i co dać bohaterowi, by czytelnik mógł się z nim identyfikować. „Maszyna do pisania” to kompleksowa, doskonale opracowana książka dla początkujących i chcących pisać. To niejedyna pozycja na rynku mówiąca o tej trudnej sztuce, ale z całą pewnością jedna z lepiej przygotowanych.
Bartosz Szczygielski
Oceny książki Maszyna do pisania. Kurs kreatywnego pisania
1439 użytkowników ma tytuł Maszyna do pisania. Kurs kreatywnego pisania na półkach głównych- Chcę przeczytać 805
- Poradniki 13
- Pisanie 8
- Ebook 6
- 2015 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maszyna do pisania. Kurs kreatywnego pisania
Ale się uśmiałam 😂! "Królowa polskiego kryminału" 🤣 napisała "Kurs kreatywnego pisania"...🤣🤣🤣. No śmieszniej tego nie można było nazwać 😂. Kreatywnego?! Trzeba przyznać, że pisząc te oczywiste oczywistości, pani Bonda albo ma tak niskie mniemanie o inteligencji czytelników, albo olbrzymie parcie na kasę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUporządkowany zestaw porad i lekcji dla aspirujących pisarzy. Sam takowym nie jestem, ale imponuje mi czas poświęcony na meta-analizę własnego procesu twórczego i przelanie go na karty książki. Autorka prowadzi nas przez kolejne elementy dobrze napisanej powieści, stawia nacisk na elementy (jej zdaniem) najważniejsze i oczywiście z odpowiednim dystansem zachęca (broń boże nie zmusza!) do określonego trybu działań. Przeczytałem z czystej ciekawości i na stan mojej wiedzy wydaje mi sie, że jest to dobra propozycja dla ludzi chcących rozpocząć przygodę z pisaniem. Ja nie zamierzam, ale z czystym sumieniem polecę tym, którzy przymierzają się do tego. Oczywiście, nie można do niej podejść jak do zestawu sztywnych, nienaruszalnych reguł narzuconych z góry. (Co sama autorka podkreśla).
Uporządkowany zestaw porad i lekcji dla aspirujących pisarzy. Sam takowym nie jestem, ale imponuje mi czas poświęcony na meta-analizę własnego procesu twórczego i przelanie go na karty książki. Autorka prowadzi nas przez kolejne elementy dobrze napisanej powieści, stawia nacisk na elementy (jej zdaniem) najważniejsze i oczywiście z odpowiednim dystansem zachęca (broń boże...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemnie napisana, pełna konkretów książka dla wszystkich, którzy chcą się doskonalić w pisarskim rzemiośle. Pełno tu ciekawych myśli, inspirujących fraz i tego, co każdy adept pióra powinien usłyszeć. I choć pisanie historii jest sprawą raczej indywidualną, to autorce udało się zawrzeć w tej książce uniwersalne porady na bazie własnego doświadczenia. Nie traktowałbym tego jak twórczej wyroczni, ale jako pomoc dla aspirujących pisarzy. W takim rozumieniu, ta książka była mi dużą pomocą.
Przyjemnie napisana, pełna konkretów książka dla wszystkich, którzy chcą się doskonalić w pisarskim rzemiośle. Pełno tu ciekawych myśli, inspirujących fraz i tego, co każdy adept pióra powinien usłyszeć. I choć pisanie historii jest sprawą raczej indywidualną, to autorce udało się zawrzeć w tej książce uniwersalne porady na bazie własnego doświadczenia. Nie traktowałbym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko to już gdzieś czytałam. Nie wniosła nic nowego i nie nauczyła mnie niczego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry poradnik. Dość obszerny. Jednakże, gdyby nie dekalog pisarza, który tam się znajduje, sądziłbym, że wystarczy mi już ,,Pamiętnik rzemieślnika” Kinga oraz uczestniczenie w spotkaniach autorskich. Można wiele wynieść z tej książki. Pani Katarzyna nawołuje do determinacji, wiary w siebie, ciągłego doskonalenia. Najważniejsze też dużo pisać. Jak masz plan, realizować go, nie odkładać na jutro. Wszystko powinno się zacząć już dziś.
Są też pojęcia, które warto znać. Opisy i cechy bohaterów. Rodzaje umów wydawniczych, które są mało lub dużo korzystne dla piszących.
Jakże się cieszę, że na liście polecanych książek przez autorkę, są takie, które sam czytałem i lubię, albo i autorzy.
Cóż więcej dodać? Dla mnie to tylko przypomnienie wiadomości. Ciągle się rozwijam i chodzę na spotkania autorskie i tam mówią prawie to samo. Dodatkowo autorzy dzielą się swoimi „bzikami” i nawykami, ale to już inna rzecz.
Wyróżnione cytaty z książki:
,,Zresztą, tylko dzięki pisaniu możesz być naprawdę wolny. Ja jestem. Wszelkie ograniczenia są we mnie, ale wiem już, jak je pokonywać. Na tym etapie tylko tym się różnimy. Mój świat jest już taki, jakiego chcę. To dotyczy każdego pisarza”.
,, Sokrates słusznie stwierdził, że szaleństwo jest źródłem mądrości. To, dlatego większość pisarzy jest na swój sposób szurnięta (nie mylić z brakiem uroku czy chorobą psychiczną),poza tym przemądrzała i samokrytyczna jednocześnie”.
,, Bo im mądrzejszy jest człowiek, tym jego powieść jest lepsza, dojrzalsza”.
Zgadzam się w pełni! Pisanie to nie tylko coś w rodzaju rozrywki, działa też terapeutycznie, ale i jest moim zdaniem manifestem życiowym albo artystycznym. To jest piękny świat. To zgodnie ze słowami Sokratesa, piszący nie są do końca normalni, ale lepiej tak! Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich, pięknie to Sapkowski napisał. Mądrość? Zgadza się, im więcej książek czytasz tym lepiej, jesteś jak gąbka, która wchłania dużo wody… to na plus, gdyż wiedza to spory arsenał w tworzeniu i w dyskusjach z dyletantami!
Polecam, zwłaszcza tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pisaniem.
Bardzo dobry poradnik. Dość obszerny. Jednakże, gdyby nie dekalog pisarza, który tam się znajduje, sądziłbym, że wystarczy mi już ,,Pamiętnik rzemieślnika” Kinga oraz uczestniczenie w spotkaniach autorskich. Można wiele wynieść z tej książki. Pani Katarzyna nawołuje do determinacji, wiary w siebie, ciągłego doskonalenia. Najważniejsze też dużo pisać. Jak masz plan,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, skąd tu tyle pozytywnych opinii.
Same porady to zbiór wszystkiego co już można znaleźć w internecie.
Może podobałaby mi się bardziej, gdybym była kompletnym laikiem w temacie.
Jeszcze tylko dodam cytat, który obrzydził mi postać autorki i trudno mi będzie podejść do niej neutralnie.
"Nie kopiuj innych autorów. Nie jesteś Chińczykiem."
To tak jakby Niemiec napisał: "Nie kradnij aut. Nie jesteś Polakiem."
Wstrętne.
Nie wiem, skąd tu tyle pozytywnych opinii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie książka rozciągnięta do granic możliwości, za dużo przykładów i porównań, które nic nie wnoszą do tekstu.
Same porady to zbiór wszystkiego co już można znaleźć w internecie.
Może podobałaby mi się bardziej, gdybym była kompletnym laikiem w temacie.
Jeszcze tylko dodam cytat, który obrzydził mi postać autorki i trudno...
Świetny poradnik z konkretnymi radami i przykładami, bez zbędnego lania wody. Z pewnością zastosuję je w praktyce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja o sposobie konstruowania powieści.
Bardzo ciekawa pozycja o sposobie konstruowania powieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napakowana konkretami :) Lubię to :D
Książka napakowana konkretami :) Lubię to :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę pomocna pozycja w tworzeniu własnej ksiazki
Naprawdę pomocna pozycja w tworzeniu własnej ksiazki