rozwińzwiń

Chemia w pożywieniu

Okładka książki Chemia w pożywieniu Hans-Ulrich Grimm
Okładka książki Chemia w pożywieniu
Hans-Ulrich Grimm Wydawnictwo: Vital zdrowie, medycyna
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Wydawnictwo:
Vital
Data wydania:
2014-06-13
Data 1. wyd. pol.:
2014-06-13
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788364278280
Tłumacz:
Katarzyna Jurczak
Średnia ocen

7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
31 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
262
201

Na półkach: ,

Bardzo ciekawa i godna polecenia. Warto wiedziec co się je, jaka jest obecna wiedza na temat konkretnych dodatkow. Wszystko bardzo naukowo podane. Duzo odniesien do produktow z rynku niemieckiego ale sa zbiezne z rynkiem polskim. Polecam

Bardzo ciekawa i godna polecenia. Warto wiedziec co się je, jaka jest obecna wiedza na temat konkretnych dodatkow. Wszystko bardzo naukowo podane. Duzo odniesien do produktow z rynku niemieckiego ale sa zbiezne z rynkiem polskim. Polecam

Pokaż mimo to

avatar
641
597

Na półkach:

Wspaniała książka dzięki , której można żyć dłużej i zdrowo. Każdy konserwant jest szczegółowo omówiony. Bardzo dobre źródło wiedzy.
Polecam

Wspaniała książka dzięki , której można żyć dłużej i zdrowo. Każdy konserwant jest szczegółowo omówiony. Bardzo dobre źródło wiedzy.
Polecam

Pokaż mimo to

avatar
275
239

Na półkach:

Książka napisana na wysokim poziomie. W sposób przyziemny charakteryzuje wszystkie dodatki do żywności. Pisana prostym językiem naukowym, autor wiele rzeczy upraszcza nie tracąc na merytoryce. Znalazłam w niej wiele cennych informacji.

Książka napisana na wysokim poziomie. W sposób przyziemny charakteryzuje wszystkie dodatki do żywności. Pisana prostym językiem naukowym, autor wiele rzeczy upraszcza nie tracąc na merytoryce. Znalazłam w niej wiele cennych informacji.

Pokaż mimo to

avatar
9
7

Na półkach: ,

Przyznaję się otwarcie, że jeszcze jakiś czas temu nie zwracałam uwagi na to co jem, nie czytałam składów, nie starałam się szukać zdrowszych zamienników dla wysoce napakowanych chemią produktów. Można powiedzieć wprost, że traktowałam swój organizm jak śmietnik. Dziś wygląda to trochę inaczej - chociaż nie mam na tym punkcie bzika staram się jeść jak najmniej żywności wysoko-przetworzonej pozwalając sobie od czasu do czasu na małe lub większe "grzeszki". Tak czy siak, gdy tylko przeczytałam opis tej książki zainteresowałam się nią błyskawicznie i równie błyskawicznie zaraz po tym jak wpadła w moje ręce zaczęłam się z nią coraz to silniej zaznajamiać. Książka napisana przystępnym językiem i przyjazną dla oczu czcionką. Autorem książki ,,Chemia w pożywieniu" jest Dr Hans-Ulrich Grimm niemiecki dziennikarz i autor wielu bestsellerów. Z książki dowiemy się jak szkodliwy wpływ na nasze zdrowie mają dodatki do żywności uważane przez przedsiębiorców za bezpieczne. Rozdziały od 1-6 dostarczają sporą porcję wiedzy na temat różnych zachowań znanych na całym świecie firm, autor bez ogródek zdradza nam sztuczki i egoistyczne podejście koncernów a także pisze o tym dlaczego problem szkodliwych dodatków w pożywieniu zostaje przemilczany przez media i koncerny. Bardzo zaskoczyła mnie informacja na temat tuczących właściwości kurkuminy, gdyż związek ten do tej pory kojarzył mi się jedynie z pozytywnymi cechami. Znalazłam jeszcze mnóstwo różnych ciekawostek, których nie będę zdradzać aby nie odebrać nikomu przyjemności samodzielnego zapoznawania się z treścią książki i towarzyszących temu emocji.

Rozdział 7. jest zdecydowanie moim ulubionym i najbardziej przydatnym na co dzień. To dzięki niemu sięgam po książkę bardzo często. Znajduje się w nim leksykon dodatków do żywności, posegregowanych kolejno od E 100 aż do E 1521. Z ciekawości zaczęłam przeglądać swoje zapasy w kuchni wertując przy tym składy na opakowaniach i właśnie ten rozdział książki. Na szczęście nie było tak źle i odetchnęłam z ulgą. Warto zwrócić uwagę na to, że w składach możemy znaleźć dodatki, które nie są podane jako E xxx, tylko ich pełne nazwy. Tutaj może się pojawić problem, bo ciężko jest znaleźć dany składnik sugerując się jego prawdziwą nazwą. Wystarczy jednak wejść w wprawę. Znam coraz to więcej E xxx wraz z pełną nazwą i działaniem opisanym w leksykonie na pamięć - jest to efekt uboczny częstego zaglądania do książki ;)

Ostatni rozdział jest uzupełnieniem poprzedniego. Zawiera informacje na temat dodatków nieoznaczonych ,,E" takich jak często występujący w przetworzonej żywności syrop glukozowo-fruktozowy czy też ekstrakt drożdżowy.
"Chemia w pożywieniu" to kolejna książka z wydawnictwa Vital, która mnie zaciekawiła i pozytywnie zaskoczyła.

Przyznaję się otwarcie, że jeszcze jakiś czas temu nie zwracałam uwagi na to co jem, nie czytałam składów, nie starałam się szukać zdrowszych zamienników dla wysoce napakowanych chemią produktów. Można powiedzieć wprost, że traktowałam swój organizm jak śmietnik. Dziś wygląda to trochę inaczej - chociaż nie mam na tym punkcie bzika staram się jeść jak najmniej żywności...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    152
  • Przeczytane
    48
  • Posiadam
    16
  • Teraz czytam
    8
  • Zdrowie
    4
  • Dietetyka
    3
  • 2018
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • Medycyna
    1
  • Popularnonaukowe
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Chemia w pożywieniu


Podobne książki

Przeczytaj także