Chemia w pożywieniu
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Vital
- Data wydania:
- 2014-06-13
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-06-13
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364278280
- Tłumacz:
- Katarzyna Jurczak
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej.
Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów Nie jedz tego! i Cukrowa mafia, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych.
Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit.
Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu.
Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 152
- 48
- 16
- 8
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Bardzo ciekawa i godna polecenia. Warto wiedziec co się je, jaka jest obecna wiedza na temat konkretnych dodatkow. Wszystko bardzo naukowo podane. Duzo odniesien do produktow z rynku niemieckiego ale sa zbiezne z rynkiem polskim. Polecam
Bardzo ciekawa i godna polecenia. Warto wiedziec co się je, jaka jest obecna wiedza na temat konkretnych dodatkow. Wszystko bardzo naukowo podane. Duzo odniesien do produktow z rynku niemieckiego ale sa zbiezne z rynkiem polskim. Polecam
Pokaż mimo toWspaniała książka dzięki , której można żyć dłużej i zdrowo. Każdy konserwant jest szczegółowo omówiony. Bardzo dobre źródło wiedzy.
Polecam
Wspaniała książka dzięki , której można żyć dłużej i zdrowo. Każdy konserwant jest szczegółowo omówiony. Bardzo dobre źródło wiedzy.
Pokaż mimo toPolecam
Książka napisana na wysokim poziomie. W sposób przyziemny charakteryzuje wszystkie dodatki do żywności. Pisana prostym językiem naukowym, autor wiele rzeczy upraszcza nie tracąc na merytoryce. Znalazłam w niej wiele cennych informacji.
Książka napisana na wysokim poziomie. W sposób przyziemny charakteryzuje wszystkie dodatki do żywności. Pisana prostym językiem naukowym, autor wiele rzeczy upraszcza nie tracąc na merytoryce. Znalazłam w niej wiele cennych informacji.
Pokaż mimo toPrzyznaję się otwarcie, że jeszcze jakiś czas temu nie zwracałam uwagi na to co jem, nie czytałam składów, nie starałam się szukać zdrowszych zamienników dla wysoce napakowanych chemią produktów. Można powiedzieć wprost, że traktowałam swój organizm jak śmietnik. Dziś wygląda to trochę inaczej - chociaż nie mam na tym punkcie bzika staram się jeść jak najmniej żywności wysoko-przetworzonej pozwalając sobie od czasu do czasu na małe lub większe "grzeszki". Tak czy siak, gdy tylko przeczytałam opis tej książki zainteresowałam się nią błyskawicznie i równie błyskawicznie zaraz po tym jak wpadła w moje ręce zaczęłam się z nią coraz to silniej zaznajamiać. Książka napisana przystępnym językiem i przyjazną dla oczu czcionką. Autorem książki ,,Chemia w pożywieniu" jest Dr Hans-Ulrich Grimm niemiecki dziennikarz i autor wielu bestsellerów. Z książki dowiemy się jak szkodliwy wpływ na nasze zdrowie mają dodatki do żywności uważane przez przedsiębiorców za bezpieczne. Rozdziały od 1-6 dostarczają sporą porcję wiedzy na temat różnych zachowań znanych na całym świecie firm, autor bez ogródek zdradza nam sztuczki i egoistyczne podejście koncernów a także pisze o tym dlaczego problem szkodliwych dodatków w pożywieniu zostaje przemilczany przez media i koncerny. Bardzo zaskoczyła mnie informacja na temat tuczących właściwości kurkuminy, gdyż związek ten do tej pory kojarzył mi się jedynie z pozytywnymi cechami. Znalazłam jeszcze mnóstwo różnych ciekawostek, których nie będę zdradzać aby nie odebrać nikomu przyjemności samodzielnego zapoznawania się z treścią książki i towarzyszących temu emocji.
Rozdział 7. jest zdecydowanie moim ulubionym i najbardziej przydatnym na co dzień. To dzięki niemu sięgam po książkę bardzo często. Znajduje się w nim leksykon dodatków do żywności, posegregowanych kolejno od E 100 aż do E 1521. Z ciekawości zaczęłam przeglądać swoje zapasy w kuchni wertując przy tym składy na opakowaniach i właśnie ten rozdział książki. Na szczęście nie było tak źle i odetchnęłam z ulgą. Warto zwrócić uwagę na to, że w składach możemy znaleźć dodatki, które nie są podane jako E xxx, tylko ich pełne nazwy. Tutaj może się pojawić problem, bo ciężko jest znaleźć dany składnik sugerując się jego prawdziwą nazwą. Wystarczy jednak wejść w wprawę. Znam coraz to więcej E xxx wraz z pełną nazwą i działaniem opisanym w leksykonie na pamięć - jest to efekt uboczny częstego zaglądania do książki ;)
Ostatni rozdział jest uzupełnieniem poprzedniego. Zawiera informacje na temat dodatków nieoznaczonych ,,E" takich jak często występujący w przetworzonej żywności syrop glukozowo-fruktozowy czy też ekstrakt drożdżowy.
"Chemia w pożywieniu" to kolejna książka z wydawnictwa Vital, która mnie zaciekawiła i pozytywnie zaskoczyła.
Przyznaję się otwarcie, że jeszcze jakiś czas temu nie zwracałam uwagi na to co jem, nie czytałam składów, nie starałam się szukać zdrowszych zamienników dla wysoce napakowanych chemią produktów. Można powiedzieć wprost, że traktowałam swój organizm jak śmietnik. Dziś wygląda to trochę inaczej - chociaż nie mam na tym punkcie bzika staram się jeść jak najmniej żywności...
więcej Pokaż mimo to