Jerusalem
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Jerusalem
- Wydawnictwo:
- Ebury Press
- Data wydania:
- 2012-09-06
- Data 1. wydania:
- 2012-09-06
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 9780091943745
- Tłumacz:
- http://www.eburypublishing.co.uk
- Tagi:
- kulinaria przepisy kulinarne
Winner of the Observer Food Monthly Cookbook of the Year 2013.
Yotam Ottolenghi and Sami Tamimi are the men behind the bestselling Ottolenghi: The Cookbook. Their chain of restaurants is famous for its innovative flavours, stylish design and superb cooking.
At the heart of Yotam and Sami's food is a shared home city: Jerusalem. Both were born there in the same year, Sami on the Arab east side and Yotam in the Jewish west. Nearly 30 years later they met in London, and discovered they shared a language, a history, and a love of great food.
Jerusalem sets 100 of Yotam and Sami's inspired, accessible recipes within the cultural and religious melting pot of this diverse city. With culinary influences coming from its Muslim, Jewish, Arab, Christian and Armenian communities and with a Mediterranean climate, the range of ingredients and styles is stunning. From recipes for soups (spicy frikkeh soup with meatballs),meat and fish (chicken with caramelized onion and cardamom rice, sea bream with harissa and rose),vegetables and salads (spicy beetroot, leek and walnut salad),pulses and grains (saffron rice with barberries and pistachios),to cakes and desserts (clementine and almond syrup cake),there is something new for everyone to discover.
Packed with beautiful recipes and with gorgeous photography throughout, Jerusalem showcases sumptuous Ottolenghi dishes in a dazzling setting.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 228
- 107
- 63
- 14
- 10
- 8
- 6
- 6
- 4
- 4
OPINIE i DYSKUSJE
Niepowtarzalna mieszanka cudownych aromatów i głębokiego smaku unosi się z każdego dania wykonanego według przepisów z tej książki. Jerozolima zaskakuje połączeniami i zachęca do kolejnych eksperymentów w kuchni.
Niepowtarzalna mieszanka cudownych aromatów i głębokiego smaku unosi się z każdego dania wykonanego według przepisów z tej książki. Jerozolima zaskakuje połączeniami i zachęca do kolejnych eksperymentów w kuchni.
Pokaż mimo toPięknie wydana książka kucharska, gdzie prócz przepisów znajdziemy przeróżne ciekawostki dotyczące Jerolozimy i jej okolic. Przepisy są różne, zarówno proste jak i trudniejsze, ze składnikami które każdy zna jak i takimi za którymi trzeba się trochę nabiegać. Jak najbardziej warto, zwłaszcza jeżeli lubi się eksperymenty kulinarne, eksplozja smaków na podniebieniu gwarantowana. Świetny pomysł na prezent.
Pięknie wydana książka kucharska, gdzie prócz przepisów znajdziemy przeróżne ciekawostki dotyczące Jerolozimy i jej okolic. Przepisy są różne, zarówno proste jak i trudniejsze, ze składnikami które każdy zna jak i takimi za którymi trzeba się trochę nabiegać. Jak najbardziej warto, zwłaszcza jeżeli lubi się eksperymenty kulinarne, eksplozja smaków na podniebieniu...
więcej Pokaż mimo to[...]
Jerozolima rozpoczyna się od potraw jarskich, a ja strona po stronie nie wiem, od czego zacząć. Czwarty przepis z kolei – pieczony bakłażan ze smażoną cebulą i siekaną cytryną. Natychmiast zaznaczam. Kocham bakłażana w każdej postaci. Dzień później, rano już się piecze.
Doskonały zestaw smaków – bakłażan, słodycz cebuli, ostrość chili i kwaskowość sumaku oraz cytryny. Dalej jest jeszcze lepiej, bób, fasolka szparagowa, karczochy, kalarepka. Na 127 stronie kończą się potrawy warzywne, a ja mam zaznaczone chyba trzy czwarte.
[...]
całość:
https://www.speculatio.pl/jerozolima-ksiazka-kucharska/
[...]
więcej Pokaż mimo toJerozolima rozpoczyna się od potraw jarskich, a ja strona po stronie nie wiem, od czego zacząć. Czwarty przepis z kolei – pieczony bakłażan ze smażoną cebulą i siekaną cytryną. Natychmiast zaznaczam. Kocham bakłażana w każdej postaci. Dzień później, rano już się piecze.
Doskonały zestaw smaków – bakłażan, słodycz cebuli, ostrość chili i kwaskowość sumaku oraz...
Wspaniała książka kucharska i album - przewodnik po smakach i okolicach Jerozolimy. Zderzenie kultur, zderzenie kulinarnych inspiracji.
Piękne i smaczne....
Niesamowite zdjęcia.
ale jest jeden problem - w sklepie osiedlowym u Pani Jadzi nie kupimy wielu składników, trzeba jeździć po marketach ;) i czasem sie naszukać.
Ale... warto :)
Wspaniała książka kucharska i album - przewodnik po smakach i okolicach Jerozolimy. Zderzenie kultur, zderzenie kulinarnych inspiracji.
Pokaż mimo toPiękne i smaczne....
Niesamowite zdjęcia.
ale jest jeden problem - w sklepie osiedlowym u Pani Jadzi nie kupimy wielu składników, trzeba jeździć po marketach ;) i czasem sie naszukać.
Ale... warto :)
Po przygotowaniu kilku potraw niechybnie postanowiłam zmienić moją ocenę na 8. Jeśli spróbowalibyście ryby w tym przepysznym, gęstym i lepkim od aromatów sosie hraimeh, zrozumielibyście. Wertując książkę kilkakrotnie przekonałam się, że zawiera wiele wyjątkowych przepisów, które są dla mnie tak kuszące, że od miesiąca w kuchni rządzi "Jerozolima". I jeszcze tyle przede mną...
Po przygotowaniu kilku potraw niechybnie postanowiłam zmienić moją ocenę na 8. Jeśli spróbowalibyście ryby w tym przepysznym, gęstym i lepkim od aromatów sosie hraimeh, zrozumielibyście. Wertując książkę kilkakrotnie przekonałam się, że zawiera wiele wyjątkowych przepisów, które są dla mnie tak kuszące, że od miesiąca w kuchni rządzi "Jerozolima". I jeszcze tyle przede...
więcej Pokaż mimo toJerozolima ostatnio ? pojawia się na "jedynkach" mediów głównie z powodu kolejnego ataku terrorystycznego albo z okazji jakiegoś wydarzenia z często zaognionym tłem religijnym (żydowskim, chrześcijańskim czy też muzułmańskim). No cóż, to przede wszystkim jest miasto symbol, miasto kultu, by nie powiedzieć kultowe..
Jerozolima, tu nie odkryję nowych lądów intelektualnych, ma też swoją zwykłość, codzienność i zmysłowość, którą można zacząć odkrywać na przykład od strony kuchni. Jak przystało na miasto pielgrzymów, marzeń (do zobaczenia następnego roku w Jerozolimie podobno zwykli mawiać do siebie rozstając się nasi Starsi Bracia w wierze),idealizacji - w swoją kulinarną tkankę wplotło wątki zaciągnięte tu z różnych stron świata. Dla mnie przepisy są więc nieco bajkowe: z jednej strony wymieszane z ze zwykłych składników, no jaja, pietruszka, mięso wołowe, .......ale już zaraz sezam, kuskus, granaty ... No właśnie!
Jednak orientalna niezwykłość, jak bardzo by nam jej nie próbowały upowszednić i strywializować zglobalizowane markety za rogiem, kłania się i wychodzi obronną ręką z potyczki ze zblazowanym okiem czytelnika, który ewentualnie wszystko jadł, wszystko widział, wszystko już czytał.
Kilka przepisów urealniłam i polecam. Oprócz przyjemności czytania i oglądania, to jest książka pożyteczna.
Jerozolima ostatnio ? pojawia się na "jedynkach" mediów głównie z powodu kolejnego ataku terrorystycznego albo z okazji jakiegoś wydarzenia z często zaognionym tłem religijnym (żydowskim, chrześcijańskim czy też muzułmańskim). No cóż, to przede wszystkim jest miasto symbol, miasto kultu, by nie powiedzieć kultowe..
więcej Pokaż mimo toJerozolima, tu nie odkryję nowych lądów intelektualnych,...
Książka (kucharska) doskonała.
Z gatunku tych, które szczególnie lubię - świetnie i sugestywnie podane przepisy wplecione w opisy codziennego życia.
A wszystko w i o Jerozolimie, tyglu przenikających się kultur -sefardyjskiej, aszkenazyjskiej, palestyńskiej, armeńskiej, jemeńskiej, marokańskiej...
Książka (kucharska) doskonała.
Pokaż mimo toZ gatunku tych, które szczególnie lubię - świetnie i sugestywnie podane przepisy wplecione w opisy codziennego życia.
A wszystko w i o Jerozolimie, tyglu przenikających się kultur -sefardyjskiej, aszkenazyjskiej, palestyńskiej, armeńskiej, jemeńskiej, marokańskiej...