Motylek

- Lipowo (tom 1)
- Prószyński i S-ka
- 2014-02-06
- 2014-02-06
- kryminał literatura polska polski kryminał prowincja śledztwo zabójstwo zagadka kryminalna
Doskonale skonstruowany kryminał, gęsta atmosfera małej społeczności i zagadki z przeszłości, które nigdy nie miały ujrzeć światła dziennego.
W mroźny zimowy poranek na skraju wsi zostaje znalezione ciało zakonnicy. Początkowo wydaje się, że kobietę potrącił samochód, okazuje się jednak, że ktoś ją zabił i upozorował wypadek. Kilka dni później ginie kolejna osoba. Ofiary nie wydają się ze sobą w żaden sposób powiązane. Zaczyna się wyścig z czasem. Policja musi odnaleźć mordercę, zanim zginą następne kobiety.
Śledztwo ujawnia tajemnice mrocznej przeszłości zakonnicy, przy okazji odkrywając też mniejsze lub większe przewiny mieszkańców tylko na pozór sielskiej miejscowości.
- 11 814
- 3 686
- 1 744
Plus za ciekawie zarysowaną intrygę oraz dwa przeplatające się wątki, które łączą się w kulminacyjnym punkcie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinusy za krótkie zdania i powtarzające się dość często imiona i nazwiska głównych postaci. No i niestety bardzo spłaszczone zakończenie. Problemy, które roztrząsane były przez całą książkę (zdrada żony, przemoc w rodzinie) udaje się rozwiązań w jednym zdaniu.
Na plus:
Wciągająca, czytało się lekko i szybko. I to by było na tyle.
Najbardziej irytowała mnie postać Klementyny i te jej wszystkie "ale!, spoko, stop, czekaj" w dosłownie każdej wypowiedzi i często tam, gdzie w ogóle nie pasowały. Niestety brzmi przez to jak osoba o bardzo ograniczonym słownictwie, a nie jak inteligentna pani komisarz. Do tego jej wypowiedzi były tak bardzo pretensjonalne i aroganckie. Nie lubię takich osób w prawdziwym życiu, więc tym bardziej jako bohaterzy książek nie zyskują mojej sympatii.
Kolejna rzecz, która mi przeszkadzała, to używanie nazw "Senior" i "Junior" zamiast imion, przez wszystkich i we wszystkich sytuacjach, nawet tych oficjalnych, jak przesłuchania i składanie raportów. Całkowity brak realizmu.
Niezrozumiałe też było dla mnie zachowanie Blanki po odkryciu, że jej matka została zamordowana. Ukrycie tego przed policją i całą wsią, było nielogiczne.
Rozwiązanie zagadki i tożsamość mordercy również mi się nie podobały. Sprawcą okazała się postać, o której wspomniane było tylko raz przez całą książkę, do tego bardzo neutralnie, dlatego niemożliwym było, by czytelnik sam łączył kropki i posuwał się do przodu równolegle ze śledztwem. Dla mnie to ogromny minus. Lubię się bawić w detektywa przy kryminałach, a tutaj nie miałam takiej możliwości.
Jednak najbardziej wkurzył mnie ten przesłodzony happy end. Nagle wszyscy się godzą, wszyscy kochają, najczarniejszy charakter (jak dla mnie, czarniejszy nawet od mordercy) zostaje bohaterem, żona i dzieci, nad którymi się znęcał, rzucają mu się na szyję, wszyscy zapominają, jak bardzo złym jest on człowiekiem. Bardzo mnie rozczarowało takie zakończenie.
Przykro mi, bo naprawdę liczyłam na dobrą serię.
Na plus:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, czytało się lekko i szybko. I to by było na tyle.
Chyba jedyny kryminał po jaki sięgnęłam w życiu, ale muszę się przyznać, że dla takiego wrażliwca jak ja, było to bardzo ciekawe spotkanie.
Pokaż mimo toKsiążka nie jest zła ale czegoś jej brakuje. Nie trzyma w napięciu na tyle ile bym chciała a tego kto jest najlepszym kandydatem na mordercę domyśliłam się mniej więcej w połowie opowieści. Nie mogę też powiedzieć żeby mnie ta pozycja wymęczyła bo czyta się ją dość gładko. Wyraźnie nakreślone postacie, przez niektórych oceniane jako przerysowane, zupełnie mi tu nie przeszkadzają. Bardziej brakuje mi szybkich zwrotów akcji i większej trudności w rozwiązaniu zagadki.
Książka nie jest zła ale czegoś jej brakuje. Nie trzyma w napięciu na tyle ile bym chciała a tego kto jest najlepszym kandydatem na mordercę domyśliłam się mniej więcej w połowie opowieści. Nie mogę też powiedzieć żeby mnie ta pozycja wymęczyła bo czyta się ją dość gładko. Wyraźnie nakreślone postacie, przez niektórych oceniane jako przerysowane, zupełnie mi tu nie...
więcej Pokaż mimo toZabierałam się za przeczytanie tej książki dwa razy. Za pierwszym razem przerwałam, chyba po prostu musiałam się przyzwyczaić do stylu pisania autorki i mieć odpowiedni czas na jej przeczytanie.
Za drugim razem wkręciłam się w całą fabułę. Ciekawiły mnie losy bohaterów, zakończenie. Jest to dobrze skonstruowany kryminał, wiele postaci ale myślę, że autorka sobie z tym poradziła. Bardzo ciekawy wątek morderstw jak i samego mordercy. Przeplatanie teraźniejszości z przeszłością to bardzo dobry zabieg, dzięki temu poznaliśmy psychikę mordercy oraz co nim kierowało. Chętnie sięgnę po kolejne części losów bohaterów z Lipowa.
więcej Pokaż mimo toZa drugim razem wkręciłam się w całą fabułę. Ciekawiły mnie losy bohaterów, zakończenie. Jest to dobrze skonstruowany kryminał, wiele postaci ale myślę, że autorka sobie z tym...
Świetny kryminał. Dobrze prowadzona narracja, bohaterowie z krwi i kości. Nieoczywisty morderca. Polecam
Pokaż mimo toKobiecy kryminał trzymający w napięciu, zaskakujące zaskoczenie. Gorąco polecam.
Pokaż mimo toW niewielkiej miejscowości dochodzi do brutalnej zbrodni. W pobliskim lesie zostają odnalezione zwłoki. Lipowo jest jednak małym miasteczkiem, a więc krąg podejrzanych mocno się zacieśnia.
"Motylek" może ująć swoją "przaśnością". Mamy tu malutki posterunek z kilkoma policjantami, sklep, zakład fryzjerski, lokalne problemy i niewielką społeczność. W takich okolicznościach dochodzi do morderstwa, a prowadzone śledztwo ujawnia coraz to nowe grzeszki mieszkańców Lipowa.
Szkoda tylko zakończenia całej tej historii. Rozwiązanie nie daje poczucia satysfakcji, a raczej reakcje typu "no trudno. Niech już autorce będzie".
więcej Pokaż mimo to"Motylek" może ująć swoją "przaśnością". Mamy tu malutki posterunek z kilkoma policjantami, sklep, zakład fryzjerski, lokalne problemy i niewielką społeczność. W takich okolicznościach...
Ta książka mnie zaskoczyła. Czemu? Zwlekałam z jej przeczytaniem długo z nastawieniem - kolejny Mróz. A tu proszę książka którą się dobrze czyta i w dodatku morderca nie był oczywisty. PLUS wielki. Zakładam że przeczytam kolejny tom
Pokaż mimo toNaprawdę przyjemna lektura, fajny klimat tego, że było tyle narracji i tyle możliwości. Zakończenie idealnie spełniło moje oczekiwania, bo nie było z dupy, ale cudownie się wszystko połączyło