Złudzenie

- 2023-11-15
- 2016-04-27
- 2002-04-01
- Ewa Spirydowicz
Peter Simon, szanowany biznesmen, człowiek sukcesu, kochający mąż i ojciec znika bez śladu podczas podróży do Prowansji. Jego żona, Laura, zaczyna go rozpaczliwie szukać. We Francji odkrywa nie tylko kolejne rewelacje, zaprzeczające obrazowi męża, jaki miała do tej pory; musi się także pogodzić ze świadomością, że Peter wcale nie był takim człowiekiem, za jakiego go uważano... A także zmierzyć się z tym, że odkrycie prawdy wiąże się ze śmiertelnym niebezpieczeństwem.
Wielowarstwowa, wyrafinowana i trzymająca w napięciu do ostatniej strony nowa powieść kryminalna z wątkiem psychologicznym autorki bestsellerów Charlotte Link.
Kup Złudzenie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Złudzenie
Już tak dawno nie czytałam nic Charlotte Link, że zapomniałam jaka to dobra rozrywka, szczególnie na jesienne wieczory. W "Złudzeniu" poznamy Laurę, której poukładane życie zacznie się rozsypywać jak domek z kart. Jej mąż nagle znika bez wieści, a próbując go odnaleźć Laura poznaje prawdę, która niekoniecznie pokrywa się z obrazem człowieka, z którym się związała. Czy zawsze możemy być pewni, że osoba z którą spędzamy życie, jest wobec nas szczera? Charlotte Link nie stawia na makabrę, oszałamiające tempo akcji i zawiłe śledztwa. Chyba mogę powiedzieć, że większość książki się wlecze, ale to w tym przypadku nawet pożądane. Autorka potrafi połączyć życie tak wielu osób w tak zawiły i często dramatyczny sposób, że odkrywanie prawdy momentami przypomina obieranie cebuli. Jednym z jej ulubionych tematów na trudne relacje międzyludzkie jest samotność i obsesja, które i w tej książce będą wiodły prym. "Złudzenie" nie zostanie jedną z moich ulubionych książek autorki, ale czytało mi się ją bardzo dobrze. Szkoda, że nie potrafiłam wzbudzić w sobie cieplejszych uczuć do żadnej z postaci, bo to zawsze podwyższa moją ocenę takich książek.
Oceny książki Złudzenie
- 2019 33
- Audiobooki 27
- 2017 24

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złudzenie
Zawsze z przyjemnością pochłaniam książki tej autorki i z niecierpliwością czekam na każdą jej nową powieść, ale też wyszukuję starsze pozycje, których jeszcze nie miałam okazji przeczytać. I jedną z nich jest książka "Złudzenie". Połączenie kryminału z thrillerem psychologicznym okazało się dosyć ciekawą propozycją, która roztaczała taki specyficzny klimacik tajemniczości i jakiejś "bomby" wiszącej w powietrzu, która nieoczekiwanie wybucha, mając taką siłę rażenia, iż niszczy wszystko co jest w jej zasięgu.
Z pozoru szczęśliwe i poukładane małżeństwo Laury okazuje się tytułowym złudzeniem i farsą. Czytelnika zżera też ciekawość kim jest kobieta z małą córeczką, które ktoś brutalnie zamordował i jaki miał motyw, aby tak okrutnie obejść się z matką i jej dzieckiem. Wraz z rozwojem akcji, na jaw wychodzą tajemnice tego małżeństwa oraz innej pary małżeńskiej z nimi zaprzyjaźnionej. A wszystko odbywa się w dusznej atmosferze małego miasteczka.
Z pewnością nie jest to najlepsza książka Charlotte Link, jednak trzeba przyznać, że trzyma poziom i wyczuwa się wyraźnie charakterystyczne pióro autorki. Wydaje mi się, iż kiedyś już ją czytałam lub oglądałam film nakręcony na jej podstawie, gdyż wydarzenia tu opisane wydały mi się dziwnie znajome. Autorka umiejętnie dozuje napięcie, myli tropy i stwarza mroczną atmosferę. Lektura mi się podobała i dostarczyła miłej rozrywki na całkiem przyzwoitym poziomie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre poczytadło nie powiem ;D Mile spędzone 3 wieczorki :) noi trzyma w napięciu do końca, a o to nam chodzi przecież ;D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCharlotte Link ma w swoim bogatym dorobku pisarskim lepsze i gorsze pozycje. Ta zdecydowanie należy do tej drugiej grupy.
Zacznę może od tego, że faktycznie kilka jej książek pochłonęło mnie bez reszty, ale przez dłuższy czas nie miałam z nią do czynienia i nie wiem, czy ta książka jest zwyczajnie słaba/przeciętna, czy może cała jej twórczość taka jest a ja zwyczajnie tego nie dostrzegałam? <- to zdanie doskonale pasowałby do rozważań bohaterek jakiejkolwiek z powieści pani Link.
Tak czy inaczej mamy tu zawiłą historię rodzinną z tajemnicą w tle, mamy kobiety, które po latach tkwienia w niedobrych dla nich związkach w końcu zaczynają to dostrzegać i odzyskują siłę, mamy mężczyzn, którzy nie grzeszą subtelnością, są egoistami i przemocowcami... Ci mężczyźni są najsłabszym ogniwem tej konkretnej historii, bo niestety nie pamiętam czy w innych książkach też ich myśli i słowa były przedstawione w taki oderwany od rzeczywistości sposób? O ile jestem w stanie uwierzyć w profile kobiet nakreślone przez autorkę, o tyle mężczyźni wydają mi się całkowicie odrealnieni... To irytuje. Bardzo. Podobnie jak "caffe creme" które obok wina jest chyba jedynym napojem, jaki można zamówić w miasteczku opisanym w książce i wszyscy bohaterowie piją w zasadzie tylko to. Będę musiała kiedyś spróbować XD
A w kwestii samej historii... jakaś taka na wakacje, dla oderwania myśli ale nie na długo.
Szczerze mówiąc zawiodłam się. Po Lisiej dolinie i Domu sióstr miałam spory apetyt na kolejny kryminał spod ręki Charlotte Link, a wyszło jakoś tak słabo i nijako. W mojej opinii to czytadło dla osób, ktore nie mają za dużo czasu ani cierpliwości do bardziej ambitnych historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę może od tego, że faktycznie kilka jej książek pochłonęło mnie bez reszty, ale przez dłuższy czas nie miałam z nią do czynienia i nie wiem, czy ta książka jest zwyczajnie słaba/przeciętna, czy może cała jej twórczość taka jest a ja zwyczajnie tego...
Akcja zaczyna się od zniknięcia Petera Simona, biznesmena niekoniecznie odnoszącego sukcesy. Jego żona, Laura, wyrusza do Francji, by go odnaleźć. W toku poszukiwań odkrywa coraz więcej faktów, które burzą obraz idealnego partnera, którego dotąd znała, a prawda okazuje się bardziej mroczna i niebezpieczna, niż mogłoby się wydawać.
Książka pomimo, że czasami przynudza jest wciągająca, dlatego trudno jest ją odłożyć na później. Postacie są wielowymiarowe, co pozwala na głębsze zrozumienie ich psychiki.
Natomiast od razu można zaskoczyć kto jest tym ,,niedobrym", ciężko było się domyślić co było motywem.
„Złudzenie” Charlotte Link to dobrze napisany thriller psychologiczny, który łączy w sobie elementy kryminału, dramatu i powieści psychologicznej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pomimo, że czasami przynudza jest...
UWAGA ! Opinia zawiera spoiler!
Na Południu Francji grasuje seryjny morderca. Najpierw ginie młoda kobieta i jej mała córeczka, a potem znany niemiecki biznesman Peter Simon. Mężczyzna jeździł do Prowansji na wczasy razem z żoną Laurą. Dlaczego tym razem wybrał się tam sam? Czy ma to jakiś związek z pierwszą ofiarą? Jakie tajemnice skrywał Peter i czy wiedzieli o nich jego najbliższy przyjaciel Christopher i właściciel restauracji Chaz Nadine Henri? Czy zabijając tę trójkę morderca osiągnął już swój cel czy będzie polował dalej?
Dobry thriller psychologiczny, ale bez większego szału. Najmocniejszą stroną fabuły są kwestie damsko-męskie i osoba mordercy. Pisarka zgłębia psychikę mordercy znanego biznesmana i tajemniczej kobiety oraz jej córki. Dowiadujemy się w jaki sposób polował na swoje ofiary, tzn. czym się kierował, jaki wpływ na morderstwa miało jego dzieciństwo, nieudane małżeństwo oraz chęć życia w niebezpiecznej iluzji. Drugim wątkiem są relacje damsko-męskie, a raczej kwestia z jakich powodów niektórzy ludzie pozostają w nieszczęśliwych związkach i dlaczego wybrali tych konkretnych partnerów skoro mieli się ku sobie z zupełnie innymi ludźmi, dlaczego wcześniej nie zdecydowali się odejść (mowa tu o Peterze i jego kochance).
Jest także trzeci nieco poboczny wątek o postaciach kobiecych. O ofierze wiemy przez całą książkę niewiele. Drugą kobietą jest kuzynka Henriego (właściciela Chez Nadine),która właściwie nie bardzo wiem po, co została umieszczona w tej książce. Okej, rozumiem, że pisarka chciała pokazać, że istnieją kobiety, które wybierają nieosiągalnych mężczyzn, wzdychają do nich "potajemnie" (użyłam nawiasu, bo każdy wie, że kuzynka Henriego się w nim kocha) i marnują swoje życie żyjąc ilzują, że je w końcu zechcą tylko, że to w ogóle nie trzyma się kupy z resztą książki. Ta postać jest totalnie zbędna. To, że ratuje pod koniec dwie bohaterki też nie jest niczym szczególnym i mógł to zrobić każdy random. Trzecia postać to Nadine ambitna, wyrachowana, przyzwyczajona do życia w luksusie kobieta, która gardzi swoim nudnym, przewidywalnym i poukładanym mężem, który nie widzi poza nią świata. I ostatnia postać kobieca to Laura- kura domowa, która nie ma swojej osobowości i na dodatek jest kobietą bluszczem. Ma jakieś tam przebłyski, że mogłaby "zejść ze swojego męża" i postawić na siebie, ale brakuje jej odwagi. Jakby sama tematyka jest bardzo interesująca natomiast ewidentnie coś tutaj nie pykło i pisarce rozjeżdża się ta historia. Gdyby chodziło o to, że morderca morduje wyłącznie same kobiety to jeszcze ten ich zarys psychologiczny miałby sens, ale raz że zamordował również faceta, a dwa że zginęła tylko jedna kobieta i ewentualnie miała zginąć jeszcze jedna jak napisałam wcześniej nie trzyma się kupy. Ciekawe wątki na siłę spięte w jedną fabułę. I akcja jest po prostu ślamazarna.
UWAGA ! Opinia zawiera spoiler!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa Południu Francji grasuje seryjny morderca. Najpierw ginie młoda kobieta i jej mała córeczka, a potem znany niemiecki biznesman Peter Simon. Mężczyzna jeździł do Prowansji na wczasy razem z żoną Laurą. Dlaczego tym razem wybrał się tam sam? Czy ma to jakiś związek z pierwszą ofiarą? Jakie tajemnice skrywał Peter i czy wiedzieli o nich jego...
Może historia nieco banalna, ale Link jak zwykle wciąga czytelnika w ogień akcji! I wcale się nie chce z niego wychodzić
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUlubiona autorka z uwagi na rozbudowaną akcję, zawsze czekam na nowy tytuł
Ulubiona autorka z uwagi na rozbudowaną akcję, zawsze czekam na nowy tytuł
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytalam lepsze pozycje tej autorki. Historia banalna i przewidywalna.
Czytalam lepsze pozycje tej autorki. Historia banalna i przewidywalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle, rewelacyjna Charlotte Link - w pomyśle na fabułę i wnikliwych portretach psychologicznych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię Charlotte Link, bo oprócz wątków kryminalnych, w jej książkach jest dużo analiz psychologicznych i cała gama ludzkich charakterów. Jej postacie nigdy nie są jednowymiarowe. Nie wiem, skąd ona czerpie pomysły, ale chylę czoła.