Moja wielka grecka przygoda

Okładka książki Moja wielka grecka przygoda autora John Mole, 9788376420516
Okładka książki Moja wielka grecka przygoda
John Mole Wydawnictwo: Pascal literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
It's all Greek to me. A Tale of a Mad Dog and an Englishman, Ruins, Retsina - and Real Greeks
2012-07-11
2012-07-11
978-837-642-05-16
Michał Łabędzki

Kup Moja wielka grecka przygoda w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Moja wielka grecka przygodai

Grecki Bob Budowniczy

469 65 67

Oceny książki Moja wielka grecka przygoda

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moja wielka grecka przygoda

Książka jakich wiele o zakupie ruiny w obcym kraju, ale kilka razy naprawdę konkretnie się uśmiałam. Chwilami się dłużyła, ale napisana lekkim językiem i pomimo opisów szegolow budowy całkiem przyjemna w odbiorze jako wakacyjne czytadło. Z serii lekkich i przyjemnych lektur, można się nawet czegoś dowiedzieć o kulturze greckiej, mieszkańcach greckich wysp i jak to było zanim zalała je fala turystów.

Czerwcowe wyzwanie LC - motyw podróży.

Jak to jest? - grzecznie pytam.
Jedzie człowiek do obcego kraju, kupuje tam dom, remontuje, wtapia się w lokalną społeczność. I co? I od razu ma ambicję opowiedzieć jak to z przeprowadzką i remontem było. No to pisze o tym wszystkim powieść, bo wydaje mu się, że to dla wszystkich niesamowicie ciekawe. A może taki delikwent pisze dla podreperowania nadszarpniętego remontem budżetu? I wychodzą potem książki jakby spod jednej sztancy, niezależnie od tego, czy dom był z Prowansji, Toskanii, Hiszpanii, czy greckich wysp. Czytadła wiele takich. Jedne gorsze, drugie jeszcze gorsze. Jeśli autor potrafi zajmująco pisać - da się przeczytać. Jeśli tylko mu się zdaje, że umie - powstaje knot, ciekawy tylko dla rodziny i przyjaciół autora.

Takich lektur jest wiele. Wszystkie podobne. A to ktoś kupił dom w Prowansji, a to w Grecji, czy w Maroku. Mocą tych książek jest wciągnięcie czytelnika w klimat okolicy, opisy przyrody, ludzi, odmiennych zwyczajów, kuchni. Wszędzie są kłopoty z remontem, zrazu nieprzyjaźni sąsiedzi, mnóstwo gaf, regionalne potrawy i w finale sielankowe życie w symbiozie i przyjaźni z miejscowymi. I tak właśnie jest z „Moją wielką grecką przygodą”, która dodatkowo wzbogacona jest o wątki mitologiczne. Nuuuda. Ale największym grzechem jest to, że nie poczułam się jakbym tam wpadła choćby na jeden dzień, nie zatęskniłam za podróżą, ani nie pozazdrościłam, że oni tam, a ja tu.
Moim zdaniem szkoda czasu, no chyba, że ktoś się wybiera na jakąś grecką wyspę, w takich okolicznościach może się sprawdzić.
Udanych wakacji życzę.

Czerwcowe wyzwanie LC - motyw podróży.

Jak to jest? - grzecznie pytam.

Spodziewałam się wielkiej greckiej przygody, niestety trochę się zawiodłam. Książka nie jest zła, pomysł na nią dobry ale momentami się dłuży. Kilka razu sprawiła mój uśmiech.

344 użytkowników ma tytuł Moja wielka grecka przygoda na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Moja wielka grecka przygoda na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Moja wielka grecka przygoda

Cytaty z książki Moja wielka grecka przygoda