Oczy skóry: Architektura i zmysły
- Fundacja Instytut Architektury
- 2012-12-15
- 2012-12-15
- Michał Choptiany
- architektura teoria architektury filozofia literatura fińska
Juhani Pallasmaa jest fińskim architektem, emerytowanym profesorem politechniki w Helsinkach oraz wizytującym profesorem na kilku amerykańskich uniwersytetach (Washington University w St. Louis, University of Illinois at Urbana−Champaign). Choć autor książki jest aktywnym architektem, to jego pisarstwa nie da się już tak łatwo zamknąć w ramach jednej dyscypliny akademickiej. Teksty zawarte w tomiku “The Eyes of the Skin” lokują się na styku teorii architektury, filozoficznej i kulturoznawczej refleksji nad kondycją współczesnej cywilizacji oraz pierwszorzędnej eseistyki. Myśl Pallasmy wyrasta z doświadczenia architektury i ogólnej refleksji nad człowiekiem, ale uwzględnia szerokie spektrum kulturowych bodźców, znajduje oparcie w różnych tradycjach filozoficznych i estetycznych i ujęta jest na dodatek w na pierwszy rzut oka oszczędny, ale wartościowy artystycznie styl. Jako taka stanowi próbę holistycznego ujęcia problemu relacji pomiędzy człowiekiem a jego otoczeniem oraz tego, jaką rolę w tym procesie odgrywają ludzkie ciało i zmysły.
Książki Pallasmy wymieniane są wśród takich kluczowych publikacji poświęconych architekturze jak “O architekturze” Witruwiusza, “Learning from Las Vegas” Roberta Venturiego, “Delirious New York” Rema Koolhaasa czy “Myślenie architekturą” Petera Zumthora.
Krótka i treściwa - otwiera oczy na nowe odbieranie architektury i przestrzeni wokół. Niesłychanie ważna nie tylko dla architektów, ale również dla szerszego grona zainteresowanych świadomością przestrzeni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonowatorski, ważny esej: filozoficzne rozważania o architekturze, o naszym - historycznym i współczesnym - pojmowaniu i odczuwaniu przestrzeni, dodatkowo pięknie wydana książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO relacji z architekturą, do której powinno się dążyć i o tym, że każde miasto ma swoje unikalne echo i swoją ciszę. "Zamykamy oczy gdy marzymy, słuchamy muzyki, pieścimy naszych kochanków"- zamknijmy oczy, gdy obserwujemy architekturę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWażna, ale też trudna w kontakcie.
Ważna, ale też trudna w kontakcie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza pozycja dotycząca włączenia wszystkich zmysłów w proces projektowania. Bardzo uświadamiająca, zmieniająca postrzeganie zarówno procesu projektowego jak i odczuwania gotowego już dzieła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapewno powrócę do tej pozycji, książka, która spowalnia czas i kształtuje nasza uważność.
Znakomity esej uzmysławiający (nomen omen!) jak piękna i bogata może być nasza relacja z architekturą. Przy okazji zupełnie nieprzeintelektualizowany, o co niestety w wielu publikacjach specjalistycznych naprawdę trudno. Czytajcie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki o architekturze to ksiązki o architekturze, ciężko się je czyta - zagadnienie, które może być napisane i skumulowane na formacie A4 jest rozwinięte do postaci ponad 100 stron.
Tak jak niezbędna jest ta pozycja dla każdego studenta architektury i ludzi z nią związanych!
Bardzo poczucajaca
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle to jest potrzebne, aby zrozumieć stosunek autora do swojej idei - uważam, że to niezbędne.
Nauczmy się znowu dotykać i nie kryjmy swojej wrażliwości, myślę, że o to chodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuhani Pallasmaa, utalentowany i uznany architekt-praktyk, intelektualista imponujący prostotą stylu i wyrafinowaniem myśli, dokonuje rzetelnej rewizji współczesnej kultury. Krytykując epistemologiczne uprzywilejowanie wzroku zwraca naszą uwagę ku reszcie zmysłów. Świadome obcowanie z architekturą jest czymś czego można się nauczyć...
Pełna recenzja książki na stronie:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna recenzja książki na...
Przyjemna do przeczytania. Ubogaca.
Przyjemna do przeczytania. Ubogaca.