Kapitalizm Zombi. Globalny kryzys i aktualność myśli Marksa

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Spectrum
- Zombie Capitalism
- Muza
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- Hanna Jankowska
- kapitalizm marksizm lewica kryzys
Jest to książka ważna dla każdego, kto chce zrozumieć obecny kryzys, a zwłaszcza jego miejsce w historii kapitalizmu. Chris Harman wraca do Marksowskiej koncepcji kapitalizmu i dowodzi, że jako jedyna wśród teorii ekonomicznych najpełniej pozwala wyjaśnić, jak to się stało, że świat w ciągu ostatnich 150 lat poszedł w takim, a nie innym kierunku. Analiza dynamiki kapitalizmu prowadzi go do odrzucenia tezy, że kryzys został wywołany przez spekulacje finansowe. Według Harmana przyczyna leży o wiele głębiej. Ma związek ze spadkową tendencją stopy zysku, procesem, którego nie udało się odwrócić w ciągu trzydziestu lat neoliberalnej ofensywy. Nie będzie powrotu do niezakłóconego wzrostu. Przyszłość systemu to niestabilność, chaos, narastający kryzys ekologiczny.
Dodaj cytat z książki Kapitalizm Zombi. Globalny kryzys i aktualność myśli Marksa
Dodaj cytat
Nie nie nie i nie... nic nie rozumiem, nic nie ogarniam. Nie będę się dalej męczyć z lekturą, bo to bez sensu.
Pokaż mimo toBardzo dobra analiza systemu kapitalistycznego, napisana przysepnym językiem. Aktualna analiza, zwłaszcza po kryzysie 2008.
Pokaż mimo toPseudonaukowe brednie o "neoliberalizmie" i ewidentny brak zrozumienia austriackiej teorii cyklów koniunkturalnych.
Pokaż mimo toDużo liczb, wyliczeń, wykresów, teorii ekonomicznych, trudnych słów (ale jest słownik) i spora rozpiętość tematów. Napisane zaś w taki sposób, że nawet laik taki, jak ja, jest w stanie, przy odrobinie dobrej woli, zrozumieć o co chodziło autorowi.
Mamy tu "Kapitał" w pigułce oraz przełożenie marksizmu na dzisiejsze czasy. Dużo więcej się wyjaśnia gdy używa się Marksowskiego słownika do zrozumienia zasad rządzących współczesnym kapitalizmem.
więcej Pokaż mimo toMamy tu "Kapitał" w pigułce oraz przełożenie marksizmu na dzisiejsze czasy. Dużo więcej się wyjaśnia gdy używa się...