Harmonie ekonomiczne

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Harmonies Économiques
- Instytut Ludwiga von Misesa
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Ewelina Ahrens
Elektroniczna wersja pierwszego polskiego tłumaczenia największej i najważniejszej książki w dorobku Frédérica Bastiata – Harmonii ekonomicznych.
W swoim dziele życia Bastiat pragnął przedstawić rozwój ludzkiej cywilizacji i ludzkiego społeczeństwa jako dzieje harmonijnego dążenia do doskonałości, pokazując, jak i dlaczego prawa ekonomii wspomagają proces naturalnego dla człowieka wzrostu i samodoskonalenia. Bastiat chciał oddalić mity – przede wszystkim stworzone przez myśl utopijną i socjalistyczną – wedle których ludzkość zmierza wyłącznie do autodestrukcji, przez co wynalazcy nowych porządkółw społecznych powinni ją naprawiać. Wielki francuski ekonomista wierzył – i dowodził tego – że to właśnie ograniczanie ludzkiej wolności jest złem i to ono rodzi zło godne zwalczenia.
Żywiołem społeczeństwa jest człowiek, który jest siłą wolną. Ponieważ zaś jest wolnym, może więc wybierać; a gdy wybierać może, może się i m...
Rozwiń
Ciekawa praca Frederica Bastiata. Autor wykazuje w niej, że interesy ludzi na wolnym rynku są harmonijne, a nie antagonistyczne jak to twierdzą socjaliści. Jest to klasyka ekonomii. Warto zwrócić uwagę na to, że Bastiat jest prekursorem Austriackiej Szkoły Ekonomii. Gdy dla Ludwiga von Misesa najważniejsze w gospodarce było ludzkie działanie, dla Bastiata najważniejsza była usługa świadczona drugiej osobie i znoszącej jakiś trud. Tak właściwie jest to prawie to samo. Polecam przeczytać to każdemu. Ponadto, książka jest udostępniona za darmo na stronie :
więcej Pokaż mimo to