Przepis na miłość

- 2006-01-01
- 32 min.
- 83-10-11116-9
- Alicja Oczko
- dla dzieci opowiadania miłość
Historia dla dzieci, która wyjaśnia czym jest miłość.
Mama i tata nie zawsze byli razem. Przez długi czas w ogóle się nie znali - do chwili, gdy zakochali się w sobie. Mama lubiła różne kolory - tata tylko biel i czerń. Mama marzyła o mężczyźnie, który będzie lubił taniec do białego rana i życie w kolorowym chaosie. Tata chciał spotkać kobietę, która zamieszka wraz z nim w jego uporządkowanym, ciemnym mieszkaniu i będzie grać z nim w szachy. Oboje czuli się samotni. Aż nagle, pewnego dnia, wpadli na siebie na ulicy. Mamie zakręciło się w głowie, a tacie zaczęło mocno walić serce. A potem działy się rzeczy zadziwiające i niesamowite.
Będąc z moją 2-letnia córka w bibliotece wyciągnęła ja z regału tak jej się spodobała ze już tego samego dnia kazała ja czytać. Książka nie jest zbyt długa ale bardzo ciekawa i wciągająca. Autor w zabawny sposób pokazuje jak to jest z tą miłością. Tłumacz małym czytelnika jak to jest gdy człowiek się zakochać i ze czasami miłość nie wybiera a ludzie którzy się zakochują są bardzo różni względem siebie.
więcej Pokaż mimo toPolski tytuł książki Kathariny Grossmann-Hensel "Przepis na miłość"
Tymczasem jest to po prostu opowieść małego chłopca o tym, jak jego mama i tata się zakochali.
Kończy się pytaniem: "(...) ale dlaczego? (...) DLACZEGO się w sobie zakochaliście?" ,
na które nie dostajemy odpowiedzi.
Książka jest o zakochaniu. O zauroczeniu. O miłości.
Oraz o zmianach jednego człowieka pod wpływem (i dla) drugiego.
Ale nie wyjaśnia przyczyn. Nie zdradza przepisu.
Dlaczego ludzie się w sobie zakochują?
W dodatku od pierwszego wejrzenia?
Mama i tata małego narratora przed spotkaniem byli zupełnie różni.
Czarno-biały pedant i kolorowa bałaganiara.
W ich przypadku przeciwieństwa się przyciągnęły,
ale czy to jest właśnie przepis na miłość?
Książka skierowana jest do małych dzieci,
ale i starszym przyjemnie się ją czyta (nie tylko w walentynki ;-)
Polski tytuł książki Kathariny Grossmann-Hensel "Przepis na miłość"
więcej Pokaż mimo tosugeruje przepis / algorytm / sposób / receptę na uczucie (na wzbudzenie / utrzymanie?).
na które nie dostajemy...
Mamo, Tato – jak się poznaliście? Co to jest miłość?!
Książka sycąca ducha i zmysły prostą historią i pięknymi ilustracjami.
Autorką – Katharina Grossmann-Hensel.
Prosta historia. Dwa światy. Zakochanie. Miłość?
Książka uroczo, obrazowo i symbolicznie tłumaczy dzieciom potęgę indywidualności. Przypomina,
że każdy tęskni za kimś podobnym, choć w życiu „różnie bywa”…
Myśl bywa twórcza. Spotkali się po licznych, tęsknoty pełnych wieczorach. Ona w uroczej kolorowej sukience biegła spóźniona do swojego sklepiku. On podążał, uważnie omijając linie na chodniku.
Za narożnikiem czekała ich stłuczka.
Kawa. Komplementy. Ot – historia prawdziwa.
Rozeszli się. Każdy do swojego domu i życia. Nieoczekiwane spotkanie jednak nie pozostało bez echa. Zaszły zmiany. Silne odczucie braku, podwyższone tętno… Cóż było robić? Do lekarza!
Jak się okazuje – wybrali tego samego.
Trudno nie stosować się do wskazówek lekarza, szczególnie, gdy ma bezcennie dobrą opinię
w mieście Rozpoczęli pracę nad połączeniem zabałaganionego sklepiku i surowego marketu,
których klienci od dawna przestali odwiedzać.
Co dalej? Śmiało! Czytajcie dzieciom romans!
Mamo, Tato – jak się poznaliście? Co to jest miłość?!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka sycąca ducha i zmysły prostą historią i pięknymi ilustracjami.
Autorką – Katharina Grossmann-Hensel.
Prosta historia. Dwa światy. Zakochanie. Miłość?
że każdy tęskni za kimś podobnym, choć w życiu „różnie bywa”…
Myśl...