- popularnonaukowa
- Prohibita
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- ekonomia liberalizm szkoła austriacka Jacek Kasperski socjalizm
Praca Jacka Kacperskiego jest bardzo interesującym przedstawieniem historii szkoły austriackiej, w kontekście bardzo aktualnej problematyki interwencjonizmu państwowego i konsekwencji odchodzenia od zasad wolnorynkowych. Zgodzić się trzeba z Autorem, że nie ma drugiej takiej szkoły, która przez ponad 100 lat zachowałaby taką wierność swoim prekursorom oraz pierwszym ideom. Autor podejmuje odważną próbę obalenia 20-wiecznych mitów dotyczących wiary w zbawienną rolę państwa, jako podmiotu polepszającego sytuację ekonomiczną obywateli. (Ze wstępu prof. Witolda Kwaśnickiego)
Dodaj cytat z książki Szkoła austriacka wobec socjalizmu, interwencjonizmu i współczesnych problemów wolnego rynku
Dodaj cytat
Ta krótka książka jest pracą magisterską jednego z ekonomistów. Autor przedstawia w niej krótką historię najważniejszych Austriackich ekonomistów oraz przedstawia niektóre z pojęć należące do Austriackiej Szkoły Ekonomii(ASE). Oprócz tego znajdziemy tam krótką krytykę socjalizmu, interwencjonizmu oraz transformacji ustrojowej. Książka nadaje się dla osób nieobeznanych z ASE.
Pokaż mimo toJak na pracę magisterską książka napisana na prawdę dobrze. Książka jest przeznaczona dla zainteresowanych austriacką szkołą ekonomii, i szukających czegoś na początek jako wstępu do dalszego czytania. Ludzie bardziej zainteresowani tematem nie znajdą tu wiele dla siebie
Pokaż mimo toKsiążka tylko dla osób, które nie znają austriackiej szkoły ekonomii i chciałyby się czegoś o niej dowiedzieć. Dla osób, które chciałyby zgłębić ekonomię, czy nawet myśl "Austriaków": będzie zbyt lakoniczna i pewnie nie wpłynie mocno na ich światopogląd. Książka jest pracą magisterską, więc nie należy się dziwić; autor streszcza poglądy ekonomistów szkoły austriackiej, lecz często skacze po tematach, niektórym poświęca więcej miejsca, innym mniej, co może irytować. Praca dobra dla laików w temacie, dla innych raczej nie będzie wartościowa. Oczywiście, jak na pracę magisterską, książka jest dobra, cieszy, że absolewnci studiów podejmują takie tematy i interesują się "Austriakami".
Książka tylko dla osób, które nie znają austriackiej szkoły ekonomii i chciałyby się czegoś o niej dowiedzieć. Dla osób, które chciałyby zgłębić ekonomię, czy nawet myśl "Austriaków": będzie zbyt lakoniczna i pewnie nie wpłynie mocno na ich światopogląd. Książka jest pracą magisterską, więc nie należy się dziwić; autor streszcza poglądy ekonomistów szkoły austriackiej, lecz...
więcej Pokaż mimo toWiadomo, że książka ta to tylko praca magisterska, ale jest bardzo dobrą pigułką wiedzy na temat szkoły austriackiej i z pewnością zachęca do poszerzania swojej wiedzy u źródeł. Ostatni rozdział średni.
Pokaż mimo toFajna lekka, cienka, świetnie się nadaje jak ktoś chce zrozumieć podstawy orania socjalizmu.