Wydawnictwo literackie

Dzienniki gwiazdowe

Okładka książki Dzienniki gwiazdowe Stanisław Lem
Okładka książki Dzienniki gwiazdowe
Stanisław Lem Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Seria: Lem fantasy, science fiction
Lem

Oficjalne recenzje i

Przeczytane 1956 Opinie 14 Oficjalne recenzje 299

Wyróżniona opinia i

Książki 1418 Opinie 628

Większość opowiadań to klasyczne science-fiction w najlepszym wydaniu - gdy autor bierze na tapet jakiś element i próbuje ekstrapolować skutki jego zmiany i to w pięknym stylu.

Zachwyca różnorodnością - mamy motyw jurydyczny i obśmianie kazuistyki, mamy motyw społecznego terroru (a potem ponownie a rebours),nieco biologii, mózg w słoiku, klony i masę innych elementów. Opowiadania są dość równe, choć na tyle różnorakie w formie, treści i stylu, że ciężko je w ogóle porównywać. Świetna.

więcej Pokaż mimo to

Doskonała! Fantastyczny humor, satyra, celne obserwacje. Np. o misjonarzach padających ofiarą nawróconych, którzy dosłownie traktują nową religię... I jeszcze smakowite słowotwórstwo, uwielbiam.

Nigdy więcej. Idealny zamiennik tabletek nasennych.

Nigdy więcej. Idealny zamiennik tabletek nasennych.

Spodziewałem się, że Lem będzie zabawny i błyskotliwy, ale nie wiedziałem, że aż tak

Lema można czytać w dowolnej kolejności i być oszołomionym jak ten człowiek pisał. Kunszt polszczyzny, nieprawdopodobna wyobraźnia, przystępny humor i mamy książkę wybitną.

Doskonale się bawiłem przy tej książce, humor prawie dzisiejszy :) Polecam!

Doskonale się bawiłem przy tej książce, humor prawie dzisiejszy :) Polecam!

Muszę przyznać, obawiałam się pierwszego spotkania z Lemem.
Ależ zostałam, pozytywnie, zaskoczona...
Znalazłam tu niesamowite opowiadania, z poczuciem humoru (które lubię) i z prawdą o nas, ludzkości...
Co prawda, jedno opowiadanie mnie nieco przeczołgało 🙈 ale, w sumie, dla kogoś kto wychodzi spoza strefy swojego komfortu i próbuję nowego gatunku, to było udane spotkanie.
Już dodałam kolejne tytuły Autora do listy.

Muszę przyznać, obawiałam się pierwszego spotkania z Lemem.
Ależ zostałam, pozytywnie, zaskoczona...

więcej Pokaż mimo to

Dowcip, ironia, zabawa językiem i tworzeniem nowych słów, niesłychanie kreatywna wyobraźnia, mocna satyra na wiele kulturowych "bardzo poważnych tematów"(często związanych z religijnością) Czyta się świetnie. to czego mi zabrakło to możliwości samodzielnej interpretacji i refleksji obecnych w wielu innych książkach Lema. Tu przekaz jest dość jednostronny i jasny.

Takie ramotki, ale dwie dodatkowe gwiazdki za opowiadanie "Doktor Diagoras".

Takie ramotki, ale dwie dodatkowe gwiazdki za opowiadanie "Doktor Diagoras".

Ijon Tichy, wielki podróżnik w czasie i przestrzeni, przedstawia historie swoich wojaży ku odległym galaktykom, gwiazdozbiorom i planetom. Miejsca te zamieszkiwane są przez najrozmaitsze istoty rozumne i właśnie ta różnorodność form życia, ideologii, punktów widzenia jest w "Dziennikach gwiazdowych" najciekawsza.

Stanisław Lem prezentuje tu godną podziwu kreatywność w wymyślaniu cywilizacji, myślących zupełnie odmiennie od tych ludzkich. Przedstawiciele tych galaktycznych społeczeństw różnią się od "lepniaków" zarówno wyglądem, jak i sposobem funkcjonowania swoich organizmów oraz umysłów.

Lektura poprowadzi nas m.in. do klasztorów zakonu oo. Prognozytów oraz oo. Destrukcjanów, wpadniemy na Zgromadzenie Planetarne Organizacji Planet Zjednoczonych, by usłyszeć nieco krytycznych słów pod adresem ludzi (klasyfikowanych jako osobniki z gatunku Ohydek Szalej),poznamy historię rasy bystrych kartofli, które "znudziwszy sobie osiadły tryb życia same się wykopały i przeszły do bytowania koczowniczego", weźmiemy udział w polowaniu na kurdle i wyposażeni w rezerwę samych siebie przeżyjemy nadejście strumu, a także spotkamy gorliwie podążających za naukami chrześcijańskiego misjonarza Memnogów.

W książce mamy do czynienia z setkami neologizmów, więc trzeba przyzwyczaić się do lektury, w której wiele ze słów nie jest nam znanych. Osobiście bardzo podobał mi się w niej również pierwszoosobowy i okraszony humorem sposób narracji w wykonaniu Ijona Tichego.

Stanisław Lem prezentuje tu godną podziwu kreatywność w...