Krótka historia czasu. Od Wielkiego Wybuchu do czarnych dziur

- 2015-11-02
- 1990-01-01
- 1998-09-28
- Piotr Amsterdamski
Czy wszechświat miał początek i będzie miał kiedykolwiek koniec? Czy czas może być odwrócony?
„Krótka historia czasu” to już klasyczna pozycja literatury popularnonaukowej. Przedstawione w niej idee prezentują najnowsze odkrycia w dziedzinie badania wszechświata. Autor wykracza poza teorię względności, mechanikę kwantową i wielki wybuch, aby sięgnąć do „tańca geometrii”, który doprowadził do powstania wszechświata, krainy zjawiskowych zdarzeń fizyki cząstek elementarnych, w której materia zderza się z antymaterią. Ta fascynująca książka umożliwia poznanie ogromu przestrzeni międzygalaktycznej.
- 6 267
- 5 435
- 1 735
Książkę warto przeczytać chociażby dla podanej w niej definicji entropii!
Książkę warto przeczytać chociażby dla podanej w niej definicji entropii!
Pokaż mimo toDobrze się czyta, jeśli ktoś nie zna podstaw fizyki to może mieć ciężko z przeczytaniem jej. Według mnie za mało obrazków /rysunków
Pokaż mimo toBardzo spowolniła moje czytanie ta pozycja, wymaga dużego skupienia i uwagi. Warto zaznajomić się z tą książką, żeby zrozumieć istotę teorii i sposobu ich udawadniania w celu zrozumienie istoty wszechświata, który chyba na zawsze pozostanie wielką tajemnicą. Niektóre stwierdzenia mnie zaskoczyły i zmusiły do skorzystania z innych źródeł wiedzy :)
Pokaż mimo toSteven Hawking powiedział, że każdy równanie matematyczne zmniejsza ilość sprzedanych książek o połowę. Zastosował więc w niej tylko jedno - te opisujące szczególną teorię względności Einsteina. Niestety, nawet pomimo tego jak i pomimo faktu, że autor dobrze spisał się w roli popularyzatora nauki, to jest to książka wciąż niezwykle trudna, niemal hermetyczna. Nie do pomyślenia co mają w głowie ludzie, którzy zmuszeni są do pełnego rozumienia źródeł dotyczących mechaniki kwantowej i fizyki teoretycznej.
Nie chcąc odradzać tej książki powiem tak, że o ile w ogóle można z "popować" mechanikę kwantową i inne dziedziny fizyki, to właśnie dzieło Hawkinga uczyni je najlpiej zjadalnymi. Każdy interesujący się tymi dziedziami i nie rozumiejący połowy z nich, powinien czuć się zachęcony
Mając to na uwadze zdecydowanie odradzam audiooki i kieruję na klasyczną, bogato ilustrowaną wersję tej książki. Dzięki możliwości zatrzymania i szybkiego przenoszenia się w teksie oraz przy wsparciu wielu ilustracji obrazowych, być może nawet komuś uda się dokładnie odebrać to, co prof. Hawking miał do powiedznia.
Steven Hawking powiedział, że każdy równanie matematyczne zmniejsza ilość sprzedanych książek o połowę. Zastosował więc w niej tylko jedno - te opisujące szczególną teorię względności Einsteina. Niestety, nawet pomimo tego jak i pomimo faktu, że autor dobrze spisał się w roli popularyzatora nauki, to jest to książka wciąż niezwykle trudna, niemal hermetyczna. Nie do...
więcej Pokaż mimo toNadal nie ogarniam
Nadal nie ogarniam
Pokaż mimo toKsiążka przy której czytaniu należy się skupić by zrozumieć dokładnie zasady panujące w otaczającym Ziemie wszechświecie. Oparta jest na najnowszych odkryciach i teoriach naukowych.
Pokaż mimo toGdybym miał komuś polecić tę książkę, to na pewno nie w formie audiobooka. To bardzo ważna i ciekawa pozycja, porusza trudny temat, wymagający odpowiedniego poziomu skupienia na tekście. Trudno było to osiągnąć wyłącznie słuchając, w międzyczasie wykonując inne czynności. Niemniej wiele wątków, np. te dotyczące powstawania i funkcjonowania czarnych dziur, było na tyle wciągających, że z pewnością wrócę do tej książki w formie drukowanej.
Gdybym miał komuś polecić tę książkę, to na pewno nie w formie audiobooka. To bardzo ważna i ciekawa pozycja, porusza trudny temat, wymagający odpowiedniego poziomu skupienia na tekście. Trudno było to osiągnąć wyłącznie słuchając, w międzyczasie wykonując inne czynności. Niemniej wiele wątków, np. te dotyczące powstawania i funkcjonowania czarnych dziur, było na tyle...
więcej Pokaż mimo toTrudno ocenić mi tę książkę, bo dla laika jest ona bardzo trudna. Moja wyobraźnia w tym zakresie jest mocno ograniczona. ;)
Pokaż mimo toŚwietna książka z zakresu astronomii i astrofizyki. Początek daje zarys historii odkryć naukowych i życia prywatnego Hawkinga, by móc później przejść do zagadnień naukowych. Miejscami książkę musiałem czytać dwa razy by zrozumieć w pełni sens, lecz było to spowodowane zagadnieniem opisywanym w książce. Warto ze względu na wiedzę, która ukazywana jest w ciekawy sposób!
Pokaż mimo toTrudna książka, choć napisana w miarę przystępnym językiem. Trudno mi sobie wyobrazić jej naukową wersję 🙂. Książka ważna. Myślę, że każdy, w miarę myślący człowiek, rozumiejący proste zasady fizyki, powinien ją przeczytać. Dzięki niej mogę się zaliczyć do milionów ludzi, którzy mają ogólne pojęcie o ogólnej teorii względności.