Życie na wieczność
- fantasy, science fiction
- Piękni i martwi (tom 2)
- Life Eternal
- Amber
- 2012-05-10
- 2012-05-10
- Ewa Skórska
- paranormal
Niesamowita urzekająca opowieść o miłości dwojga nastolatków z jedną duszą – poznanych w powieści Piękni i martwi
Szesnastoletnia Renée Winters straciła rodziców, odnalazła dziadka, zaczęła naukę w tajemniczej szkole, dowiedziała się o istnieniu nieumarłych i zakochała się w jednym nich.
Przez te miesiące bardzo się zmieniła. W lustrze widzi wciąż swoją piękna, lecz starszą, smutniejszą twarz. Tylko ona wie, że umarła i powróciła do życia dzięki pocałunkowi Dantego.
Lecz rozłąka z ukochanym jest nie do zniesienia. Jakby z każdym dniem bez niego traciła część swojej – ich wspólnej – duszy. A teraz jeszcze te dziwne sny i niesamowite wizje, jakby echa zapomnianej przeszłości…
Nagle Renée dowiaduje się o bractwie Dziewięciu Sióstr, które jak mówi legenda, odkryło, jak przechytrzyć śmierć. Poznało sekret strzeżony przez stulecia. Czy nieśmiertelność jest możliwa? A jeśli tak, czy byłaby szansą dla miłości Renée i Dantego, zanim śmierć rozdzieli ich na wieczność?
Książka przeleżała na mojej półce ponad 10 lat. Dostałam ją jako 14-latka, a przeczytałam w wieku 26 lat... Czy mi się podobała? No pewnie! Nawet nie spodziewałam się, że może być tak dobra <3 Wkręciłam się ( mimo, że dopiero pod koniec zorientowałam się, że to drugi tom, a pierwszego oczywiście nie czytałam). Chętnie przeczytałabym kolejną część (choć to raczej mało prawdopodobne, aby ją znaleźć :/)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Życie na wieczność' jest godną kontynuacją 'Pięknych i Martwych' i chociaż autorka nie odbiegła od typowego schematu rozwoju 'paranormalnego romansu' (tj rozłączenia kochanków na niedługo po ciężkiej batali o miłość) to nadrobiła to dobrze rozwiniętą akcją, jej zwrotami i dobrym, choć z lekka przewidywalnym zakończeniem. Książka jest ciekawa, rzuca więcej światła na świat przedstawiony w pierwszej części i odkrywa wiele nowych tajemnic, które zdawały się już być odkryte. Trzyma w napięciu i mile wypełnia czas.
'Życie na wieczność' jest godną kontynuacją 'Pięknych i Martwych' i chociaż autorka nie odbiegła od typowego schematu rozwoju 'paranormalnego romansu' (tj rozłączenia kochanków na niedługo po ciężkiej batali o miłość) to nadrobiła to dobrze rozwiniętą akcją, jej zwrotami i dobrym, choć z lekka przewidywalnym zakończeniem. Książka jest ciekawa, rzuca więcej światła na świat...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała. po prostu nie mogłam się oderwać. Nie spodziewałam się takiego zakończenia. Piękna historia Renee i Dantego mnie wzruszyła. Pokazuje jaki świat jest mały, że wszystko może się wydarzyć, i że może nam się wydawać, że wszystko jest przypadkiem, a tak naprawdę niektóre rzeczy są nam przeznaczone. Podobała mi się ta według mnie mala niedorzeczność jednak książka naprawdę warta przeczytania i serdecznie polecam. :)
Wspaniała. po prostu nie mogłam się oderwać. Nie spodziewałam się takiego zakończenia. Piękna historia Renee i Dantego mnie wzruszyła. Pokazuje jaki świat jest mały, że wszystko może się wydarzyć, i że może nam się wydawać, że wszystko jest przypadkiem, a tak naprawdę niektóre rzeczy są nam przeznaczone. Podobała mi się ta według mnie mala niedorzeczność jednak książka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRenee zostaje przeniesiona do liceum St. Clement w Kanadzie. Poprzednia szkoła zostaje zamknięta dla strażników w wyniku ostatnich wydarzeń. Gdyby tego było mało do jakiegoś czasu ma dziwne sny. Tak jakby była świadkiem czegoś niezwykłego i niepokojącego jednocześnie. Staje przed nowymi wyzwaniami: w szkole, w grupie nieznajomych i odkrycia znaczenia dręczących ją snów.
St. Clement to szkoła tylko i wyłącznie dla strażników. Uczą się tam trzech podstawowych umiejętności: intuicji, sądzenia i egzekucji nieumarłych. Dość okrutne, ale taki już ich los. Nie mogą się mu sprzeciwiać, lecz wykonywać obowiązki z należytą dokładnością. Poznajemy historie i zwyczaje strażników chroniących nas przed nieznanym. Potrafią ich wyczuć z odległości i uchronić przed tragedią.
Renee musi sobie poradzić w nowym otoczeniu. Najwięcej łączy ją z Anią. Obie starają się odpowiedzieć na pytania jakie dręczą je w trakcie zrozumienia snów dziewczyny. Na dodatek niejaki Noah przystawia się do naszej głównej bohaterki. Co zrobi z tym fantem? Czy pozwoli wkraść się do swojego serca kolejnemu uczuciu? A może jej los jest już przesądzony?
Tym razem jak widać okładka wygląda o wiele lepiej. Jest subtelna i ma pewne znaczenie pod względem treści książki. Samo tłumaczenie jest tak samo dobrze zrobione jak w poprzedniej części. Brak zgrzytów, a to najważniejsze. Jednak ta część już mnie tak nie wciągnęła jak pierwsza. Nie oznacza to, że była zła. Po prostu jakoś mniej pobudzająca...a może po prostu zbyt szybko ją przeczytałam?
Podsumowując: Książka jest dobrą kontynuacją „Pięknych i martwych”. Dzięki nowemu miejscu akcji możemy poznać liczne historie związane ze strażnikami. To w jaki sposób funkcjonują i dlaczego to robią. A na dodatek kolejna zaskakująca zagadka do rozwiązania!
Więcej na: http://recenzjedevi.blogspot.com/
Zapraszam!
Renee zostaje przeniesiona do liceum St. Clement w Kanadzie. Poprzednia szkoła zostaje zamknięta dla strażników w wyniku ostatnich wydarzeń. Gdyby tego było mało do jakiegoś czasu ma dziwne sny. Tak jakby była świadkiem czegoś niezwykłego i niepokojącego jednocześnie. Staje przed nowymi wyzwaniami: w szkole, w grupie nieznajomych i odkrycia znaczenia dręczących ją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJej! Wciągająca, mroczna, tajemnicza, klimatyczna. Czytając nie nadążałam za wzrokiem. Dzieło przepełnione zagadkami nie daje o sobie zapomnieć. Marzę by przeczytać kolejną część i mam nadzieję, że będzie niedługo przetłumaczona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todrugi tom zdecydowanie lepszy od pierwszego, wciąga ...super
drugi tom zdecydowanie lepszy od pierwszego, wciąga ...super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerio chyba jestem naprawdę za stara czytałam tą część po kawałki i po kilku stronach zasypiałam :( tak samo było z pierwsza częścią i sięgąc ppo trzecią w orginale nie mam najmniejszego zamiaru
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy polecam, TAK. Fajna (nie lubię tego słowa),przyjemna, lekka.
Czekam na kolejną część.
Czy polecam, TAK. Fajna (nie lubię tego słowa),przyjemna, lekka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzekam na kolejną część.
Na początku myślałam, że będzie to jakiś denny roman, ale czuję się mile zaskoczona. Książka okazałą się bardzo wciągającą, może nie porwała mnie aż tak, jednak najgorssza też nie była.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka sama w sobie zła nie była, ale zakończenie! Tak jakby ktoś wyrwał co najmniej 10 kartek!