Ich czworo
- Harlequin
- 2000-01-01
- 2000-01-01
- Adela Drakowska
- uczucia opieka dzieci miłość
Całe życie Finn ukrywał się za obiektywem aparatu. Tam czuł się bezpiecznie. Nie musiał ujawniać swoich uczuć, podglądał cudze, ale nigdy ich nie odwzajemniał. Był porzuconym, niekochanym dzieckiem i sam też nikogo nie kochał. Czasami myślał, że w ogóle nie ma serca. I nagle życie spłatało mu niezłego figla — musiał zaopiekować się trzema dziewczynami naraz. Dwie małe bliźniaczki podrzuciła mu jego lekkomyślna siostra, a razem z nimi tę uroczą Izzy — ich chwilową nianię. Finn uważał, że nie nadaje się do roli troskliwego wujaszka, ale nie umiał zrezygnować z uwodzenia pięknej Izzy Czyżby chciał ją odbić jej bogatemu narzeczonemu?
Opowiadanie bardzo mi się podobało, ale myśląc o tej książce, nie sposób pominąć książki „Z miłości do dziecka” o Samie i Josie, ściśle powiązanej z tą. Zdziwiła mnie jedna rzecz.
W tej drugiej części, Izzy, z początku kreowana jest na bezwzględną kłamczuchę, która bez żadnych skrupułów rzuca narzeczonego, by związać się z innym. W rzeczywistości, po przeczytaniu tego opowiadania, okazuje się, że to bohaterka pozytywna, wzbudzająca sympatię. Zostaje wpakowana w skomplikowaną sytuację i jak to nieraz w samym życiu bywa – serce nie sługa.
Finn, który wydaje się gburem, siejących postrach w domu, również okazuje się miłym i sympatycznym człowiekiem, szczerze kochającym Izzy i bliźniaczki.
Warto jednak przeczytać oba te opowiadania w odpowiedniej kolejności.
Polecam!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Ich czworo” to pierwsza część miniserii New York! New York!, a wydana została później niż druga część „Z miłości do dziecka”.
W tej drugiej części, Izzy, z początku kreowana jest na bezwzględną...
Świetnie napisana książka, przyjemnie się ją czytało. Polecam
Świetnie napisana książka, przyjemnie się ją czytało. Polecam