-
ArtykułyHobbit Bilbo, kot Garfield i inni leniwi bohaterowie – czyli czas na relaksMarcin Waincetel17
-
ArtykułyCzytasz książki? To na pewno…, czyli najgorsze stereotypy o czytelnikach i czytaniuEwa Cieślik272
-
ArtykułyPodróże, sekrety i refleksje – książki idealne na relaks, czyli majówka z literaturąMarcin Waincetel11
-
ArtykułyPisarze patronami nazw ulic. Polscy pisarze i poeci na początekRemigiusz Koziński42
Cytaty z tagiem "przepis" [10]
[ + Dodaj cytat]
Dzień 1: Nie rób nic.
Dzień 2: Zgnieć torebkę.
Dzień 3: Zgnieć torebkę.
Dzień 4: Zgnieć torebkę.
Dzień 5: Zgnieć torebkę.
Dzień 6: Dodaj do torebki 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mleka.Zgnieć torebkę.
Dzień 7: Zgnieć torebkę.
Dzień 8: Zgnieć torebkę.
Dzień 9: Zgnieć torebkę.
Dzień 10: Stosuj się do poniższych instrukcji: Przełóż zawartość torebki do niemetalowego pojemnika. Dodaj: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mleka. Podziel ciasto na cztery części (po jednej szklance każda) i włóż do czterech litrowych zamykanych woreczków. Zachowaj jeden woreczek dla siebie, pozostałe daj trzem przyjaciołom z przepisem.
Sposób przygotowania [chleba]:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż ciasto do miski i dodaj: 3 jajka, 1 szklankę oleju, 0,5 szklanki mleka, 1 szklankę cukru, 0,5 łyżeczki esencji waniliowej, 2 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 szklanki mąki, 0,5 opakowania budyniu w proszku (dowolny smak). Opcjonalnie mozna dodać 1 szklankę orzechów, 1 szklankę rodzynków.
Składniki na zakwas:
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży,
1/4 szklanki ciepłej wody (ok. 40 C),
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka białego cukru,
1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
1. W małej miseczce rozprowadzić drożdże w wodzie; odstawić na dziesięć minut.
2. W szklanym, plastikowym lub ceramicznym pojemniku wymieszać starannie mąkę z cukrem.
3. Powoli dodać do mąki i cukru mleko i rozpuszczone drożdże. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce, czekając aż pojawia się bąbelki.
4. Przez kolejne dziesięć dni opiekować się zakwasem zgodnie z instrukcją dołączoną do przepisu na chleb przyjaźni amiszów.
Wziąć to, czego nie ma.
Dodać soli i kminku,
potem zmieszać z tym, czego
brak chwilowo na rynku.
Mieszać długo, dokładnie –
jak się znudzi, to przestać
i posypać tym, na co
absolutnie nas nie stać.
Można smażyć lub upiec,
lub przypalać na rożnach,
polewając tym, o czym
nawet marzyć nie można!
Wszyscy u nas to jedzą,
dla każdego wystarczy,
na czym właśnie polega
polski cud gospodarczy [„Przepis po polsku”].
Przepisy są zawsze bardziej zacofane niż ludzie [...].
PANNA COTTA
500 ml słodkiej śmietany
1 laska wanilii
4 dag cukru
3 listki żelatyny
1. Do garnka wlać śmietankę, dodać miąższ z wanilii i wydrążoną laskę, cukier, całość zagotować. Laskę wanilii usunąć.
2. Listki żelatny namoczyć w zimnej wodzie, a gdy zmięknie, odcisnąć lekko i dodać do gorącej śmietanki. Mieszać, aż rozpuści się całkowicie.
3. Śmietankę wlać do opłukanych zimną wodą foremek izostawićw lodówce do stężenia na około 6 godzin.
4. Deser odciąć nożem od krawędziforemek,foremki na chwilę znurzyć w gorącej wodzie i wyłożyć, odwracając do góry dnem, Podawać z dowolnymi sosami owocowymi.
Jajecznica po meksykańsku. Jeśli obrzydła panu jajecznica, można ją sobie przyrządzić na sposób meksykański. W tym celu niech pan pojedzie do Meksyku, na miejscu roztopi na patelni masło i stale mieszając wbije pięć jaj. Mieszać należy tak długo, aż jajecznica zgęstnieje na taką jaką pan lubi. Taka zmiana jest bardzo zalecana.
Zupa ze szpinaku i ricotty
ZUPA DI SPINACI E RICOTTA
45 dag drobno pokrojonej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 kg świeżego szpinaku, umetego i odsącznego z wody
1 mała lampka czerwonego wina
45 dag świeżego owczego sera ricotta, pokrojonego na małe kawałki
sól i świeżo zmielony pieprz
6 tostów z wczorajszego wiejskiego chleba
W dużym garnku na zupę dusić cebulę na oliwie z oliwek przez 20 minut, często mieszając, aż stanie się miękka. Dodawać partiami szpinak i mieszać. Kiedy szpinak zwiotczeje, wlać czerwone wino i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Dodać ricottę i włać tyle wrzącej wody, żeby przykryła warzywa i ser. Mocno posolić i popieprzyć, a następnie gotować przez pół godziny. Na dnie każdego talerza umieścić tost z wiejskiego chleba i wlać zupę.
Mniam, mniam.
...przygotowałam przekąskę z łososia ze świeżym koperkiem, a jako główne danie zaserwowałam involtini z bakłażana z mozarellą, czyli roladki z grillowanych plastrów bakłażana, nadziewane serem i zapiekane w sosie pomidorowym.
Tajny komunikat naukowy Wojskowego Instytutu Naukowo-Oświatowego z 1935 r. stwierdzał m.in. „Całe roczniki oficerów już z góry skazane [są] na wymarcie. Oficerowie ci wiedzą, że o losie ich decyduje nie treść lecz forma. O awansie ich, o utrzymaniu się przy warsztacie pracy, rozstrzyga nie ich wartość jako dowódców i wychowawców, nie ich zdolności umysłowe i fizyczne, nie wydajność pracy, ale różne cyfry, jak data urodzenia, data starszeństwa, przydział jaki w danej chwili mają, czyli czynniki, na które nie mają żadnego wpływu. W takich warunkach owłada ludźmi gorycz i całkowite zniechęcenie. Wyprzedzają ich inni, młodsi, których jedyną zasługą jest to tylko, że się później urodzili. Zdarza się nawet, że niedawni podkomendni stają się przełożonymi. Bije więc to w okrutny sposób w ambicję ludzką, wyrządza ciężką krzywdę moralną, a nawet upadla, łamie charaktery (...).” (Patrz Piotr Stawiecki, Następcy Komendanta..., s.79) (przyp. z Saga o „Łupaszce” str. 161)