-
ArtykułyMama poleca: najlepsze książki dla najmłodszych czytelnikówEwa Cieślik19
-
ArtykułyKalendarz wydarzeń literackich: czerwiec 2024Konrad Wrzesiński5
-
ArtykułyWyzwanie czytelnicze Lubimyczytać. Temat na czerwiec 2024Anna Sierant1190
-
ArtykułyCzytamy w długi weekend. 31 maja 2024LubimyCzytać451
Biblioteczka
2021-10-13
2021-10-05
2022-02-02
2021-06-09
2022-02-18
"Kimchi to nie jest potrawa, posiłek ani przepis. to zajęcie, czynność rozciągnięta w czasie. nie jest to też tylko jeden smak, w kiszonce nakładają się na siebie rożne warstwy - pikantna i kwaśna, słona i esencjonalna i zmieniają w zależności od składników użytych w danej proporcji".
to pierwsze zdania w książce traktującej o najbardziej znanej koreańskiej kiszonce. książka opowiada o tym czym jest kimchi, podaje przepisy na jego zrobienie i potrawy w których występuje. według koreańskiego przysłowia jeśli masz kimchi i ryż to masz gotowy posiłek. pozycja bardzo ładnie wydana.
"Kimchi to nie jest potrawa, posiłek ani przepis. to zajęcie, czynność rozciągnięta w czasie. nie jest to też tylko jeden smak, w kiszonce nakładają się na siebie rożne warstwy - pikantna i kwaśna, słona i esencjonalna i zmieniają w zależności od składników użytych w danej proporcji".
to pierwsze zdania w książce traktującej o najbardziej znanej koreańskiej kiszonce....
2022-02-02
"Ta książka jest wyrazem kunsztu trzech pokoleń kobiet w mojej rodzinie i szacunku dla nich; dla mądrości, elegancji i niezależnego ducha, którymi podzieliła się ze mną babcia, dla pasji mojej matki do życia i ludzi i dla moich własnych odkryć kulinarnych"
autorką prawdziwej kuchni japońskiej jest Sonoko Sakai, która urodziła się w Nowym Jorku ale wychowała w Tokio, San Francisco czy Meksyku. wszędzie tam gdzie ojciec kierownik linii lotniczych zabierał rodzinę towarzyszyła im kuchnia japońska, którą kultywowała jej matka nie zawsze mając poza Japonia dostęp do japońskich składników. Ojciec Sonoko uważał, że jeżeli posiada się sos sojowy to da się radę przygotować japońskie jedzenie. po lekturze myślę, że sam sos jednak nie wystarczy żeby zrobić dobre japońskie danie. w roku 2008 Sonoko porzuciła produkcję filmową i zajęła się uczeniem gotowania. książka jest podzielona na kilka części, na wstępie czytelnik dowiaduje się o komponowaniu japońskiego posiłku, część pierwsza opowiada o zasadach japońskiej sztuki kulinarnej, czyli pięciu smakach, pięciu kolorach i pięciu zmysłach, kolejna część opisuje zawartość japońskiej spiżarni i podaje przepisy na dania codzienne a następna zawiera bardziej zaawansowane przepisy na ryby, mięso czy słodycze.ciekawa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.
"Ta książka jest wyrazem kunsztu trzech pokoleń kobiet w mojej rodzinie i szacunku dla nich; dla mądrości, elegancji i niezależnego ducha, którymi podzieliła się ze mną babcia, dla pasji mojej matki do życia i ludzi i dla moich własnych odkryć kulinarnych"
autorką prawdziwej kuchni japońskiej jest Sonoko Sakai, która urodziła się w Nowym Jorku ale wychowała w Tokio, San...
2022-02-09
Autorką kultowych przepisów jest Japonka osiadła na stałe w Paryżu. Maori Murota jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania potraw japońskich dla Europejczyków. Książka zawiera dużo zdjęć zajmujących całą stronę ale być może przez taki układ ma okropnie małą czcionkę co sprawia, że czytanie tej pozycji jest męczące.
Autorką kultowych przepisów jest Japonka osiadła na stałe w Paryżu. Maori Murota jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania potraw japońskich dla Europejczyków. Książka zawiera dużo zdjęć zajmujących całą stronę ale być może przez taki układ ma okropnie małą czcionkę co sprawia, że czytanie tej pozycji jest męczące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2021-09-20
2021-06-07
Książka w której przepisy kuchni skandynawskiej ułożone są według pór roku i dostępnych w tym czasie produktów uprawianych i dziko rosnących co wydaje się dobrym pomysłem. wydanie zawiera niezbyt ładne (rzecz gustu) i duże zdjęcia ale fatalną czcionkę czytelną tylko dla orłów. nie mogę zgodzić się z podaną w opisie książki informacją, że ma ona czytelny layout. czcionka, którą zastosowano w tej pozycji jest koszmarnie mała, to męczy. czytając trzeba sięgać albo po okulary albo po lupę.
Książka w której przepisy kuchni skandynawskiej ułożone są według pór roku i dostępnych w tym czasie produktów uprawianych i dziko rosnących co wydaje się dobrym pomysłem. wydanie zawiera niezbyt ładne (rzecz gustu) i duże zdjęcia ale fatalną czcionkę czytelną tylko dla orłów. nie mogę zgodzić się z podaną w opisie książki informacją, że ma ona czytelny layout. czcionka,...
więcej mniej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2021-06-10
2021-06-18
Opowieść Amerykanki mieszkającej w Normandii o francuskiej kuchni domowej i miłości Francuzów do jedzenia i celebrowania posiłków. autorka oprowadza czytelnika po francuskich targach z lokalnymi produktami, zagląda do spiżarni swoich francuskich znajomych i podziwia ich zorganizowanie w kuchni. opowiada o rodzajach serów, pieczywa, deserów oraz o tym, że we francuskim domu jedzenie nigdy się nie marnuje, można wyczarować potrawy z resztek. książka zawiera też dużo przepisów na dania główne, sosy czy desery. jest tam np. przepis na ciasto kasztanowe i myślałam, że będzie ono robione z mąki z kasztanów rejonu Ardèche ale w podanym przepisie to ciasto akurat składało się ze zwykłej mąki z dodatkiem kremu kasztanowego, najwyraźniej tak robi się ciasto kasztanowe w Normandii albo tak robi je przyjaciółka autorki. jeżeli ktoś chce przeczytać jak gotują w domach zawsze idealne Francuzki to polecam.
Opowieść Amerykanki mieszkającej w Normandii o francuskiej kuchni domowej i miłości Francuzów do jedzenia i celebrowania posiłków. autorka oprowadza czytelnika po francuskich targach z lokalnymi produktami, zagląda do spiżarni swoich francuskich znajomych i podziwia ich zorganizowanie w kuchni. opowiada o rodzajach serów, pieczywa, deserów oraz o tym, że we francuskim domu...
więcej mniej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to
Pasquale Piccinno włoski kucharz klasztorny przez osiem lat zgłębiał zalecenia i porady kulinarne św Hildegardy z Bingen na temat orkiszowej kuchni i stosowanych w niej przypraw. Orkisz uprawiano powszechnie od epoki brązu i był bardzo popularny w Europie do czasów średniowiecznych. Święta nie znała wielu popularnych obecnie produktów takich jak ziemniak, papryka czy pomidor ale jak podaje autor książki opisała je w swoich wizjach. Pasquale połączył więc w tej książce średniowieczną kuchnie z kuchnią włoską i obecnymi w niej warzywami zachowując zalecenia mniszki.
Pasquale Piccinno włoski kucharz klasztorny przez osiem lat zgłębiał zalecenia i porady kulinarne św Hildegardy z Bingen na temat orkiszowej kuchni i stosowanych w niej przypraw. Orkisz uprawiano powszechnie od epoki brązu i był bardzo popularny w Europie do czasów średniowiecznych. Święta nie znała wielu popularnych obecnie produktów takich jak ziemniak, papryka czy...
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to