Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Cnym rozkoszom

Tłumaczenie: Konrad Majchrzak
Seria: Salamandra
Wydawnictwo: Rebis
6,44 (9 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
6
6
2
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The Debt to Pleasure
data wydania
ISBN
83-7120-442-6
liczba stron
209
słowa kluczowe
literatura angielska, jedzenie
język
polski
dodała
czupirek

„Cnym rozkoszom” to jedna z najbardziej wyzywających i intrygujących książek ostatnich lat. Jest to opowieść Tarwiniusza Winota - smakosza, gawędziarza, Anglika w nieokreślonym wieku i o nieskazitelnym smaku - który opisuje wydarzenia swego życia za pomocą tej podstawowej i jednocześnie najwznioślejszej z ludzkich pasji: jedzenia. Autor zabiera czytelnika w podróż zmysłów, a jednocześnie w...

„Cnym rozkoszom” to jedna z najbardziej wyzywających i intrygujących książek ostatnich lat. Jest to opowieść Tarwiniusza Winota - smakosza, gawędziarza, Anglika w nieokreślonym wieku i o nieskazitelnym smaku - który opisuje wydarzenia swego życia za pomocą tej podstawowej i jednocześnie najwznioślejszej z ludzkich pasji: jedzenia. Autor zabiera czytelnika w podróż zmysłów, a jednocześnie w złowieszczą medytację nad wszystkim - od erotyki poczynając, na diabolicznej historii brzoskwiń kończąc.

 

źródło opisu: z okładki

źródło okładki: skan własny

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (57)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1098

Rzeczywiście, intrygujący smakołyk.
Jest to jedna z bardziej zaskakujących powieści, z jakimi w życiu się zetknęłam. Bohater w barwny i kwiecisty sposób opisuje potrawy i niuanse ich przyrządzania tak, jakby był spadkobiercą Brillant-Severina co najmniej, i jest w tym tak czarująco zmysłowy, że można zakochać się już w sposobie, w jaki czyni jedzenie punktem wyjścia dla dygresji, jaką jest historia jego życia. Po jakimś czasie okazuje się, że ten urokliwy, nieco ekscentryczny człowiek jest przede wszystkim bufonem i egocentrykiem, zdolnym do popełnienia zbrodni – zabija rodziców, brata, swoją ukochaną i jej męża, przyjaciół i opiekunów – dla samego kaprysu, dla sztuki, w sposób tak staranny, że nikt ani przez chwilę nie posądza go o jakąkolwiek pomoc tragicznemu losowi, który zabiera mu kolejno wszystkich jego bliskich. Zaiste, Donatien de Sade byłby dumny. Stopniowo, powoli, sympatia do bohatera zamienia się w niechęć i wstręt, na tyle głęboki, że jeszcze jakiś czas po skończeniu...

książek: 1109
Katarzyna Sidor | 2016-07-11
Na półkach: Przeczytane
książek: 2777
Meowth | 2016-01-29
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 1577
rasilio | 2015-07-23
Na półkach: Przeczytane
książek: 1243
Kasia | 2014-05-31
Przeczytana: 01 czerwca 2014
książek: 1146
Nesihonsu | 2013-09-20
Na półkach: Przeczytane, Kuchnia
książek: 214
reruwa | 2013-08-12
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2002 rok
książek: 228
koza | 2013-06-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2000 rok
książek: 2041
jo_ta | 2012-07-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 70
Ewelina | 2016-11-07
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 47 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd