rozwińzwiń

Cnym rozkoszom

Okładka książki Cnym rozkoszom John Lanchester
Okładka książki Cnym rozkoszom
John Lanchester Wydawnictwo: Rebis Seria: Salamandra literatura piękna
209 str. 3 godz. 29 min.
Kategoria:
literatura piękna
Seria:
Salamandra
Tytuł oryginału:
The Debt to Pleasure
Wydawnictwo:
Rebis
Data wydania:
1997-01-01
Data 1. wyd. pol.:
1997-01-01
Liczba stron:
209
Czas czytania
3 godz. 29 min.
Język:
polski
ISBN:
83-7120-442-6
Tłumacz:
Konrad Majchrzak
Tagi:
literatura angielska jedzenie
Średnia ocen

6,4 6,4 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,4 / 10
15 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
2929
2837

Na półkach: , , , ,

Rzadko mam problem z oceną lektury - tu się nie umiem zdeklarować - zbyt wiele sprzecznych odczuć.
Bohater, Tarwiniusz Winot - smakosz, gawędziarz nad gawędziarzami, Anglik o nieokreślonym wieku, i wysublimowanym smaku opisuje swoje życie poprzez potrawy, historie odkryć krzewów jadalnych, poprzez doznania kulinarne, zapachy, konsystencje dań. Oryginalna to opowieść, będąca połączeniem książki kucharskiej, thrillera, erotyku i satyry.

Jedna z najdziwniejszych książek, jakie czytałam, wywołująca paletę uczuć od obrzydzenia po zachwyt lingwistycznym talentem autora.

Rzadko mam problem z oceną lektury - tu się nie umiem zdeklarować - zbyt wiele sprzecznych odczuć.
Bohater, Tarwiniusz Winot - smakosz, gawędziarz nad gawędziarzami, Anglik o nieokreślonym wieku, i wysublimowanym smaku opisuje swoje życie poprzez potrawy, historie odkryć krzewów jadalnych, poprzez doznania kulinarne, zapachy, konsystencje dań. Oryginalna to opowieść, będąca...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1583
1578

Na półkach: , , ,

Rzeczywiście, intrygujący smakołyk.
Jest to jedna z bardziej zaskakujących powieści, z jakimi w życiu się zetknęłam. Bohater w barwny i kwiecisty sposób opisuje potrawy i niuanse ich przyrządzania tak, jakby był spadkobiercą Brillant-Severina co najmniej, i jest w tym tak czarująco zmysłowy, że można zakochać się już w sposobie, w jaki czyni jedzenie punktem wyjścia dla dygresji, jaką jest historia jego życia. Po jakimś czasie okazuje się, że ten urokliwy, nieco ekscentryczny człowiek jest przede wszystkim bufonem i egocentrykiem, zdolnym do popełnienia zbrodni – zabija rodziców, brata, swoją ukochaną i jej męża, przyjaciół i opiekunów – dla samego kaprysu, dla sztuki, w sposób tak staranny, że nikt ani przez chwilę nie posądza go o jakąkolwiek pomoc tragicznemu losowi, który zabiera mu kolejno wszystkich jego bliskich. Zaiste, Donatien de Sade byłby dumny. Stopniowo, powoli, sympatia do bohatera zamienia się w niechęć i wstręt, na tyle głęboki, że jeszcze jakiś czas po skończeniu lektury nie mogłam przestać myśleć o tym, jakim cholernym skurwysynem był ten człowiek, a to, jak długo książka pozostaje mi w pamięci, jest dla mnie miarą przynajmniej jej poziomu.

Rzeczywiście, intrygujący smakołyk.
Jest to jedna z bardziej zaskakujących powieści, z jakimi w życiu się zetknęłam. Bohater w barwny i kwiecisty sposób opisuje potrawy i niuanse ich przyrządzania tak, jakby był spadkobiercą Brillant-Severina co najmniej, i jest w tym tak czarująco zmysłowy, że można zakochać się już w sposobie, w jaki czyni jedzenie punktem wyjścia dla...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    53
  • Przeczytane
    42
  • Posiadam
    8
  • BOOK * Na półce * To See
    1
  • ♥♥ Priorytety ♥♥
    1
  • Kulinarnie
    1
  • Smakołyki - crème de la crème
    1
  • Kuchnia
    1
  • Teraz czytam
    1
  • Kultura - rozkosze podniebienia
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Cnym rozkoszom


Podobne książki

Przeczytaj także