Smakologia
- Kategoria:
- literatura dziecięca
- Wydawnictwo:
- Papilon
- Data wydania:
- 2020-10-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-10-28
- Liczba stron:
- 80
- Czas czytania
- 1 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788327105028
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie.
To, co jemy i jak jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie i życie, ale i na kondycję naszej planety.
SMAKOLOGIA opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. Wybierzcie z menu smakowite wątki i czytajcie bez pośpiechu, najlepiej dzieląc się z innymi.
Czy można jeść parówki na śniadanie, obiad i kolację? Skąd w Europie wzięły się sztućce? Czy szybkie jedzenie jest modne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w "Smakologii". To piękna książka, pełna ciekawostek o jedzeniu, dla małych i dużych! Czytajcie, rozmawiajcie i jedzcie dobrze!
Katarzyna Woźnicka, Fundacja Szkoła na Widelcu
Nauka przez zabawę? O, tak. Zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie. Czytajcie "Smakologię" nawet bardzo małym dzieciom, po to by świat kulinariów otworzył przed nimi swoje bramy pełne smakowitych kąsków. Dobrego smaku uczymy się przecież od pierwszych chwil życia. Ta książka to wspaniały wstęp do edukacji kulinarnej nas wszystkich.
Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK
Niech Smakologia i pozostałe książki Oli Woldańskiej-Płocińskiej, z serii
uwrażliwiającej młodych czytelników na problemy współczesnego świata, zadomowią się na Waszych półkach.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 13
- 12
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Chyba pierwsza książka o żywieniu która wpadła mi w ręce dla dzieci. Super napisana, lekko i szybko się czyta. Dużo wartościowych treści. Uważam że każdy powinien przeczytać tą książkę i dziecko i dorosły bo w dzisiejszych "Fast foodowych" czasach większość ludzi uważa, że jedzenie nie ma wpływu na zdrowie, a jest przeciwnie. Polecam.
Chyba pierwsza książka o żywieniu która wpadła mi w ręce dla dzieci. Super napisana, lekko i szybko się czyta. Dużo wartościowych treści. Uważam że każdy powinien przeczytać tą książkę i dziecko i dorosły bo w dzisiejszych "Fast foodowych" czasach większość ludzi uważa, że jedzenie nie ma wpływu na zdrowie, a jest przeciwnie. Polecam.
Pokaż mimo toJedz z głową!
Książki autorstwa Oli Woldańskiej-Płocińskiej są pozycjami budującymi świadomość na wielu płaszczyznach. "Zwierzokracja" uczyła szacunku do innych gatunków, "Śmieciogród" uświadamiał jak poważnym zagrożeniem jest nieustanna i masowa produkcja śmieci oraz zachęcał do zmniejszenia konsumpcjonizmu. Ostatnia i najnowsza pozycja opowiada o jedzeniu i jak zwykle nie tylko zwraca uwagę na wiele problemów, ale również cieszy oko fantastyczną oprawą.
"Smakologia" dostarcza bardzo szerokiej wiedzy o tym, co i jak spożywamy – co jedli nasi przodkowie, co jest wartościowym posiłkiem, a co nie, jak świadomie robić zakupy. Ola Woldańska-Płocińska uświadamia najmłodszych czytelników (no dobra, tak całkiem szczerze, to nie tylko najmłodszych),jak poważnym i powszechnym problemem jest marnowanie żywności, dlaczego zamiast po fast foody powinniśmy sięgnąć po slow food i dlaczego czytane etykiet jest takie ważna.
Lektura "Smakologii" jest świetną okazją, by zauważyć jak bardzo różnimy się pod względem tego co i jak jemy. Są ludzie z którzy unikają niektórych pokarmów ze względów religijnych, inni z przyczyn ideologicznych, jeszcze inni cierpią na alergie i nietolerancje pokarmowe. W czasie, gdy jedni jedzenie marnują, są ludzie z którzy głodują. W kwestii jedzenia wiele nas różni, ale jedno jest wspólne dla wszystkich ludzi – wszyscy potrzebujemy jedzenia, by żyć.
"Smakologia" jest kolejną znakomitą książką edukacyjną, jednak oprócz wartości merytorycznych, również warstwa estetyczna zasługuje na uznanie. Każda kolejna książka autorstwa Oli Woldańskiej-Płocińskiej trzyma bardzo wysoki poziom i dobrze! Bo że świadomych najmłodszych wyrosną świadomi dorośli, a to przecież to oni będą kształtować świat.
Jedz z głową!
więcej Pokaż mimo toKsiążki autorstwa Oli Woldańskiej-Płocińskiej są pozycjami budującymi świadomość na wielu płaszczyznach. "Zwierzokracja" uczyła szacunku do innych gatunków, "Śmieciogród" uświadamiał jak poważnym zagrożeniem jest nieustanna i masowa produkcja śmieci oraz zachęcał do zmniejszenia konsumpcjonizmu. Ostatnia i najnowsza pozycja opowiada o jedzeniu i jak zwykle nie...