Pyszne kolacje
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Pyszne
- Wydawnictwo:
- Znak
- Data wydania:
- 2018-10-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-10-22
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324048410
- Tagi:
- gotowanie
Pyszne kolacje – opis wydawcy
Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, dzieli się swoimi najlepszymi pomysłami na wyjątkowe kolacje.
Pachnące świeżymi ziołami pasty i hummusy, apetyczne zapiekanki i smakowite tosty, do tego pieczone warzywa z aromatycznym farszem, lekkie, soczyste sałatki albo sycące naleśniki. I jeszcze coś, co osłodzi twój wieczór: pyszny deser w postaci kruchych ciasteczek lub owoców pod gorącą kruszonką.
Kolacja to często jedyna okazja w ciągu zabieganego tygodnia, aby spotkać się przy jednym stole. Warto się postarać, by był to czas wyjątkowy.
Pyszne kolacje to zestaw kulinarnych pewniaków. Przepisów, dzięki którym szybko i z łatwo dostępnych składników wyczarujesz wspaniały posiłek dla siebie i swoich bliskich. W książce znajdziesz też praktyczne porady, jak dobrać odpowiednie wino do potrawy, jak je smakować i przechowywać, aby móc w pełni cieszyć się jego walorami.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 42
- 30
- 23
- 6
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
Opinia
Jakiś czas temu, dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak literanova otrzymałam książkę, która jest poradnikiem dosłownie dla każdego. Co zrobić na kolację? Czyż to nie codzienny dylemat większości z nas? Z pomocą przychodzi nam nie kto inny, jak oczywiście niezastąpiona Anna Starmach i jej książka pt.” Pyszne kolacje”.
Dzisiejsze spostrzeżenia i przemyślenia na temat tej propozycji spowodują, że nie jednemu z Was kubki smakowe przypomną o sobie i pojawi się chęć zjedzenia czegoś. Dlatego proponuję zaopatrzyć się w coś dobrego, sytego lub na ząb-jak kto woli.
Anna Starmach znana przede wszystkim jako juror z Mastechefa i MasterChefa Junior, w swojej propozycji dzieli się 60-cioma przepisami na idealną kolację. Jak możecie się domyśleć w takiej książce nie brak kolorowych ilustracji, które kuszą i zachęcają do tego, abyśmy sami przyrządzili taki czy inny posiłek. Rzeczywiście książka jest bogato ilustrowana. Na samym początku znajdują się propozycje potraw ”na szybko”. Możemy tu znaleźć np. pomidorowe tosty francuskie, kanapki z ricottą i figami, znane wszystkim śledzie w śmietanie, ulubioną sałatkę jarzynową czy potrawę o tajemniczej nazwie „tabbouleh”. A skoro już o niej wspomniałam to tabbouleh jest jedną z najbardziej znanych i popularnych potraw w krajach arabskich. Pietruszka to jeden z podstawowych składników tej potrawy, nie brakuje w niej teź szczypiorku, kaszy bulgar, pomidora czy też ogórka.
W części nazwanej "na gorąco" znajdziemy propozycje, które mogą śmiało być również daniem obiadowym. Są to np. naleśniki ruskie, placki ziemniaczane, leczo z cukinią i pieczarkami. Dla smakoszy krewetek mamy przepis na owe krewetki i to w cieście filo z sosem aioli. Anna Starmach nie zapomniała o „Quiche” będącą klasyką kuchni francuskiej. Quiche- czyli tartę można jeść na ciepło jak i na zimo, w połączeniu z zieloną sałatą i winegretem. Książka traktuje o daniach dla tych, którzy lubią potrawy na ciepło i zimno, a także dla tych, którzy szukają propozycji dań mięsnych i bezmięsnych. Słowem dla każdego coś pysznego. Na końcu książki znajduje się mini-przewodnik , zawierający praktyczne wskazówki dla początkujacego someliera, tyczące się tym samym win, autorstwa Bogumiły Wiśniewskiej. Skosztujemy zatem nieco savoir-vivre'u określającego m.in. zasady degustacji, oraz dowiemy się czego potrzebujemy aby ją w sposób właściwy przeprowadzić. Połkniemy również garść wiadomości, w jaki sposób podawać wino i jaka powinna być jego temperatura, aby poczuć świeżość i walory smakowe. Bogumiła Wiśniewska w swoim poradniku zwraca uwagę na kieliszki, bo tak naprawdę do wina potrzebujemy dwóch rodzajów, tych o pękatej czarce i tzw. fletów.
Po lekturze tego poradnika, etykieta która znajduje się na butelce każdego wina, nie będzie stanowiła już dla nas tajemnicy. Dodatkowo, każda istotna informacja jest odpowiednio zaznaczona poprzez słowo „Zapamiętaj”. Za szczególnie cenne uznałam informacje, jak nie dać się nabić w butelkę i szerokim łukiem omijać bezwartościowe wina. Co cechuje wino utlenione, jak rozpoznamy takie uszkodzone promieniowaniem UV, lub w jaki sposób zidentyfikujemy musowanie niemusującego wina.
Na początku książki, Anna Starmach napisała bardzo mądre słowa. Pozwólcie, że je po prostu zacytuję:
„Kolacja- chwila tylko dla nas i dla naszych najbliższych,
chwila dla przyjaciół i dla rodziny,
chwila spokoju i chwila na rozmowę.”
Dlatego cieszmy się, że posiłki, nawet te najprostsze, możemy spożywać w gronie najbliższych.
https://ukatji.blogspot.com
Jakiś czas temu, dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak literanova otrzymałam książkę, która jest poradnikiem dosłownie dla każdego. Co zrobić na kolację? Czyż to nie codzienny dylemat większości z nas? Z pomocą przychodzi nam nie kto inny, jak oczywiście niezastąpiona Anna Starmach i jej książka pt.” Pyszne kolacje”.
więcej Pokaż mimo toDzisiejsze spostrzeżenia i przemyślenia na temat tej...