Śniadania świata

Wydawnictwo: Edipresse
7,91 (33 ocen i 14 opinii) Zobacz oceny
10
8
9
2
8
11
7
5
6
5
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Śniadania świata
data wydania
język
polski
dodał
CzasemTakJest

W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie – czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali – tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej – kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe, na Seszelach – owoce drzewa...

W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie – czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali – tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej – kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe, na Seszelach – owoce drzewa chlebowego (smakują jak kasztany), na Zanzibarze – frytki z warzywnych bananów, w Indonezji – ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych, w domu – mam własny przepis na domowe muesli!

Tradycyjne śniadania w ponad pięćdziesięciu krajach świata! Od Argentyny i Australii przez Anglię, Brazylię, Egipt, Indie, Japonię, Kolumbię, Mauritius, Mongolię i Meksyk aż po Paragwaj, Peru, Sri Lankę, Tanzanię, Turcję, Tybet i Zanzibar.

Dodatkowo: Ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki.

 

źródło opisu: http://www.empik.com/sniadania-swiata-pawlikowska-...(?)

źródło okładki: http://www.empik.com/sniadania-swiata-pawlikowska-...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (73)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 652
Gąska | 2018-02-14
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 14 lutego 2018

Beaty Pawlikowskiej chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta polska podróżniczka, pisarka, dziennikarka, tłumaczka, fotografka oraz ilustratorka stworzyła kolejną cudowną pozycję. „Śniadania świata” zostały przepięknie wydane. Gdy tylko złapałam książkę w swoje ręce, nie mogłam się od niej oderwać… Te kolory! Te fotografie! Na przeszło pięciuset stronach możemy znaleźć rozmaitości. Z całą pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.

W pozycji tej znajdziemy przepisy na ciastka, kanapki, muesli, owsianki, placki, śniadania z kaszą gryczaną, jaglaną, quinna i z ryżem. Podrozdziały podzielone zostały na poszczególne państwa, a te z kolei zawierają ciekawostki oraz historie, które przytrafiły się autorce. Dodatkowo dowiedzieć możemy się jakie śniadanie odpowiednie jest dla motyli, co można zjeść na pustyni oraz czym uraczyć obcokrajowca. Ta książka to prawdziwa skarbnica wiedzy. Bardzo podoba mi się to, że nie jest to zwykły zbiór przepisów, tylko splot różnorodnych informacji. Moja...

książek: 962
rudarecenzuje | 2018-07-14
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 14 lipca 2018

Nie spotkałam się wcześniej z twórczością Beaty Pawlikowskiej i być może nie nastąpiłoby to szybko, gdyby nie fakt, że stworzyła taką podróżniczo- kulinarną opowieść. Myśląc o zwiedzaniu świata, w dużej mierze poświęcam się fantazjom dotyczącym miejscowej żywności, możliwości poznawania nowych smaków i ulicznym przysmakom. Dlatego też nowa książka Pawlikowskiej okazała się dla mnie lekturą obowiązkową.

„Śniadania świata” to lektura lekka i bardzo przyjemna w odbiorze, za sprawą znakomitego połączenia krótkich tekstów i wspaniałych zdjęć. Z jednej strony autorka opisuje, co można zjeść w każdym z przedstawianych krajów, zwraca uwagę na nawyki żywieniowe mieszkańców i standardy śniadaniowe, nie szczędząc przy tym czytelnikom wskazówek i dobrych rad. Z drugiej wszystkie opisywane posiłki dokumentuje przy pomocy barwnych i zachęcających fotografii, ukazujących nie tylko posiłki, ale także ludzi i ich codzienność.

Niektóre z opisywanych dań, to przysmaki, które są nam znane. W...

książek: 491
Elwira | 2018-03-05
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 05 marca 2018

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi, tak mówi znane porzekadło. Jednak bez względu na to czy śniadanie robimy dla siebie, ukochanego czy dla gromadki pociech zawsze warto spróbować nie tylko coś nowego, pożywnego, zdrowego… prawda?

W książce znajdziemy ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z różnych kasz (jaglanej, gryczanej, quinoa, ryżu, placki, zdrowe ciastka, muesli czy owsianki).

Parę rzeczy od razu mnie zachęciło do kulinarnych eksperymentów, parę totalnie nie (np larwy) 🙂

Książka idealna dla miłośników podróży ale nie tylko, dla wszystkich którzy chcą zdrowo i smacznie zacząć dzień… tylko żeby jeszcze czasu starczyło na wykonanie tych pyszności

książek: 401
Katarzyna | 2018-01-27
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 stycznia 2018

„ … W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie – czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali – tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej – kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe …”

Przed Wami książka smaczna i kolorowa. Na wszystkich stronach znajdziecie ciekawe potrawy ze wszystkich miejsc naszego globu. To egzotyczne opowieści i autorskie przepisy samej dziennikarki. Czy będziecie zadowoleni? Na pewno.

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek całego dnia. Jego wartości odżywcze mają dodać nam energii i witalności. Błąd popełniają Ci, którzy go unikają, tłumacząc się brakiem czasu. Wtedy dostajemy wskazówki od dietetyków, że marnujemy swoje zdrowie.

Autorką książki jest dziennikarka i podróżniczka Beata Pawlikowska. Publikacje celebrytki, już kilkakrotnie pojawiały się na moim...

książek: 292
CzasemTakJest | 2018-01-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Beata Pawlikowska to kobieta, która potrafi chyba wszystko. jest dziennikarką, podróżniczką, fotografką, pisarką, tłumaczką i ilustratorką książek. We wszystko co robi, wkłada całe swoje serce, co widoczne jest w licznych reportażach i każdym zdaniu, jakie powie czy napisze, a wszystko to, robi z niesamowitym wdziękiem. Tym razem znów pokaże nam wiele zakątków świata, bo aż ponad pięćdziesiąt krajów, od strony... śniadania.

"W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie – czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali – tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej – kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe, na Seszelach – owoce drzewa chlebowego (smakują jak kasztany), na Zanzibarze – frytki z warzywnych bananów, w Indonezji – ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych, w domu – mam własny...

książek: 669
Na półkach: Przeczytane

http://podrugiejstronieokladki6.blogspot.com/2018/02/sniadania-swiata-beata-pawlikowska.html

Jak powszechnie wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który ma nam dać dużo energii i rozjaśnić zaspany umysł.

Z racji, że jestem dość leniwym człowiekiem moje śniadanie zazwyczaj składa się z kawy. Nic tak dobrze nie pobudza jak kofeina, która potrzebuje płynąć w moich żyłach codziennie. To chyba właśnie z tego powodu, kiedy książka „Śniadania świata” wyszła na nasz rynek stwierdziłam, że może mój wewnętrzny leń obudzi się i zacznę jeść całkiem normalnie.



Beata Pawlikowska znana ze swoich programów, a także książek podróżniczych, pokusiła się o napisanie książki pełnej przepisów. Autorskich oraz śniadań z różnych zakątków świata, w których była. Z tego właśnie powodu „Śniadania Świata” to niezła kobyła. Książka ma ponad 500 stron, na których nie ma jedynie suchych przepisów.

Podróżniczka na początku, w przemowie pisze o roli śniadania oraz obala mity dotyczące...

książek: 1865
Iwona | 2018-02-14
Na półkach: 2018, Przeczytane
Przeczytana: 08 lutego 2018

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie on daje nam zastrzyk energii po kilku(nastu) godzinach snu, dlatego powinien być wartościowy. Nie każdy jest wielbicielem tradycyjnej owsianki, którą wiele osób kojarzy z papką z dzieciństwa serwowaną przez rodziców, bądź w przedszkolach. Jednak co kraj, to obyczaj. Beata Pawlikowska zabiera czytelnika w kulinarną podróż dookoła świata, w trakcie której prezentuje tradycyjne śniadania dla ponad pięćdziesięciu krajów.

Beata Pawlikowska to człowiek-orkiestra. Kobieta, która zna się prawie na wszystkim. Polska podróżniczka, fotografka, pisarka, dziennikarka i tłumaczka. Przygodę z pisaniem książek rozpoczęła wieku 18 lat i trwa ona do dzisiaj. W swoim dorobku ma książki podróżnicze, reportaże, poradniki dotyczące nauki języków obcych, psychologii oraz zdrowego odżywiania.

Do sięgnięcia po tę książkę skusiła mnie nie tylko wizja kulinarnej podróży u boku Beaty Pawlikowskiej jako mojego przewodnika, ale również jej...

książek: 90
Marta | 2018-08-13
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 13 sierpnia 2018

Książka ładnie wydana, bardzo barwna, pełna fotografii. Poznajemy trochę ciekawostek kulinarno-śniadaniowych na temat różnych krajów + skład tradycyjnych pierwszych posiłków dnia w poszczególnych częściach świata. Znajdujemy tu też wiele krótkich anegdotek podróżniczych Pani Beaty, głównie związanych z jedzeniem. Trzeba od razu podkreślić, że przepisy autorskie (a stanowią one zdecydowaną większość tej książki) są w całości pozbawione mięsa i prawie wszystkich produktów odzwierzęcych. Niby więc każdy(?) może znaleźć tu coś dla siebie, ale całkowita pula propozycji śniadaniowych jest w ostatecznym rozrachunku dość wąska. Te same składniki przewijają się w kolejnych przepisach w kółko... i w kółko. Świetnym pomysłem jest połączenie tekstu pisanego z bezpłatną aplikacją multimedialną TAP20, dzięki której możemy uzyskać dostęp do krótkich filmików, rozszerzających i urozmaicających poruszany temat. Niestety aplikacja w paru miejscach nie działa, mimo posiadania najnowszych jej...

książek: 111
Kobiety wpewnymwieku | 2018-02-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 20 lutego 2018

Egzotyczne opowieści o kulinarnym zabarwieniu. Przepisy na odżywcze śniadanie z różnych zakątków świata otulone ciekawą historią.
Śniadanie to podstawa udanego dnia, ale jak zaczynają dzień w Peru, Tanzanii czy w Mauritius? nawet nie wiedziałam że taki skrawek na świecie istnieje. Po za tym książka to niezły album z podróży, bardzo dużo zdjęć, egzotycznych i na wyciągnięcie ręki. Bo oglądając łatwo można siebie tam wyobrazić...

cd na http://kobietywpewnymwieku.blogspot.com/2018/02/sniadania-swiata-beata-pawlikowska.html#more

książek: 11
Jamelia | 2018-07-11
Na półkach: Posiadam, Przeczytane

Moja ocena dotyczy głównie przepisów. Dzięki tej książce wprowadziłam do swojej diety pyszne, zdrowe i zaskakujące śniadania. Wcześniej brakowało mi pomysłów co mogłabym rano jadać. Teraz z przyjemnością zaglądam do książki Beaty Pawlikowskiej.
Polecam osobom, które lubią słodkie, ale zdrowe posiłki. :-)

zobacz kolejne z 63 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd