8,12 (26 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
4
9
6
8
9
7
3
6
4
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Meat free Monday
data wydania
ISBN
978-83-2451-924-8
liczba stron
240
język
polski
dodał
Matacz

Paul, Stella i Mary McCartney zainicjowali kampanię Meat Free Monday (Poniedziałki bez mięs) w czerwcu 2009 roku. Zainspirował ich raport, w którym wykazano, że zmiany klimatyczne spowodowane przemysłową produkcją mięsa są jednym z najpoważniejszych problemów ekologicznych świata. Książka prezentuje urozmaicone menu na każdy poniedziałek roku. Każdy z 52 zestawów zawiera dwa przepisy na dania...

Paul, Stella i Mary McCartney zainicjowali kampanię Meat Free Monday (Poniedziałki bez mięs) w czerwcu 2009 roku. Zainspirował ich raport, w którym wykazano, że zmiany klimatyczne spowodowane przemysłową produkcją mięsa są jednym z najpoważniejszych problemów ekologicznych świata.

Książka prezentuje urozmaicone menu na każdy poniedziałek roku. Każdy z 52 zestawów zawiera dwa przepisy na dania główne oraz cztery na pozostałe posiłki. Poniedziałki bez mięs to inspiracja i nieoceniona pomoc dla wszystkich, którzy troszczą się o środowisko naturalne i są gotowi zrezygnować z jedzenia mięsa raz w tygodniu.

Autorzy proponują pyszne wiosenne zupy, oryginalne letnie sałatki, niezwykłe jesienne zapiekanki i rozgrzewające zimowe gulasze, które zachwycą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Przepisy udostępnili Paul i Stella McCartney oraz inne gwiazdy show-biznesu, a także mistrzowie sztuki kulinarnej. Swoimi ulubionymi i sprawdzonymi recepturami dzielą się m.in.: Skye Gyngell, Giorgio Locatelli, Yotam Ottolenghi, Bruno Loubet, Theo Randall, Tom Aikens, Kevin Spacey, Pink, Twiggy, Woody Harrelson i Vivienne Westwood.

 

źródło opisu: Publicat, 2012

źródło okładki: www.empik.com

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (4)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 443
Maciek | 2018-12-10
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Przeczytana: 10 grudnia 2018

Postanowiłem opisać moją ulubioną (jedyną) książkę kucharską z następujących powodów:

a) przede wszystkim zawiera bardzo fajne przepisy, do wykonania których nie potrzeba kwiatu paproci czy oka traszki - wszystkie produkty można dostać w spożywczaku, do tego przepisy podzielone są na pory roku, czyli jak się już pojawi ten kwiat paproci to tylko w przepisach z końca czerwca;
b) nie jestem wegetarianinem, nie mam nic do bezmięsnego jedzenia, mam otwarty umysł na nowe żarcie; jednak mam z nim dwa zasadnicze problemy:
- często mi nie smakuje (jak próbuje udawać mięso);
- zazwyczaj trzeba go zjeść naprawdę dużo żeby pokonać głód (no dobrze jak jest makaron albo strączki to da się tym najeść, ale weź to straw potem),
a ta książka według mnie rozwiązuje powyższe problemy;
c) ciekawe przesłanie - dlaczego warto w poniedziałek odpocząć od schabowego;
d) książka jest pięknie wydana, a że zbliżają się święta można komuś sprawić prezent, szczególnie, że to nie jest nowa pozycja na rynku i na...

książek: 3447

Ta książka jest fantastyczna! Miałam w ręku wiele książek wegetariańskich czy wegańskich, ale jednak coś mnie tu zaskoczyło. Dużo przepisów - niektóre banalne, inne trochę trudniejsze, ale nadal opisane tak, że każdy są radę. Niektóre pomysły są niezwykle proste, ale jednak nigdy nie myślałam, by daną rzecz zrobić właśnie w ten sposób. Daję tak wysoką ocenę, bo dawno nie czułam się tak zainspirowana - prawie na każdej stronie coś mnie zainteresowało! Bardzo dobra książka także dla osób, które mięso jedzą. I składniki - z reguły nie jest ich dużo i są łatwo dostępne - plus, bo czasami jednak chce się aż płakać czytając listę składników na dwie strony. UWAGA - przepisy są wegetariańskie, nie wegańskie. Często pojawiają się sery. Ogólnie dla mnie to nie jest problemem, bo większość można albo zastąpić, albo potraktować jako inspirację. Druga rzecz - potrawy są sporadycznie pokazane na zdjęciach, głównie mamy tu zdjęcia samych produktów.

książek: 1382
Ania | 2015-05-05
Na półkach: Przeczytane, 2015

Jeśli szukasz inspiracji na dania bezmięsne, ta książka to strzał w dziesiątkę. Ciekawie przepisy, pogrupowane w dzienne jadłospisy, zawierające śniadanie, przekąski, lunch, kolację oraz deser na każdy poniedziałek roku. Dodatkowo wspomnieć należy, że menu jest zintegrowane z porami roku :) Polecam

książek: 1
| 2013-03-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 12 marca 2013

Książka jest OK. Dobrze wydana. Sporo pomysłów. Można polubić wegetarianizm. Zapraszam do przeczytania recenzji http://beatles.kielce.com.pl/?action=book_edit&b_id=156

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd