Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej

Okładka książki Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej
Allegra McEvedyPaul Merrett Wydawnictwo: Nasza Księgarnia kulinaria, przepisy kulinarne
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Economy Gastronomy: Eat Better and Spend Less
Wydawnictwo:
Nasza Księgarnia
Data wydania:
2012-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2012-01-01
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-10-12290-2
Tłumacz:
Anna Nowak
Tagi:
tanie gotowanie oszczędzanie
Średnia ocen

                5,5 5,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Ekonomia dla gotujących



2619 117 64

Oceny

Średnia ocen
5,5 / 10
26 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
185
184

Na półkach:

Myślę, że niejeden z Was Drodzy Czytelnicy obejrzał Allegrę i Paula w akcji, na łamach ich programu telewizyjnego. To właśnie wtedy, oglądając ich program, zaczęłam głębiej zastanawiać się nad istotą minimalizacji wyrzucanego jedzenia. Nie wiem jak Wy, ale u mnie często wyrzucało się resztki (a czasem nawet pół bochenka) chleba, wyschnięte warzywa czy o zgrozo nieświeżą już wędlinę… Jednym słowem olbrzymie marnotrawstwo!

Kiedy dowiedziałam się o wydaniu tej książki po prostu nie mogłam się oprzeć. Na przestrzeni nieco ponad 300-stu stron poradnika znalazło się mnóstwo przydatnych rad co do tego jak postępować, aby produkty, które kupujemy móc w optymalny sposób wykorzystać. Autorzy dbają nie tylko o zatowarowanie naszych spiżarni oraz lodówek, ale co najważniejsze ich celem jest zmniejszenie naszych wydatków na jedzenie (jeśli ich posłuchamy - to wierzcie mi na słowo - na dłuższą metę to działa!).

W książce tej znajduje się również ponad 100 przepisów na oszczędne gotowanie. Podane są tzw. produkty podstawowe, będące bazą dla innych potraw. Autorom chodzi bowiem o to, aby ułatwić nam życie. W dzisiejszych czasach, kiedy każdy z nas jest zaganiany jest to bardzo istotne. A gotowanie wcale nie musi być nudne, ani czasochłonne. Wystarczy wypróbować ich pomysły, a naprawdę nie będzie trzeba codziennie głowić się nad tym co by tu jutro wykombinować na obiad.

Mnie osobiście (kiepskiego kucharzynę) cieszy fakt, iż większość z tych przepisów jest bardzo łatwych, a co najważniejsze niezwykle apetycznych. Autorzy krok po kroku instruują nas co i w jaki sposób należy wykonać. Każdy przepis jest również oprawiony zdjęciem gotowej już potrawy.

Podsumowując – jest to mieszanka poradnika z książką kucharską. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Ponadto, co bardzo mi się spodobało, na końcu książki znajduje się wykaz najczęściej marnowanych produktów żywnościowych w Polsce. Dane zostały rzetelnie opracowane przez Federację Polskich Banków Żywności.

Zachęcam Was do sprezentowania sobie tego kompendium. U mnie zajęło ono czołowe miejsce na półce. Musi być w dostępnym punkcie, aby w każdej chwili móc po nie sięgnąć. A uwierzcie mi, że bardzo często wynajduję tam „smaczne perełki kulinarne”…

Myślę, że niejeden z Was Drodzy Czytelnicy obejrzał Allegrę i Paula w akcji, na łamach ich programu telewizyjnego. To właśnie wtedy, oglądając ich program, zaczęłam głębiej zastanawiać się nad istotą minimalizacji wyrzucanego jedzenia. Nie wiem jak Wy, ale u mnie często wyrzucało się resztki (a czasem nawet pół bochenka) chleba, wyschnięte warzywa czy o zgrozo nieświeżą już...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    59
  • Przeczytane
    35
  • Posiadam
    18
  • Kulinaria
    5
  • 2013
    2
  • Kucharskie
    2
  • Teraz czytam
    2
  • Lit. angielska
    1
  • Literatura angielska
    1
  • Rok 2016
    1

Cytaty

Więcej
Allegra McEvedy Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także