Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej

Tłumaczenie: Anna Nowak
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
5,35 (26 ocen i 6 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
1
7
8
6
5
5
1
4
5
3
3
2
0
1
2
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Economy Gastronomy: Eat Better and Spend Less
data wydania
ISBN
978-83-10-12290-2
liczba stron
320
słowa kluczowe
tanie gotowanie, oszczędzanie
język
polski
dodał
mantra

Najważniejsze zasady "Ekonomii gastronomii": - Planujcie posiłki z wyprzedzeniem - Kupujcie mądrze i oszczędnie - Nie marnujcie jedzenia - Zapełnijcie spiżarnie, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku - Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego - Dokonujcie najlepszych wyborów na zakupach - Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania - Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby...

Najważniejsze zasady "Ekonomii gastronomii":
- Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
- Kupujcie mądrze i oszczędnie
- Nie marnujcie jedzenia
- Zapełnijcie spiżarnie, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
- Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
- Dokonujcie najlepszych wyborów na zakupach
- Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
- Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej

W "Ekonomii gastronomii" chodzi o smaczniejsze jedzenie i mniejsze wydatki. Jej sekret to wybieranie możliwie najlepszych składników i ich optymalne wykorzystanie. Dzięki wielu smakowitym przepisom ten poradnik i książka kucharska w jednym pomoże wam w planowaniu i przywróci gotowaniu właściwe mu miejsce - w samym sercu rodzinnego życia.

Jak z kilograma fasoli wyczarować obiady na cały tydzień i jeść jak królowa? Jak z resztek chleba zrobić deser, a z połówki zwiędłego kalafiora kolację? To lepsze niż partyjka sudoku! Dzięki Allegrze i Paulowi marnowanie jedzenia wyda wam się okropnie nudne.
Karolina Domagalska, dziennikarka, ekolożka

Kupując tę książkę, wspierasz Federację Polskich Banków Żywności.

 

źródło opisu: http://www.nk.com.pl/ekonomia-gastronomia-jedz-lep...(?)

źródło okładki: http://www.nk.com.pl/ekonomia-gastronomia-jedz-lep...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 264
andziorek | 2013-02-02
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 02 lutego 2013

Myślę, że niejeden z Was Drodzy Czytelnicy obejrzał Allegrę i Paula w akcji, na łamach ich programu telewizyjnego. To właśnie wtedy, oglądając ich program, zaczęłam głębiej zastanawiać się nad istotą minimalizacji wyrzucanego jedzenia. Nie wiem jak Wy, ale u mnie często wyrzucało się resztki (a czasem nawet pół bochenka) chleba, wyschnięte warzywa czy o zgrozo nieświeżą już wędlinę… Jednym słowem olbrzymie marnotrawstwo!

Kiedy dowiedziałam się o wydaniu tej książki po prostu nie mogłam się oprzeć. Na przestrzeni nieco ponad 300-stu stron poradnika znalazło się mnóstwo przydatnych rad co do tego jak postępować, aby produkty, które kupujemy móc w optymalny sposób wykorzystać. Autorzy dbają nie tylko o zatowarowanie naszych spiżarni oraz lodówek, ale co najważniejsze ich celem jest zmniejszenie naszych wydatków na jedzenie (jeśli ich posłuchamy - to wierzcie mi na słowo - na dłuższą metę to działa!).

W książce tej znajduje się również ponad 100 przepisów na oszczędne gotowanie. Podane są tzw. produkty podstawowe, będące bazą dla innych potraw. Autorom chodzi bowiem o to, aby ułatwić nam życie. W dzisiejszych czasach, kiedy każdy z nas jest zaganiany jest to bardzo istotne. A gotowanie wcale nie musi być nudne, ani czasochłonne. Wystarczy wypróbować ich pomysły, a naprawdę nie będzie trzeba codziennie głowić się nad tym co by tu jutro wykombinować na obiad.

Mnie osobiście (kiepskiego kucharzynę) cieszy fakt, iż większość z tych przepisów jest bardzo łatwych, a co najważniejsze niezwykle apetycznych. Autorzy krok po kroku instruują nas co i w jaki sposób należy wykonać. Każdy przepis jest również oprawiony zdjęciem gotowej już potrawy.

Podsumowując – jest to mieszanka poradnika z książką kucharską. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Ponadto, co bardzo mi się spodobało, na końcu książki znajduje się wykaz najczęściej marnowanych produktów żywnościowych w Polsce. Dane zostały rzetelnie opracowane przez Federację Polskich Banków Żywności.

Zachęcam Was do sprezentowania sobie tego kompendium. U mnie zajęło ono czołowe miejsce na półce. Musi być w dostępnym punkcie, aby w każdej chwili móc po nie sięgnąć. A uwierzcie mi, że bardzo często wynajduję tam „smaczne perełki kulinarne”…

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Chwila na miłość

Zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięły się wszystkie wielkie historie miłosne? Gdzie swój początek miała opowieść o Romeo i Julii, czy naprawdę istn...

zgłoś błąd zgłoś błąd