Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodko-kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin

Okładka książki Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodko-kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin
Fuchsia Dunlop Wydawnictwo: Świat Książki biografia, autobiografia, pamiętnik
356 str. 5 godz. 56 min.
Kategoria:
biografia, autobiografia, pamiętnik
Tytuł oryginału:
Shark's fin and Sichuan pepper. A sweet-sour memoir of eating in China
Wydawnictwo:
Świat Książki
Data wydania:
2011-03-01
Data 1. wyd. pol.:
2011-03-01
Liczba stron:
356
Czas czytania
5 godz. 56 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324723775
Tłumacz:
Joanna Hryniewska
Tagi:
Chiny kuchnia chińska Syczuan kulinaria przepisy
Średnia ocen

                7,1 7,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Chiny... od kuchni!



645 116 1

Oceny

Średnia ocen
7,1 / 10
117 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
394
80

Na półkach: , ,

Uważam siebie za smakosza, żeby nie powiedzieć wręcz żarłoka, a mimo to nie mam pojęcia, jakim cudem Fuchsii Dunlop udało się zjeść to wszystko, co opisała w książce. To naprawdę jest książka o jedzeniu, każda strona wybucha tu najróżniejszymi smakami, czasem kuszącymi, czasem całkowicie dziwacznymi. Zawsze wiedziałam, że serwowana w Polsce kuchnia chińska ma niewiele wspólnego z tym, co rzeczywiście się w Chinach jada, ale nie byłam przygotowana na aż taki natłok niesamowitych potraw oraz składników, których nazwy widziałam po raz pierwszy w życiu. Raczej nie przyrządzę żadnego z prezentowanych w książce przepisów, lecz mimo to czytanie jej nie było czasem zmarnowanym. Poza licznymi opisami dań oraz zwyczajów kulinarnych można się z niej dowiedzieć wielu ciekawostek historycznych na temat różnych regionów Chin, które różnią się od siebie znacznie bardziej niż Podhale od Pomorza. Nie mniej interesujące są rozważania samej autorki nad światem chińskiej kuchni, jej etyczne dylematy, a także droga, którą przebyła od ledwie zafascynowanej egzotyczną kuchnią Brytyjki do kosmopolitycznej podróżniczki, której niestraszne gumowate uchowce, trepangi i surowe gąsienice.

Uważam siebie za smakosza, żeby nie powiedzieć wręcz żarłoka, a mimo to nie mam pojęcia, jakim cudem Fuchsii Dunlop udało się zjeść to wszystko, co opisała w książce. To naprawdę jest książka o jedzeniu, każda strona wybucha tu najróżniejszymi smakami, czasem kuszącymi, czasem całkowicie dziwacznymi. Zawsze wiedziałam, że serwowana w Polsce kuchnia chińska ma niewiele...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    171
  • Przeczytane
    132
  • Posiadam
    82
  • Chiny
    11
  • Teraz czytam
    8
  • Ulubione
    6
  • Azja
    5
  • Chcę w prezencie
    5
  • 2012
    4
  • 2013
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodko-kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin


Podobne książki

Przeczytaj także