Chiny... od kuchni!

Joanna Bożek Joanna Bożek
23.09.2011

Kiedyś usłyszałam, że „Chińczycy zjedzą wszystko co ma nogi oprócz stołów i krzeseł” przyznam szczerze, że na dłuższy czas zniechęciło mnie to do próbowania chińskich potraw.
Jednak los tak chciał, że Chiny zawładnęły całym moim światem i postanowiłam poznać je również od strony kulinarnej. Oczywiście niezbędna w tym poznawaniu była książka Fuchsi Dunlop „Płetwa rekina i syczuański pieprz” czyli „Słodko kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin”

Jak się okazało kuchni chińskiej lekceważyć nie można, zajmuje ona bardzo ważne miejsce w kulturze chińskiej „Stulecie po stuleciu literaci tworzyli eseje i poematy o rozkoszach podniebienia. Shu Xi, żyjący za czasów dynastii Jin, napisał rapsod opiewający makarony, zaś za rządów dynastii Tang poeta Du Fu rozpływał się nad rzecznymi rybami Syczuanu”.*
Chińczycy są dumni ze swojej kuchni i mają do tego pełne prawo. Z każdą przeczytaną stroną mój apetyt rósł, a umieszczone pomiędzy rozdziałami przepisy tylko go spotęgowały.

Świadczy to oczywiście o ogromnym talencie pisarskim Fuchsi, gdyż bardzo umiejętnie połączyła swoje wspomnienia z historią Chin oraz niekończącymi się instrukcjami kulinarnymi.
Zwiedziła ona całe mnóstwo zapleczy restauracji, a wszyscy uliczni sprzedawcy jedzenia na sam jej widok już się uśmiechali, bowiem wieść o Brytyjce interesującej się ich kuchnią szybko się rozprzestrzeniła.

Ciekawość autorki zaprowadziła ją niekiedy do bardzo kłopotliwych sytuacji, bo trzeba pamiętać, że obcokrajowiec wiecznie z notatnikiem w dłoni to na pewno spiskowiec przeciwko Chińskiej Republice Ludowej i zdarzało się, że policja dosłownie deptała Fuchsi po piętach. Jednak ona znalazła bardzo zabawne sposoby, aby panowie nie przeszkadzali jej w kulinarnym poznawaniu Chin.

Książka „Płetwa rekina i syczuański pieprz” jest przede wszystkim pamiętnikiem autorki z pobytu w Chinach. Zawiera jej pierwsze zaskoczenie chińską kuchnią w jednej z Hongkońskich restauracji: „Jaja roztaczały nikłą woń siarkowodoru. Z grzeczności skosztowałam, ale nieprzyjemny zapach przyprawił mnie o mdłości, niemal uniemożliwiając przełknięcie.”** aż do pełnej fascynacji kuchnią syczuańską, co zaowocowało wydaniem książki kucharskiej o tejże kuchni.
Zdecydowanie pamiętnik Fuchsi przeczytać powinien każdy kto chociaż w najmniejszym stopniu interesuje się kuchnią chińską.

Ja muszę już niestety kończyć pisanie, bo właśnie zabieram się do zjedzenia „Makaron dandan wg przepisu Laobana Xie”.***


Joanna Wicher

*str 194
**str 9
***strona 52

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja