Literatura od kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2013-06-26
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-06-26
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377478103
- Tagi:
- kuchnia literatura
Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu? Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki, Wisławy Szymborskiej? Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza? Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej „magdalenki" spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta?
Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 183
- 64
- 30
- 6
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
Opinia
„Literatura od kuchni” to zbiór esejów, które przez cztery lata ukazywały się w czasopiśmie internetowym „dwutygodnik.com”. Bogusław Deptuła zaserwował nam dwanaście wyszukanych menu, każde zanurzone w krytycznoliterackim sosie. Kuchnia inspirowana jego lekturami okazuje się zarazem wykwintna i prosta, rodzima i egzotyczna, ale przede wszystkim sentymentalna. Przepisy, dobrane według kaprysów i upodobań autora, tworzą nietuzinkową i intrygującą konstelację.
Każdy jadłospis składa się z dań jakiejś literackiej kuchni (np. absurdalnej, biograficznej, kryminalnej, erotycznej). Przepisy występują w towarzystwie wytrawnych rozważań i pełnych smaku refleksji. Trzeba przyznać, że Deptuła pobudza nie tylko apetyt, ale i literacką ciekawość. Przy jednym stole spotykają się m.in.: Ernest Hemingway, Truman Capote, Roland Topor, Antoni Czechow, Bohumil Hrabal; obok klasyków zasiada skandalista Houellebecq, a nawet polscy poeci: Wisława Szymborska oraz Tadeusz Różewicz. Na deser zjedzą słynną magdalenkę Marcela Prousta i papatacze Pchły Szachrajki – same smakowitości.
recenzja dla Portalu Księgarskiego: http://www.ksiazka.net.pl/index.php?id=49&tx_ttnews[tt_news
„Literatura od kuchni” to zbiór esejów, które przez cztery lata ukazywały się w czasopiśmie internetowym „dwutygodnik.com”. Bogusław Deptuła zaserwował nam dwanaście wyszukanych menu, każde zanurzone w krytycznoliterackim sosie. Kuchnia inspirowana jego lekturami okazuje się zarazem wykwintna i prosta, rodzima i egzotyczna, ale przede wszystkim sentymentalna. Przepisy,...
więcej Pokaż mimo to