Velázquez

- sztuka
- Klasycy Sztuki
- Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita” S.A.
- Velazquez malarstwo
Nowa seria, poświęcona wielkim mistrzom i kierunkom w malarstwie od średniowiecza do końca XX wieku, przedstawia kluczowe momenty w historii sztuki zachodnioeuropejskiej. Z treścią każdego tomu, zawierającego syntetycznie przedstawione informacje i ponad 300 barwnych ilustracji, można zapoznać się na trzy sposoby: przyjmując za punkt wyjścia życie i twórczość artysty, kontekst historyczny i artystyczny lub analizę poszczególnych dzieł. Korzystanie z książki ułatwiają kolorowe paski na marginesie każdej strony.
Diego Velazquez (1599-1660) należy do jednego z najwybitniejszych malarzy hiszpańskich epoki baroku. Swoje umiejętności szlifował pod okiem Francisca de Herrery oraz Francisca Pacheca. W 1623 r. został malarzem nadwornym króla Filipa IV. Podróżował również po państwach włoskich, gdzie czerpał nowe inspiracje do swoich obrazów oraz doskonalił swój warsztat. Przeszedł do historii jako jeden z najwybitniejszych portrecistów (malował m.in. portrety członków rodziny królewskiej). Malował również scenki rodzajowe, oraz obrazy przedstawiające motywy religijne i mitologiczne.
W książce opisano najważniejsze fakty z życia i twórczości Velazqueza, a także poddano analizie kilkanaście jego najwybitniejszych dzieł (m.in. "Poddanie Bredy", "Chrystus na krzyżu", "Panny dworskie", "Baśń o Arachne (Prządki")). Znaleźć tu można również informacje na temat życia w targanej wojnami i chorobami XVII-wiecznej Hiszpanii. Książka opatrzona jest wysokiej jakości zdjęciami, obrazami i ilustracjami oraz napisana jest w sposób przystępny. Polecam.
więcej Pokaż mimo to