Przeciw bogom. Niezwykłe dzieje ryzyka
- biznes, finanse
- WIG-Press
- 1997-01-01
- 1997-01-01
Poddanie ryzyka kontroli jest jedną z centralnych idei, która odróżnia czasy nowożytne od bardziej odległej przeszłości. To historia przejścia od czasów wyroczni i wróżbitów do potężnych narzędzi zarządzania ryzykiem, jakimi dysponujemy dzisiaj. To wspaniała opowieść o greckich filozofach i arabskich matematykach, o kupcach i uczonych, hazardzistach i myślicielach, o wybitnych postaciach oraz nieznanych ludziach, którzy pomogli odkryć nowoczesne metody ujarzmiania przyszłości zastępując bezsilność wobec losu racjonalnym wyborem i decyzją.
Kiedy inwestorzy kupują akcje, chirurdzy wykonują operacje, inżynierowie projektują mosty, przedsiębiorcy podejmują działania w biznesie, astronauci badają przestworza, politycy ubiegają się o urzędy, ich nieodłącznym partnerem jest ryzyko. Pięknym literackim stylem Bernstein wyjaśnia pojęcia prawdopodobieństwa, doboru próby, regresji, teorii gier oraz procesu podejmowania decyzji racjonalnych i irracjonalnych. Autor przybliża też czytelnikom tak wielkie postaci jak Pascal, Bernoulli, Bayes, Keynes, Markowitz, Arrow, Gauss, Galton czy von Neumann. Ostatnie rozdziały książki podejmują istotne kwestie dotyczące znaczenia komputerów, relacji miedzy faktami i subiektywnymi przekonaniami, wpływu teorii chaosu oraz znaczenia nowych rynków instrumentów pochodnych.
Fascynujące i niezwykle spojrzenie na prometejską próbę człowieka nowożytnego, by zapanować nad ryzykiem. Książka łatwa w czytaniu i prowokująca do myślenia. To bardzo rzadko idzie w parze.
William Kristol
Takiej książki nie było ani w tym roku, ani kiedykolwiek. Mówię to z całym przekonaniem: każdy powinien ją przeczytać.
John Kenneth Galbraith
Nikt inny nie byłby w stanie napisać książki tak ważnej w równie fascynujący sposób.
Robert Heilbronner
To absolutna klasyka.
Barton M. Biggs
Prezes Morgan Stanley Asset Management, Inc.
Bardzo interesujący mnie temat został w tej książce ujęty z ciekawej perspektywy. Książkę czytało mi się jednak bardzo mozolnie z uwagi na rwaną narrację oraz język, który oceniam jako dosyć toporny. Nie wiem, czy problem dotyczy samego tekstu, czy może tłumaczenia, jednak przebrnąłem przez tę pozycję z niemałym trudem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynujące pierwsze cztery części opowiadające o tym jak powoli rodziła się idea ryzyka i jak wyglądały kolejne próby jego szacowania i jak ludzka śmiałości zapanowania nad ryzykiem nabierała rozmachu.
Rozdział traktujący o przełomie w postaci narodzin finansów behawioralnych w momencie pisania książki z pewnością fascynujący, dzisiaj kiedy mamy do dyspozycji "Zachowania niepoprawne" Richarda Thalera oraz "Pułapki myślenia" Daniela Kahnemana to bardziej takie krótkie przypomnienie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozdział traktujący o przełomie w postaci narodzin finansów behawioralnych w momencie pisania książki z pewnością fascynujący, dzisiaj kiedy mamy do dyspozycji "Zachowania...
Lubię takie opowieści z kategorii big history. A ta jest szczególnie ciekawa, bo autor wziął na stół ryzyko. Mój ulubiony termin.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku chcę zaznaczyć, że moja opinia jest bardzo subiektywna. Książka nie spełniła moich oczekiwań, ale mam ogromne przeczucie, że wynikało to z mojego nastawienia do tej pracy. Oczekiwałem dowiedzieć się o metodach zarządzania ryzykiem, ale książka ma charakter bardzo historyczny. Pojawia się tam wiele dat i nazwisk, miejscami byłem przytłoczony ilością informacji, przez co czytało mi się ciężko. Wydaje mi się, że na ten moment jestem niewystarczająco inteligentny i oczytany w tym temacie, aby wyciągnąć z tej książki dużo wiedzy
Na początku chcę zaznaczyć, że moja opinia jest bardzo subiektywna. Książka nie spełniła moich oczekiwań, ale mam ogromne przeczucie, że wynikało to z mojego nastawienia do tej pracy. Oczekiwałem dowiedzieć się o metodach zarządzania ryzykiem, ale książka ma charakter bardzo historyczny. Pojawia się tam wiele dat i nazwisk, miejscami byłem przytłoczony ilością informacji,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTematyka fascynująca chociaż jak na mój humanistyczny umysł czasami ciężka w odbiorze. Jedne tematy opisane świetnie i dla mnie fascynujące, przez inne przechodziłem nieco na siłę. Z perspektywy inwestora i zachowania gracza na pewno obowiązująca lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBernstein posiada wiedzę naukową i umiejętność pisania. te dwie cech powodują, że napisał wspaniałą książkę o historii ryzyka. Zachwyca wiedzą i piórem, jest absolutną pozycją obowiązkową dla sympatyków i uczestników rynków finansowych ale także dla ludzi interesujących się businessem i jego mechanizmami. Bernstein to naukowiec z sukcesem finansowym, świetna kombinacja do tworzenia wartościowych książek. będę czytał więcej.
Bernstein posiada wiedzę naukową i umiejętność pisania. te dwie cech powodują, że napisał wspaniałą książkę o historii ryzyka. Zachwyca wiedzą i piórem, jest absolutną pozycją obowiązkową dla sympatyków i uczestników rynków finansowych ale także dla ludzi interesujących się businessem i jego mechanizmami. Bernstein to naukowiec z sukcesem finansowym, świetna kombinacja do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProwadzenie każdego rodzaju biznesu wiąże się z ryzykiem. Ukończywszy uczelnię ekonomiczną nie byłem w stanie wymienić typowych rodzajów ryzyka, występujących w bankowości - gdzie przyszło mi pracować. Życie nauczyło mnie w ekspresowym tempie. Przeciw Bogom to jedna z najlepszych książek ekonomicznych w lekkiej formie przystępnej dla każdego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie policzyłem ile razy autor użył określenia „wyrafinowane” w stosunku do operacji finansowych ale wydaje mi się, że o wiele za dużo. Książka ciekawa, opisuje historię panowania nad ryzykiem również giełdowym/finansowym, jednak osoby szukające strategii czy wskazówek dotyczących gry na giełdzie mogą się rozczarować.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozprawa na temat ryzyka - tego jak w ogóle takie określenie powstało. Cała historia od pierwszych prób oszacowania prawdoposobieństwa. Podana moim zdaniem w ciężki sposób szczególnie dla osób, które nie interesowały się matematyką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszyscy tylko ryzyko i ryzyko, o ryzyku. No nie do końca. Tak po prawdzie to fascynująca, poprowadzona od prehistorii po wiek współczesny, opowieść o pewnej przedwiecznej i nieśmiertelnej rodzinie. Ślepy LOS sparowany z zezowatym SZCZĘŚCIEM dorobili się starszego czupurnego i nieokiełznanego potomka imieniem RYZYKO, a po wielu, wielu latach sprawili sobie kolejne dziecię, pewnie z nudów, bardziej przewidywalne, lepiej wychowane imieniem PRAWDOPODOBIEŃSTWO. I od tej pory rodzinka sprawuje absolutną wręcz mafijną władzę nad wszystkimi dziedzinami życia. Od rozrywki, przez naukę, po stosunki społeczne i przepływy pieniężne włącznie.
Rzeczywiście 5 – 6 końcowych rozdziałów łatwo się nie czyta, to nie lektura na jeden wieczór. Wymaga czytania ze zrozumieniem, ale przekazuje wiele praktycznych informacji, wyjaśnia mechanizmy zdarzeń, z którymi spotykamy się na co dzień. Dla szarego zjadacza chleba interesujące mogą być kwestie kredytu hipotetycznego, dla bardziej wyrafinowanego mechanizmy giełdowe.
W 12 pierwszych rozdziałach doskonale zarysowane, często anegdotycznie, sylwetki ludzi opisujących historię i problemy Rodziny.
W książce jest też polski akcent, który przyczynił się w znacznym stopniu do rozwoju badań nad prawdopodobieństwem i demografią. Tym milszy, że łechce mój lokalny patriotyzm, związany z miastem urodzenia.
Wszyscy tylko ryzyko i ryzyko, o ryzyku. No nie do końca. Tak po prawdzie to fascynująca, poprowadzona od prehistorii po wiek współczesny, opowieść o pewnej przedwiecznej i nieśmiertelnej rodzinie. Ślepy LOS sparowany z zezowatym SZCZĘŚCIEM dorobili się starszego czupurnego i nieokiełznanego potomka imieniem RYZYKO, a po wielu, wielu latach sprawili sobie kolejne dziecię,...