Wieczne życie

Okładka książki Wieczne życie autora Wolf Haas, 9788362343652
Okładka książki Wieczne życie
Wolf Haas Wydawnictwo: G+J Cykl: Simon Brenner (tom 6) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Simon Brenner (tom 6)
Das ewige Leben
2011-03-09
2011-03-09
Barbara Tarnas

Kup Wieczne życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wieczne życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wieczne życie

Trudno jest mi ocenić tę książkę. Fabuła w porządku, akcja płynie wartko i nie ma nudy, ale.... Podejrzewam, że największym dramatem tej książki jest tłumaczenie. Momentami zdania mają składnię google translatora, a i to ze starych czasów. Styl pisania, w formie "mówionej", gawędziarskiej jest ciekawy i nie spotkałam się z tym u innego autora.
Niestety nie znam języka niemieckiego na tyle dobrze, żeby przeczytać oryginalną wersję, chociaż pewnie warto.
Ogólnie czytało się tę książkę ciężko, ale głównie przez zdania, które w języku polskim nie miały sensu w takiej formie. 7 za fabułę, 3 za tłumaczenie.

Niestety nie znam języka...

Niezwykle polecam wszystkim! Doskonała seria :)

Niezwykle polecam wszystkim! Doskonała seria :)

Dla mnie najlepsza część ze wszystkich Brennerowych przygód. Bardzo przejrzysta akcja, nie za wielu bohaterów. Po raz pierwszy nie miałam problemu ze zrozumieniem fabuły. Jak dla mnie to mogłaby być ostatnia część tej serii, ze względu na rewelacyjne zakończenie. Jestem ciekawa co będzie dalej.

58 użytkowników ma tytuł Wieczne życie na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Wieczne życie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wieczne życie

Wolf Haas
Wolf Haas
Wolf Haas (ur. 14 grudnia 1960 w Maria Alm am Steinernen Meer na terenie Kamiennego Morza w kraju związkowym Salzburg) – austriacki pisarz współczesny, przede wszystkim specjalizujący się w powieściach kryminalnych. Wolf Haas dorastał w Salzburgu, a potem przeniósł się do Wiednia, gdzie mieszka do dnia dzisiejszego. Autor w 2000 otrzymał prestiżową szwajcarską nagrodę w dziedzinie kryminału – Burgdorfer Krimipreis. Kilkakrotnie był laureatem podobnych, niemieckich nagród – Deutscher Krimi Preis (1997, 1999, 2000). Głównym bohaterem powieści kryminalnych Wolfa Haasa jest austriacki, współczesny prywatny detektyw Simon Brenner, rozwiązujący zagadki kryminalne na terenie Austrii. Jest człowiekiem powolnym i bardzo opanowanym.

Narzędzia ciemności Thomas H. Cook
Narzędzia ciemności
Thomas H. Cook
"Dopiero twarz ukryta pod twarzą, jest twarzą prawdziwą" Wreszcie przeczytałam jakiś normalny kryminał, bez tony oślizłych flaków, porozcinanych ciał i ściągniętych z chirurgiczną precyzją, ludzkich skór. Tutaj mamy, wydawałoby się historię banalną, ale tylko tak nam się wydaje. Jedyne co jest w niej banalne, to morderstwo nastolatki, reszta to sam miodzik. A więc sprawa ma już ponad 50 lat. Próbuje ją rozwikłać, nie agent specjalny, czy nawet nie zwyczajny policjant, tylko.... pisarz kryminałów. Robi to tylko po to by wiekowa już matka, zamordowanej Faye Harrison, mogła umrzeć spokojna i pogodzona z losem, bo wie, co tak naprawdę stało się z jej nastoletnią wówczas córka. Paul Graves przyjeżdża do Riverwood, spokojnej osady w lesie, gdzie latem wszelkiej maści pisarze spędzają czas, bądź to pisząc coś nowego, bądź tylko odpoczywając. Jego zadaniem jest stworzyć taką wersję wydarzeń, aby matka zamordowanej w nią uwierzyła.... Książka z początku trochę nużyła, długie wprowadzenie i różne opisy, miejsca, postaci. Później też nie nabiera jakiegoś zawrotnego tempa, ale kolejne "odkrycia powodują wzrost zaciekawienia. Graves z precyzyjnością i przenikliwością Szerloka Holmesa, wyszukuje w zeznaniach przesłuchiwanych, spisanych pięćdziesiąt lat temu, maleńkie niuanse, których nikt wcześniej nie zauważył. Jednak tym, jakie było rozwiązanie zagadki śmierci Faye Harrison, naprawdę mnie autor zaskoczył. A jak wspomniałam przy okazji opiniowania wcześniejszej książki, mnie zaskoczyć naprawdę nie jest łatwo.
Żona_Pigmaliona - awatar Żona_Pigmaliona
oceniła na62 lata temu
Wirtuoz zbrodni Chelsea Cain
Wirtuoz zbrodni
Chelsea Cain
Będąc w bibliotece przeglądałam różne kryminały i natknęłam się na tę oto książkę napisaną przez Chelsea Cain pod tytułem „Wirtuoz Zbrodni” Jak się później okazało w trakcie czytania jej, że jest to druga część trylogii o seryjnej morderczyni. Było już za późno żeby ją odłożyć i poszukać tej pierwszej, ponieważ bardzo mi się spodobała. Teraz wiem, że podczas wybierania książki najlepiej jest sprawdzić czy nie jest przypadkiem trylogią... Książka opowiada o detektywie mieszkającym z byłą żoną i dwojgiem dzieci, którzy pomagają mu zapomnieć o traumie, która raz na zawsze zmieniła jego życie w piekło. Dziesięć lat tropił seryjnego morderce aż w końcu sam stał się jego ofiarą. W tej części „Wirtuoza Zbrodni” morderczyni siedzi już za kratkami skazana na dożywocie. Policja nie wie o większości jej ofiar więc stara się przycisnąć Gretchen do wyjawienia miejsca porzucenia zwłok. Ta zgadza się ale tylko pod jednym warunkiem, że to właśnie jej ostatnia ofiara, Archie Sheridan ma jej doglądać i tylko z nim będzie rozmawiać o morderstwach które popełniła. Detektyw zgadza się nie tylko ze względu na możliwość odnalezienia ciał ale też dlatego, że zakochał się w swojej oprawczyni... Wkrótce kobieta ucieka z więzienia z pomocą dwóch strażników, których ostatecznie zabija. Serce jednego z nich przesyła w pudełku śniadaniowym dzieciom głównego bohatera. Stara się ich wszystkich zastraszyć co się jej udaje. Chwilę po tym wydarzeniu rodzina detektywa wraz z dziennikarką, która też jest zastraszana zostaje zameldowana w jednym z hoteli pod stałym nadzorem ochroniarzy. Archie stara się uchronić ich wszystkich i kontaktuje się z morderczynią po czym odjeżdża z nią samochodem... Jego najlepszy przyjaciel z pomocą Susan Ward stara się odnaleźć ich dwojga żeby uratować życie Sheridana i z powrotem przyskrzynić Gretchen. Książkę czyta się szybko i bardzo przyjemnie. Intrygująca jest więź pomiędzy głównym bohaterem a wspomnianą wyżej Gretchen Lowell. Książka trzyma w napięciu czytelnika i nie pozwala nawet na chwilę odpoczynku. Jest pełna akcji oraz wspominek z poprzedniej części, które pomagają przypomnieć sobie większość zdarzeń. Jak najbardziej polecam przeczytanie całej trylogii, za którą ja też za pewne w niedługim czasie się zabiorę.
Patrycja Obycz - awatar Patrycja Obycz
Aleja Szubienic Brian McGilloway
Aleja Szubienic
Brian McGilloway
Główny bohater Benedikt Devlin to dowcipny, niezbyt przepadający za alkoholem inspektor, któremu życie dało nieźle w kość. Niedawno przez jego pracoholizm prawie stracił rodzinę, a teraz przez nabór na nadinspektora znów się od niej oddala. Trudno powiedzieć, żeby miał w życiu szczęście. Nic nie idzie po jego myśli, ucieka jeden zbrodniarz, ginie drugi zbrodniarz, wkradziono leki na raka piersi i jeszcze dochodzi do tego wielki, porywający nastolatki facet. Żeby jeszcze tego było mało, organizm Bena zaczyna wariować. Co jakiś czas ma ataki spowodowane nadmiarem adrenaliny i nie może zasnąć. Jest na skraju wytrzymałości, ale mimo tego czuje, że musi odnaleźć mordercę z Alei Szubienic. Jest zdeterminowany, dzięki czemu, pomimo przeciwności, śledztwo posuwa się na przód. Akcja jest dynamiczna, a język prosty. Każdy bohater jest inny i m dłużej czytamy tym trudniej określić, kto jest dobry a kto zły. Każdy ma coś na sumieniu. Książkę czyta się szybko, góra 2 dni. Fabuła jest przemyślana, nieraz autor zaskakiwał mnie swoimi pomysłami, a ciekawe i nieprzewidywalne zakończenie jest dodatkowym plusem. Minusem jest to, że szybko zapomina się o losach bohaterów. Książkę czytałam dość dawno, dlatego musiałam sobie przekartkować i trochę poprzypominać. Po prostu po dołożeniu na półkę nie zostaje nam po niej żaden ślad. Nie jest to wybitne dzieło, ale też nie zła książka. Można ją nazwać mianem przeciętnej, na jeden, góra dwa wieczory. Książka jest po prostu ciekawym i wciągającym czytadłem na rozluźnienie. Polecam miłośnikom kryminałów. Myślę, że przypadnie Wam do gustu, ale nie spodziewajcie się po niej zbyt wiele.
Maruda007 - awatar Maruda007

Cytaty z książki Wieczne życie