Mein Kampf

- Wydawnictwo Książki Niezwykłej
- 2005-01-01
- 1992-01-01
- 2021-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Silny człowiek jest najmocniejszy, gdy jest sam.
dodaj nowy cytat
Ciężko przez to przebrnąć, bo książka jest strasznie źle napisana. Ogromna jej część to po prostu zwykły bełkot i niekontrolowany myślotok Hitlera, przelewającego na papier bez ładu i składu to, co akurat mu się wymyśliło. Z wybranymi tezami można się zgodzić, ale sposób, w jaki zostały przedstawione, sprawia, że i tak większość odpuści sobie „Mein Kampf” już na etapie wspominek. A chociażby „Che” Guevara udowodnił, że postacie kontrowersyjne mogą napisać książkę, która w sumie jest znośna w odbiorze i ma jakieś walory edukacyjne.
więcej Pokaż mimo toSięgając po tę książkę, obawiałam się czy zdołam przez nią przebrnąć i doczytać do końca, ale okazało się, że nie jest tak ciężkostrawna w odbiorze jak niektórzy piszą. Natomiast jeśli chodzi o samo przesłanie jej autora, to tutaj już zaczęły się “schody”. Dlaczego? Chodzi mianowicie o poglądy prezentowane przez Adolfa Hitlera.
Autor już na wstępie zaznaczył, że jego celem jest przedstawienie celów ruchu narodowosocjalistycznego oraz obraz jego rozwoju. I prezentuje nam niekończące się wywody dotyczące tego tematu. Nie zamierzam ich tu komentować, ale zaznaczę, że wypowiada się między innymi na temat likwidacji Austrii i przyłączenia jej do Rzeszy. Wyraża swoje zdanie na temat religii, twierdząc, że nie powinna być włączana w partyjne intrygi. Rozwodzi się na temat znaczenia propagandy, której zadanie polega jego zdaniem na pozyskiwaniu zwolenników idei, sporo miejsca poświęca Żydom, których uważa za trucicieli narodu. Twierdzi, że: “ Tym, o co musimy walczyć, są bezpieczeństwo istnienia i rozwoju naszej rasy i narodu, wyżywienie jego dzieci i zachowanie czystości krwi, wolność i niezależność ojczyzny...”. Uważa, że Murzyna czy Chińczyka mieszkającego w Niemczech, mówiącego po niemiecku nie można uznać za Niemca. Podobnie jak Żyda. Jego zdaniem: “Utrata czystości rasowej rujnuje szczęście narodu na zawsze”. Ujawnia tym samym swój antysemityzm i rasizm, który w przyszłości doprowadzi do holocaustu. Kończąc książkę, przedstawia program NSDAP.
Czytając ten manifest, odnosiłam wrażenie, że Hitler prowadzi jakąś wewnętrzną walkę i miota się jak dzikie zwierzę zamknięte w klatce, co ma swoje odzwierciedlenie w tym, że pisząc to wszystko, siedział w więzieniu. Można odnieść wrażenie, że cały świat jest przeciwko niemu, przeciwko Niemcom a on staje do walki z całym światem, przy czym tylko jego racje i poglądy są tymi właściwymi. Tylko on zna receptę na uzdrowienie Niemiec i uszczęśliwienie narodu niemieckiego i obiecuje stworzyć kraj miodem i mlekiem płynący. Gdy tymczasem wiemy, że kraj spłynął, ale we krwi. Z książki wyziera zacietrzewienie i fanatyzm. Ujawnia zachowania furiata, despoty, czemu dał wyraz gdy doszedł do władzy zostając kanclerzem Niemiec. Wiedząc o tym, co się wydarzyło w późniejszych latach, można powiedzieć, że lektura wieje grozą i jest zapowiedzią czegoś, co przyniesie zagładę ludziom i światu. Wyraźnie wyczuwa się, że Hitler pała żądzą władzy i żądzą zemsty. Oraz wyraźnie nawołuje do kolejnej wojny, o czym może świadczyć chociażby następująca wypowiedź: “Zapłonął ogień, z którego wyłonił się miecz przeznaczony do odzyskania wolności i życia niemieckiego narodu”. I o ile jestem w stanie zrozumieć, że pragnął aby Niemcy były tylko dla Niemców, to nie mogę zaakceptować metod, jakimi próbował to osiągnąć. Można było obcokrajowców po prostu wysiedlić, a nie w bestialski sposób mordować.
Jak ocenić taką książkę biorąc pod uwagę fakt, że są to głównie przelane na papier żale frustrata, który stworzył własną wizję Niemiec, świata i nowego porządku, który jego zdaniem tylko on może zaprowadzić? Słabe to, bo co właściwie to “dzieło” sobą reprezentuje? Ani tu żadnych wartości literackich, ani żadnej przyjemności z czytania. Widzimy co rodziło się w głowie człowieka z przerośniętym ego i jak narastało zło tworzące się w jego umyśle, który później (niestety) przekłuł słowa w czyny. To nie są zapiski człowieka głupiego, tylko zaślepionego określoną ideologią. Książkę polecam tylko tym czytelnikom, których interesuje to w kontekście prawy historycznej, jako uzupełnienie wiedzy o historii II wojny światowej, ale nie jest to przyjemna lektura, zdecydowanie wywołuje niesmak i pozostawia gorycz, bo wiemy, że od tego manifestu zaczęło się wszystko, co związane z II wojną światową.
więcej Pokaż mimo toAutor już na wstępie zaznaczył, że jego celem...
Czy ta książka nie jest przypadkiem zakazana?
Czy ta książka nie jest przypadkiem zakazana?
Pokaż mimo toMoja ulubiona książka. Czytam dzieciom na dobranoc :)
Moja ulubiona książka. Czytam dzieciom na dobranoc :)
Pokaż mimo toKolejna ciężka książka, jakieś takie bezsensowne hejty.
Kolejna ciężka książka, jakieś takie bezsensowne hejty.
Pokaż mimo toStudiowało się tą filozofię w sumie bodajże 6 lat, więc i troszkę filozoficznych książek się przeczytało. To książka z mojej półki "różności", wrzucam tu te setki książek które przeczytałem w życiu w latach 2000-2019.
Chłam jakich mało. Szkoda czasu. Zawsze staram się przeczytać książkę do końca, niestety tu poległam, poległam tak samo jak autor tej książki. Wciąż i wciąż te same informacje, miałam wrażenie, że stoję w miejscu. Jestem zawiedziona zawartością treści. Liczyłam, że znajdę tam wiele myśli, które autor potem wdrążył w czynach.
Szkoda czasu.
Pokaż mimo toSzkoda czasu.
Jedna z niewielu książek w moim życiu, którą pozostawię bez oceny. Tym niemniej zainteresowanego samym dyktatorem i zwyrodnialcem wszech czasów oraz okresem, zanim doszedł do władzy przed 1939 rokiem powinno może nie się spodobać, co na pewno zaciekawić. Adolf Hitler miał dużo racji i mu przyznaję, że ludzkie rządy są kulawe jak pies. Opowiada też trochę o swoim dzieciństwie, w którym ojca czcił a matkę kochał. Żydzi nawet dzisiaj zabijają, zagarniają ziemie i kradną. My, Polacy - też nie lepsi. Obgadujemy, wyśmiewamy, okłamujemy i nie umiemy docenić dobrych ludzi, których ze świecą można szukać w naszym kraju. To dlatego Hitler miał powody, by wytępić Żydów i Polaków. Powiedzenie, że polecam tą książkę byłoby niesmaczne, nawet bardzo.
więcej Pokaż mimo toNie bede pisac recenzji ani dawac gwiazdek dla wypocin Adolfa.
Nie bede pisac recenzji ani dawac gwiazdek dla wypocin Adolfa.
Pokaż mimo toPrzeczytałam z ciekawości. Momentami trudna i ciężka.
Przeczytałam z ciekawości. Momentami trudna i ciężka.
Pokaż mimo toStyl straszny, duża część to bełkot ale czasami autor ma słuszne przemyślenia. Każdy Polak powinien zapoznać się z tą książką aby zapamiętać kim są, byli i zawsze będą niemcy.