Tereza Batista wojowaniem zmęczona
- 1989-04-01
- 1989-04-01
- 8308019595
- Elżbieta Reis
- powieść brazylijska literatura brazylijska literatura iberoamerykańska
"Tereza Batista wojowaniem zmęczona" to historia dziewczyny, którą los od dzieciństwa doświadcza bardzo ciężko, a która mimo to nie traci hartu ducha i zwycięsko przechodzi próbę strachu, poniżenia i przemocy. Lecz Tereza Batista jest nie tylko szlachetna i mężna, jest przede wszystkim wyjątkowo piękna, co ma ścisły związek z większością przytrafiających się jej nieszczęść. Spotykamy ją w scenach mocno pikantnych, ale Tereza nawet w sytuacjach moralnie dwuznacznych zachowuje postawę pełną godości. Towarzyszy jej cała galeria barwnych typów, podpatrzonych zarówno w wielkoświatowych salonach, jak i na ulicach i targowiskach Bahii, rodzinnego miasta Amado i niekwestionowanej stolicy całej brazyliskiej Północy.
Jorge Amado uważany jest za najwybitniejszego żyjącego pisarza brazylijskiego.
dla tych co doswiadczaja w wychodza zwyciesko cikolwiek to zwyciestwo oznacza
dla tych co doswiadczaja w wychodza zwyciesko cikolwiek to zwyciestwo oznacza
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężka treść, bolesne czasy, ponure życie i nawet waleczność, honor i duma bohaterki nie potrafią mi zrekompensować zdołowania po skończeniu tej zabójczej lektury...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle rarytas. Jest tu wszystko, co moim zdaniem powinno znaleźć się w literaturze ibero. Wciągnęła mnie od pierwszych stron i tak zostało do końca. Świetnie napisana, oczywiście trochę przegadana, ale bardzo umiejętnie snute opowieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo prawda druga część jest tak bulwersująca, że się zastanawiam skąd autor miał takie pomysły... niemniej powieść niesamowita, fantastyczny nielinearny tok opowieści, czary, duchy, nieszablonowe postacie i wydarzenia. Stron sporo, ale warto.