Kobieta z biblioteki

2023-08-23
2023-08-23
2022-06-07
Janusz Maćczak

Kup Kobieta z biblioteki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kobieta z biblioteki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobieta z biblioteki

Interesująca budowa, o pisarzach będących postaciami książki pisanej przez bohaterkę naszej książki

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Książka która wpadła mi w oko głównie przez tytuł i i co do której miałem mieszane odczucia. Jeśli mam być szczery, to muszę się przyznać, że odłożyłem ją na ponad miesiąc czasu po przeczytaniu zaledwie paru stron... No jakoś jej po prostu nie czułem i nie przemawiał do mnie styl autorki, Sulari Gentill. Ostatecznie, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, okazała się wyborną lekturą.
W Bostońskiej Bibliotece Publicznej rozlega się kobiecy krzyk, odrywając czytelników od ich bieżącej lektury. Czwórka nieznajomych sobie osób nieoczekiwanie nawiązuje rozmowę: Freddie, autorka poczytnych kryminałów z Australii, Merigold, studentka psychologii uwielbiająca tatuaże i piercing, Cain, powieściopisarz z tajemniczą przeszłością oraz Whit, student prawa aspirujący do bycia dziennikarzem śledczym. Rozmowa szybko przeradza się w serdeczną znajomość, a później w przyjaźń.
Jedynym problemem jest to, że ktoś z tej czwórki jest mordercą i wciąga pozostałych w zawikłaną intrygę, by ukryć swoje zbrodnie...

O tym, że w bibliotece trzeba zachować ciszę.
Czwórka nieznajomych siedzi przy wspólnym stoliku w bibliotece, kiedy ciszę przerywa kobiecy krzyk. Jest to impuls do zawarcia znajomości pomiędzy nimi, która zachwieje się w momencie, gdy w bibliotece zostaną odnalezione zwłoki, a jedno z nich stanie się głównym podejrzanym.
Ta książka jest trochę jak matrioszka. Główna bohaterka wysyła znajomemu do konsultacji kawałki książki o morderstwie w bibliotece, której bohaterka pisze książkę o morderstwie w bibliotece (to brzmi zdecydowanie bardziej skomplikowanie niż jest w rzeczywistości). Od czasu do czasu mamy więc przerywniki w formie odpowiedzi konsultanta, który jest również niespełnionym pisarzem i czytając jego uwagi nie byłam w ogóle zdziwiona, dlaczego nie może znaleźć wydawcy na swoją twórczość.
Przyznam, że podchodziłam do tej książki bez entuzjazmu. Początek wydawał mi się trochę rozwleczony i przypominał raczej średnio interesującą obyczajówkę niż kryminał, a wstawki z komentarzami znajomego wydawały mi się bardzo wymuszone i miałam wrażenie, że służą bardziej karmieniu ego autorki. Mniej więcej w połowie książki następuje jednak bardzo ciekawy zwrot akcji, którego w ogóle się nie spodziewałam, po którym akcja zdecydowanie się zagęszcza. Całkiem ciekawie wykorzystano też motyw związany z pandemią.
Nie jest to raczej książka, która zapadnie w pamięć na długo, ale jako lekka i wciągająca rozrywka powinna sprawdzić się bardzo dobrze.

O tym, że w bibliotece trzeba zachować ciszę.
Ta książka jest trochę jak matrioszka. Główna...

1331 użytkowników ma tytuł Kobieta z biblioteki na półkach głównych
303 użytkowników ma tytuł Kobieta z biblioteki na półkach dodatkowych

Sulari Gentill
Sulari Gentill
Australijska autorka, znaną również pod pseudonimem S.D. Gentill. Początkowo studiowała astrofizykę, ostatecznie ukończyła prawo. Wychowywała się w Zambii i w Brisbane w Australii.

Okładka książki Panna Marple. 12 nowych historii Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Elly Griffiths, Natalie Haynes, Jean Kwok, Val McDermid, Karen M. McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse, Ruth Ware

Cytaty z książki Kobieta z biblioteki