Człowiek w lustrze
- Wydawnictwo Dolnośląskie
- 2021-11-24
- 2021-11-24
- 2022-05-26
Tajemniczy kierowca ciężarówki porywa wracającą ze szkoły nastoletnią Jenny. Jak się okazuje, uprowadzonych dziewczyn jest więcej – są więzione i nieludzko traktowane.
Pięć lat później martwa Jenny zostaje znaleziona na placu zabaw w centrum Sztokholmu. Dzięki nagraniom z monitoringu Joona Linna odszukuje naocznego świadka morderstwa. Kiedy dotknięty amnezją mężczyzna nie jest w stanie powiedzieć, co wówczas zobaczył, Linna postanawia skontaktować się z hipnotyzerem.
"Lektura tej książki jest jak dawka adrenaliny, której nie możesz sobie odmówić. Kolejny przerażający thriller kryminalny z komisarzem Jooną Linną."
"Litteratursiden"
"Jako autor kryminałów Kepler jest trudny do przebicia, nawet na poziomie międzynarodowym."
"Mariestads-Tidningen"
Oficjalne recenzje
Piekło po drugiej stronie lustra
Piekło nastoletniej Jenny rozpoczęło się, kiedy porwano ją w drodze ze szkoły do domu. Po pięciu latach ciało dziewczyny zostaje odnalezione na placu zabaw w sercu Sztokholmu. Czym zasłużyła sobie na okrutną egzekucję? Komisarz Joona Linna stara się rozwiązać zagadkę śmierci Jenny, zanim taki sam los spotka inne dziewczyny więzione na ukrytej w lesie farmie. Jednak jego jedyny świadek zmaga się z własnymi demonami i z traumą z przeszłości, a sprawca pozostaje poza zasięgiem, jak nieuchwytne odbicie w lustrze.
W „Człowieku w lustrze” Alexander Ahndoril i Alexandra Coelho Ahndoril, piszący pod pseudonimem Lars Kepler, sięgają po najmroczniejsze i najbardziej destrukcyjne tematy: żałobę, obsesje, traumy, zespół stresu pourazowego, choroby psychiczne, alkohol, narkotyki, przemoc i niewolnictwo seksualne. Mrocznej tematyce towarzyszą makabryczne opisy, pełne napięcia, wynikającego z ciągłego zawieszenia między nadzieją a rozpaczą. Rezultat jest poruszający i budzi niepokój, zwłaszcza kiedy przekonujemy się, że niebezpieczeństwo może czyhać wszędzie, nawet we własnym domu: pod łóżkiem, w szafie, w odbiciu w lustrze…
Autorzy ukazują rozwój akcji z punktu widzenia wielu wyrazistych bohaterów, między innymi Joony, który przeraża nawet własną córkę, Pameli, podnoszącej się z żałoby, Martina, zagubionego wśród prześladujących go duchów, Tracy, z trupem młodej dziewczyny w ramionach. Wydarzenia są opisane w sposób dynamiczny, charakterystycznymi, krótkimi zdaniami, co doskonale sprawdza się w przypadku narracji, a nieco gorzej w przypadku dialogów. Połączenie kryminału i thrillera sprawia, że napięcie wciąż rośnie, a bohaterowie działają pod stałą presją, przez co lektura wciąga i nie pozwala się oderwać. Ma to pewną wadę: akcja jest tak przeładowana emocjonującymi wydarzeniami i nieprzewidywalnymi zwrotami, że całość siłą rzeczy wydaje się przez to mniej prawdopodobna. Ile niemal śmiertelnych walk i zagrażających życiu wypadków jest w stanie przeżyć Joona? Okazuje się, że wiele.
„Człowiek w lustrze” to wciągająca lektura, mocna i mroczna, a niekiedy wręcz brutalna i makabryczna. Choć akcja jest przejaskrawiona, to wskazuje na ważne problemy współczesnego świata, przede wszystkim na kwestię przemocy seksualnej i niewolnictwa, a także problemów psychicznych, wynikających z przeżytej traumy. Sama zagadka okazuje się o wiele bardziej złożona, niż mogłoby się wydawać, a rozwiązanie (przynajmniej dla mnie) zupełnie nieprzewidywalne, a jednak spójne i logicznie wyjaśnione. Co ważne, trudno tu jednoznacznie oddzielić dobro od zła, które są w powieści jak dwie strony tytułowego lustra.
Agnieszka Kruk
Ta ksiazka jest niesamowita. Trzyma w napięciu do ostatnich stron. Dawno takiej wciągającej nie czytałam.
Polecam tą książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl pisania jest świetny. Nie ma zbędnych opisów które by mnie znudziły. Koniec całkowicie mnie zaskoczył. Niepsodziewałam się takiego obrotu sprawy.
Polecam tą książkę.
Kolejny majstersztyk w wykonaniu autorów ! Wow! Nie można się oderwać od tej książki. To co się tu wydarzyło przerasta ludzkie pojęcie. Genialna fabuła, rozwiązanie całej zagadki po prostu wow 😮.
Ten cykl kryminałów jest rewelacyjny, po prostu złoto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen cykl kryminałów jest rewelacyjny, po prostu złoto!
Lars Kepler to pseudonim, pod którym kryje się para szwedzkich autorów. Ich serie z komisarzem Joona Linną została przetłumaczona na 40 języków. Po lekturze "Człowieka w lustrze" ta popularność wcale nie dziwi. Ten kryminał czyta się bardzo szybko i z dużym napięciem, które pojawia się już od samego początku.
Fabuła koncentruje się na zaginięciach młodych dziewczyn, które są przetrzymywane i nieludzko traktowane. Okazuje się, że rozwiązanie zagadki tkwi w tytułowym człowieku w lustrze...
Lee Child, znany pisarz, powiedział, że
czytanie Keplera jest jak spotkanie z Hannibalem Lecterem. I zdecydowanie zgadzam się z tą opinią! Wyczuwalny jest tu klimat brutalnego skandynawskiego kryminału, nie brakuje mocnych opisów, a wyraziści bohaterowie zostają dobrze przestawienie także z psychologicznej strony. Brakowało mi trochę prywatnego życia Joona Linny, ale może więcej osobistych przeżyć komisarza znajdę w poprzednich częściach cyklu. Bo jedno jest pewne - chętnie sięgnę po inne książki Keplera.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła koncentruje się na zaginięciach młodych dziewczyn, które...
Każda kolejna książka przerasta poprzednią geniuszem.
Skoro 8 część przewyższyła wszystkie poprzednie to jak mam rozpocząć 9? Z książką myślą?
Każda kolejna książka przerasta poprzednią geniuszem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKońcowe zdania tej części stawiają bohatera przed najważniejszym wyzwaniem. Najtrudniejszą zagadką.
Rewelacyjna powieść. Jest wszystko: wartka akcja, brak nudy, ciekawi bohaterowie, a na koniec zaskakujące rozwiązanie zagadki. Czego chcieć więcej? Takie kryminały lubię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągający, szybko się czyta. Morderca był zaskoczeniem, obstawiałam kogoś innego. Pierwszy raz taki koncept spotkałam. Szacun dla Keplera, że mimo iż, to ósma część serii wciąż jest doborze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam z polecenia przez już wcześniej wspomnianą Luizę, którą myślałam, że uduszę jak się dowiedziałam, że to ósmy tom z serii.
Młoda dziewczyna zostaje porwana przez kierowcę ciężarówki, a po pięciu latach jej zwłoki zostają odnalezione powieszone na placu zabaw w Sztokholmie. Jedyny świadek to osoba o wątłym zdrowiu psychicznym. Nie potrafi sobie niczego przypomnieć. Komisarz prowadzący sprawę zatrudnia hipnotyzera, który z każdą kolejną sesją odkrywa coraz bardziej niepokojącą prawdę.
Książka początkowo bardzo mi się dłużyła. Historia jakich wiele. Porwanie, przetrzymywanie i śledztwo. Komisarz który zrobi wszystko, aby wyjaśnić sprawę. Bardzo dużo odniesień do wydarzeń z przeszłości, ukrytych pragnień i niewypowiedzianych słów. Dla tych co często czytają kryminały na pewno brzmi znajomo. Akcja rozkręca się, kiedy poznajemy dogłębnie chorobę psychiczną Martina. Dla tego wątku warto jednak po tę książkę sięgnąć. Autor bardzo dobrze gra na uczuciach czytelnika. Owija sobie go wokół palca aby na zakończeniu pokazać mu środkowy palec. Aby nie zdradzić zbyt wiele powiem, że nic nie jest takie oczywiste jakim mogłoby się wydawać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłoda dziewczyna zostaje porwana przez kierowcę ciężarówki, a po pięciu latach jej zwłoki zostają odnalezione powieszone na placu zabaw w Sztokholmie. Jedyny świadek to osoba o wątłym zdrowiu psychicznym. Nie potrafi sobie niczego...
Lars Kepler nie zawodzi.
Na plus dreszczyk emocji strachu i rozwiązanie zagadki, którego się nie spodziewałam.
"Człowiek w lustrze" - polecam.
Lars Kepler nie zawodzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo kilku kryminałach innych autorów przeczytanych w międzyczasie wiem, że sięgając po kolejną książkę pisarzy nie zawiodę się. To jak Szklana Pułapka III. Wiem, czego się spodziewać. Wiem, że będzie się działo. Wiem, że będę się przy tym dobrze i niezobowiązująco bawić.
Na plus dreszczyk emocji strachu i rozwiązanie zagadki, którego się nie...
Ósma podróż po makabrycznym świecie zbrodni, w której towarzyszymy Jooniie Linnie - superśledczemu. Jakiś zwyrodnialec porywa młode dziewczyny i tworzy sobie prywatny harem. Nie rozumie, dlaczego te niewdzięcznice ciągle próbują ucieczki. Przecież jest dla nich taki dobry. Przecież przed gwałtem je specjalnie usypia. Przecież je obsypuje klejnotami. No a jak są nieposłuszne, to chyba logiczne, że nie może mieć dla nich litości, musi je zabić, bo nie zasługują na życie z nim. Kiedy na placu zabaw znalezione zostają zwłoki dziewczyny zaginionej przed pięcioma laty a chwilę później starym schematem porwana zostaje kolejna, Joona Linna wkracza do akcji. Kiedy zostało mi sto stron do końca, myślę sobie, że tym razem Kepler się nie postarał i znam już mordercę. Czytam jeszcze kilkanaście stron i typuję innego - mniej oczywistego. Na końcu się okazuje, że autor i tę rozgrywkę wygrał - przechytrzył mnie po raz kolejny :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocny, wciągający thriller z zaskakującym zakończeniem. Bardzo dobrze się czyta, nie ma nudy. Polecam