Pająk

Okładka książki Pająk Lars Kepler
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Pająk
Lars Kepler Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Joona Linna (tom 9) Seria: Ślady zbrodni kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Książki autora

Oficjalne recenzje i

W sieci śmierci

841 1 329

Kolejna część znów wciągająca. Być może „Pająk” nie jest tak genialna jak pozostałe, ale też świetna. Uwielbiam ten cykl i czekam na najnowszą część. Świetnie się wpasowałam w czasie z czytaniem tych książek, bo autorzy wkrótce wydają kolejną.
Uwielbiam Joonę i Sagę.
Jurek Walter trochę się przejadł - zgadzam się z niektórymi opiniami czytelników. Mam nadzieję, że para bohaterów będzie prowadzić wspólnie razem śledztwa w kolejnych częściach i może już bez mitu Jurka ;)

Uwielbiam Joonę i Sagę.

W mojej opinii zdecydowanie najsłabsza część cyklu. Powoli czuć, że autorom brakuje pomysłu na jego kontynuowanie i idą w coraz bardziej abstrakcyjnych kierunkach. Za dużo naciągania, zbyt wiele analizy psychiki bohaterów, która nic nie wnosi, za dużo skupiania się na ich wewnętrznych problemach. Dodatkowo nadal nie potrafię zrozumieć fenomenu Jurka Waltera jako antagonisty. Przez wszystkie kolejne książki wydawał mi się postacią nijaką i mało charyzmatyczną, a do tego teraz zaczął zwyczajnie męczyć. W dodatku wszyscy go podziwiają, wszyscy z nim współpracują i wszyscy go naśladują, nawet jeśli zabił im całą rodzinę [sic!]. A jego ostatnie słowa… ten zabieg pozostawię bez komentarza.

jak każda książka Larsa Keplera ta też jest wspaniała. akcja dzieje się szybko, jest dużo zwrotów akcji i dynamizmu. a zakończenie... zaskakujące. mam nadzieję, że to nie ostatnia powieść z cyklu i jeszcze nie raz spotkam się z bohaterami

Trochę jak wygodne kapcie, wskakujesz i już czujesz się jak w domu. Pomimo długiej przerwy jaką sobie zrobiłam między częściami, z przyjemnością przeczytałam i tą. Emocji nie zabrakło, chociaż gdzieś z tyłu głowy mam myśl, że morderca musiałby mieć nadludzką moc, żeby ogarniać miejsca i życie wybranych przez siebie ofiar, żeby akcja się spięła bez niespodzianek. Niemniej, część na tyle była ekscytująca, że miejscami mocno zaciskałam kciuki kibicując ofiarom, czy detektywom. Ja tam się dobrze bawiłam, nawet jeżeli motyw Jurka spowszedniał i jest trochę jak odgrzewany kotlet.

Niestety seria straciła impet. Zmusiłem się żeby dokończyć ten tytuł. Słabo.

Niestety seria straciła impet. Zmusiłem się żeby dokończyć ten tytuł. Słabo.

Do gatunku tej książki powinno się dopisać "fantastyka", bo jest ona tak nieprawdopodobna, że tylko magią można wytłumaczyć większość wątków.
A jeśli funkcjonariusze prawa w Szwecji są faktycznie takimi idiotami jak w tej książce, to o rany, biedny ten kraj...
Ta seria powinna się już skończyć po poprzedniej części, która była świetna. "Pająk" to jakaś kompletna pomyłka, autorzy koncertowo spieprzyli sprawę.

To najlepszy cukier kryminalny jaki czytałam do tej pory. W ostatniej części wszystkie wątki były połączone i wyjaśnione z równoczesnym przypomnieniem wcześniejszych wydarzeń co jest bardzo ważne w przypadku serii.

Myślę, że Jurek Walter już się trochę przejadł. Mam nadzieję, że w kolejnych częściach autorzy już nam darują spotkanie z tym seryjnym mordercą. Trochę tu więcej fantastyki. Jak zwykle trzyma w napięciu, ale mam niedosyt. Mogłoby być lepiej.

Mogę potwierdzić opinię Michała i Patrycjozy . Może i był potęcjał ale z naciskiem na BYŁ.☹️

Uwielbiam tę serię. Trzyma poziom.

Uwielbiam tę serię. Trzyma poziom.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać