ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Zaginiony klejnot Ferrary

- Davide Dobravski (tom 1)
- 2021-09-15
- 2021-09-15
Młody dziennikarz o polskich korzeniach angażuje się w śledztwo związane ze śmiercią znanego kolekcjonera sztuki. Ta, z pozoru błaha, kryminalna historia doprowadza go na trop sekretnych organizacji poszukujących niezwykle cennego klejnotu. Pełen zwrotów akcji thriller rozgrywający się wśród zabytków i dzieł sztuki, które zawierają tajemnicze wskazówki pozostawione przez średniowiecznych i renesansowych architektów, alchemików i artystów.
W malowniczej Ferrarze heretycy okazują się świętymi, femme fatale aniołami, a przestępcy dobroczyńcami, ponieważ w tym niezwykłym miejscu wyobrażenia rzeczy, które uznajemy za prawdziwe, od wieków okazują się zdradliwe
Kup Zaginiony klejnot Ferrary w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Zaginiony klejnot Ferrary
Wychowałam się na takich książkach jak Skarb w Srebrnym Jeziorze czy Wyspa Skarbów. Z rozdziawioną buzią i wypiekami na policzkach podziwiałam Harrisona Forda w roli mądrego, rezolutnego i dzielnego Indiana Jones. W domu rodzinnym pełno jest książek między innymi o sztuce, naturalna więc jest dla mnie ciekawość związana z książkami, które mają cokolwiek wspólnego z szeroko pojętą kulturą materialną. Tego typu fabuła w lekturze gwarantuje emocje, ponieważ dzieła sztuki, klejnoty itp. wiążą się z ogromnymi pieniędzmi, a niektórzy są w stanie dla nich zrobić dosłownie wszystko… Dziennikarz o polskich korzeniach zostaje przydzielony do sprawy tajemniczego zgonu kolekcjonera sztuki, który na studiach był jego mentorem. Pozornie błaha sprawa nabiera rozpędu i niespotykanego rozmachu, gdy tajemniczy osobnik próbuje porwać asystentkę profesora, a jej osobą zainteresowani są również mężczyźni odziani w czarne peleryny ozdobione sławnym średniowiecznym purpurowym krzyżem. Davide nie przypuszcza nawet, że węsząc za materiałem na artykuł, trop poprowadzi go do zawiłej i niesamowitej historii miasta Ferrary, w którym żyje i pracuje, a zdarzania, w które się uwikła staną się bardzo niebezpieczne… Na podstawie książki mógłby powstać ciekawy film. Ojej czego w niej nie ma! Są templariusze, zaginione klejnoty, średniowieczne symbole, alchemia, dziennikarskie i policyjne śledztwo, zaginione dzieła sztuki, tajemnice rodziny Borgiów, pościgi, trupy i tortury… słowem się dzieje! Na nudę narzekać nie można. Podobały mi się opisy miasta Ferrary, których Autor nie szczędził. Zarówno obecnie, jak i w licznych odniesieniach historycznych. Książka ma kilka wad, miała nierówne tempo, momentami wytracała impet, ale czytało się miło i dość płynnie. Sensacja połączona z kryminałem i z kulturą materialną w tle. Do tego herbata z imbirem i pigwą i recepta na udany wieczór gotowa. Mimo kilku mankamentów trzeba wziąć pod uwagę, że to debiut i można pokusić się o śledzenie dalszej kariery Autora. Szczególnie że niebawem, bo już w lutym tego roku, wyjdzie jego kolejna powieść. Ciekawe czy również będzie powiewem świeżości i z interesującym tłem historycznym. Za możliwość zapoznania się treścią książki dziękuję Wydawnictwu Arkady.
Oceny książki Zaginiony klejnot Ferrary
377 użytkowników ma tytuł Zaginiony klejnot Ferrary na półkach głównych- Przeczytane 221
- 2024 4
- Audiobooki 3
- 2021 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginiony klejnot Ferrary
Ferrara małe miasteczko we Włoszech. Z bogatą architekturą, gdyby mury mogły mówić co widziały przez setki lat. Zabytki na każdym kroku, niejedno miejsce ma swoje tajemnice.
Śmierć mecenasa i kolekcjonera sztuki budzi wiele wątpliwości, gdy ginie obraz z posiadłości denata karabinierka Diana prowadzi śledztwo. Młody dziennikarz również angażuje się w śledztwo. Diana i Davide zostają wciągnięcie w spirale zdarzeń.
Gdy znika asystentka mecenasa sztuki, Davide za wszelką cenę chcę ją odnaleźć. Partner Diany pracujący pod przykrywką też nie daje znaku życia.
Śledztwo jest wielowątkowe, pomoc jest nawet z Europolu. Fałszywi dyplomacji, czego szukali?
Zbrodnie, kłamstwa i intrygi, zagadki i długa droga by odkryć prawdę.
Ukradziony obraz nie był celem , klejnot bezcenny artefakt, należący kiedyś do templariuszy to był cel.
Co ma wspólnego asystentka profesora z zakonem templariuszy i klejnotem. Dlaczego muszą znikać i ginąc ludzie, karabinierka wraz z kolegami ma dużo do wyjaśnienia.
Fabuła książki jest bardzo ciekawa i rozbudowana wątki wciągają czytelnika w świat tajemnic i zbrodni. Zabytki, które mają setki lat, miejscami przebudowane mogą być wskazówką, ale też i pułapką. Pięknie opisana jest tu architektura, bardzo szczegółowo, czytając można wszystko sobie wyobrazić. Autor opisuje miejsca z detalami. Bohaterów wielu, mnie zainteresował zakon templariuszy ich historia. W książce ciągle się coś dzieje jedna sprawa w toku i nowa sytuacja, dlatego bardzo jest ciekawa. To jest moja pierwsza książka autora jestem bardzo ciekawa następnych. Polecam 😈
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚmierć mecenasa i kolekcjonera sztuki budzi wiele wątpliwości, gdy ginie obraz z posiadłości denata karabinierka Diana prowadzi śledztwo. Młody dziennikarz również angażuje się w śledztwo. Diana i...
Wolę polskie klimaty, ale ta książka bardzo mi przypadła do gustu, ze względu na wątek historyczny. Templariusze są niby oklepani, ale dowiedziałem się czegoś nowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozytywne zaskoczenie, trochę Brown, ale oryginalnie, zabawnie i zachęciło mnie nawet do odwiedzin Włoch, po których właśnie jeżdżę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat ciekawy ale realizacja słaba. Akcja dziejąca się w pięknej Italii, historia, zabytki co mogło się nie udać. A niestety książkę uratowała tylko jej długość, gdyż nie trzeba było długo czytać. Autor wprowadził tam tyle dziwnych akcji które się ze sobą nie wiążą i tyle absurdów że głowa mała. Nie przekonała mnie i raczej już więcej po tego autora nie sięgnę. A szkoda bo zapowiadało się dobrze.
Temat ciekawy ale realizacja słaba. Akcja dziejąca się w pięknej Italii, historia, zabytki co mogło się nie udać. A niestety książkę uratowała tylko jej długość, gdyż nie trzeba było długo czytać. Autor wprowadził tam tyle dziwnych akcji które się ze sobą nie wiążą i tyle absurdów że głowa mała. Nie przekonała mnie i raczej już więcej po tego autora nie sięgnę. A szkoda bo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnów pozycją nie dla mnie. Słuchało się szybko, nic już nie zostało.
Znów pozycją nie dla mnie. Słuchało się szybko, nic już nie zostało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo rzeźbie z Bolonii, musiałam się sięgnąć po kolejną część i nie żałuję. Akcja lekko w stylu Kodu Leonarda DaVinci ale te książki mają inną dla mnie wartość - autor jest historykiem sztuki i to widać, słuchać i czuć. W bardzo nienachalny sposób w tle mamy dodaną zarówno historie Ferrary jak i całą warstwę kulturową - uliczki ,zwyczaje, lokalny koloryt, święta, miejsca konieczne do odwiedzenia. Od razu sięgnęłam po mapę i odnalazłam połączenia z Bolonii :) i całkiem możliwe że będzie to właśnie to lato... Bolonia ze 3 dni i 2 Ferrara .... Warto.
Po rzeźbie z Bolonii, musiałam się sięgnąć po kolejną część i nie żałuję. Akcja lekko w stylu Kodu Leonarda DaVinci ale te książki mają inną dla mnie wartość - autor jest historykiem sztuki i to widać, słuchać i czuć. W bardzo nienachalny sposób w tle mamy dodaną zarówno historie Ferrary jak i całą warstwę kulturową - uliczki ,zwyczaje, lokalny koloryt, święta, miejsca...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże nie hit, ale 9/10 zasłużone! Moje niedawne odkrycie, w sumie dzięki audiobookowi bo książka nie jest nowa, ale świeża jest na pewno fabuła! Oryginalna, mocno wciągająca miejscami śmieszna, miejscami straszna, taki miszmasz nastrojów ale podlany włoskim sosem, więc jak dla mnie rewela! Zabieram się za następną - znów na audiobooku bo tak mi łatwiej i jestem pewien, że jeśli jest podobna to się nie zawiodę.
Może nie hit, ale 9/10 zasłużone! Moje niedawne odkrycie, w sumie dzięki audiobookowi bo książka nie jest nowa, ale świeża jest na pewno fabuła! Oryginalna, mocno wciągająca miejscami śmieszna, miejscami straszna, taki miszmasz nastrojów ale podlany włoskim sosem, więc jak dla mnie rewela! Zabieram się za następną - znów na audiobooku bo tak mi łatwiej i jestem pewien, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBłagam autorze, nic już więcej nie pisz.
Błagam autorze, nic już więcej nie pisz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię podróżować do Włoch, ale i przenieść się tam z fabułą powieści, szczególnie gdy do ucha wpada tak przyjemny głos, jak Macieja Kowalika. Właśnie zyskałam nowego ulubionego lektora!
Do niewielkiego, spokojnego miasteczka Ferrara zaprasza nas Greg Krupa w wyjątkowej opowieści „Zaginiony klejnot Ferrary”, w której wątek kryminalny przeplata się z fascynującą historią sztuki i tajemnicami średniowiecza. To niemal idylliczne miejsce staje się nagle areną intryg, morderstw i rozgrywek o zaginione i wydawać by się mogło dawno zapomniane skarby.
Powieść zaczyna się mocnym akcentem stanowiącym jedynie preludium do wciągającej historii, którą poznajemy cofając się o niecały miesiąc. To wtedy w niewyjaśnionych okolicznościach ginie profesor znany ze swej bogatej kolekcji dzieł sztuki, a młody reporter o polskich korzeniach, Davide Dobravski dostrzega w tym temacie szansę na dziennikarski sukces. Nie spodziewa się jednak, że prowadzone wspólnie z inspektor Dianą Leone śledztwo z każdym dniem będzie ujawniać coraz bardziej szokujące powiązania i tajemnice.
Jak tego się dobrze słuchało! Dynamiczna akcja splata się z plastycznymi opisami tworząc atmosferę pełną napięcia, ale i niepozbawionej mroku tajemniczości. Postaciom i ich motywacjom nie brak wiarygodności, a szczególnie Davide wzbudził moją naturalną sympatię, która z czasem jedynie rosła. Jego relacje z płcią przeciwną wywoływały niekiedy mój uśmiech, ale szczerze mu kibicowałam. Powodem do uśmiechu okazały się też błyskotliwe dialogi, w których często przebijała włoska impulsywność i żywiołowość.
To, co Autorowi udało się genialnie stworzyć, a lektorowi oddać, to mroczny klimat zaczerpnięty wręcz ze średniowiecza. Wyczuwa się, jak swobodnie Autor posługuje się piórem, ale i odnajduje w zawiłościach historycznych. Miałam wrażenie, że wręcz bawi się historią nawiązując do słynnych postaci, takich jak Lukrecja Borgia i wplatając motyw templariuszy. Wszystko to czyni niesamowicie umiejętnie splatając poszczególne wątki w fascynującą i spójną całość.
Jeśli marzy się Wam fascynująca podróż do Włoch, również śladami zbrodni i sztuki, to słuchajcie audiobooka „Zaginiony klejnot Ferrary”, a ja już się cieszę na kolejny audiobook Autora „Przeklętą rzeźbę z Bolonii” również w znakomitej interpretacji Macieja Kowalika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo niewielkiego, spokojnego miasteczka Ferrara zaprasza nas Greg Krupa w wyjątkowej opowieści „Zaginiony klejnot Ferrary”, w której wątek kryminalny przeplata się z fascynującą historią...
Lubisz opowieści kryminalne z historią i sztuką w tle? Ja dopiero się zapoznają z tego typu książkami i muszę przyznać, że ten rodzaj literatury zagości u mnie na półkach już na stałe.
"Zaginiony klejnot Ferrary" to moje pierwsze spotkanie z twórczością autora (warto zaznaczyć, że jest to debiut literacki autora, co tym bardziej mnie zaciekawiło i zachęciło, by po tę książkę sięgnąć). Gdy piszę te słowa jestem już po kolejnej historii spod pióra autora, ale o tym innym razem.
Zostałem zaproszony do Ferrary, włoskiego miasta położonego pomiędzy Bolonią a Padwą, które "kryje w sobie mroczne tajemnice pochodzące z zamierzchłej przeszłości". Miejscem akcji jest w/w miasto. Dzięki obszernym opisom miejsc autor zainteresował mnie nie tylko samym wątkiem kryminalnym, ale także miejscowością. A że kocham Italię miłością wielką, to Ferrara jest już wpisana na moją podróżniczą listę.
Fabuła jest okraszona różnymi opisami. Mogą trochę nudzić, ale dla mnie były wartością dodaną tej opowieści. Akcja przez to czasem trochę się rozciągała w czasie, ale wierz mi – to wszystko ma tutaj znaczenie.
Głównymi bohaterami są Oliwia i Davide. Ale mamy tutaj także inne osoby jak chociażby Enrico, podstarzały redaktor naczelny miejscowej gazety czy Diana i Diacomo, karabinierzy głównej komendy w prowincji Ferrari. Każda z tych osób reprezentuje inną grupę społeczną przez co udało się autorowi zbudować ciekawy mix osobowościowy. Nie ze wszystkimi od razu się polubiłem. Im głębiej wnikałem w tę historię tym bardziej stawali mi się oni bliżsi, zaczynałem rozumieć ich tok myślenia i działania.
Los sprawił, że ta książka trafiła w moje ręce i dzięki temu zostałem wmieszany w wydarzenia jakie w niej miały miejsce. Wsiąkłem w nie i niejako stałem się kolejnym bohaterem kryminalnej zagadki.
"Grzech i świętość.
Światło i cień.
Chrześcijaństwo i herezja".
To wszystko przenikało się na kartach tej opowieści. Ja to chłonąłem. Moje "myśli tłoczyły się i przepychały między sobą". Rozedrgane nerwy nie dawały mi spokoju. Drżałem raz z zimna, raz z gorąca. Mijały minuty, godziny, a ja bezskutecznie próbowałem poukładać sobie to wszystko co tutaj się działo.
Po zakończonej lekturze siedziałem w osłupieniu i zadumaniu. Zapadłem się w fotelu "jak mumia wkładana do sarkofagu ".
Zdecydowanie polecam tę książkę. Czytaj!
A ze smaczków to mam takie coś
"– Dottore o tej porze zwykle gra w karty w Brindisi. (...) Jak każdy ferrarijczyk doskonale wiedział, o jaki lokal chodziło. Al Brindisi była najstarszą na świecie, czynną nieprzerwanie od założenia do chwili obecnej, winiarnią ". A ja czytałem tę książkę podczas urlopu w... Brindisi, mieście na południu Italii w regionie Pulia, co dodawało tej czytelniczej przygodzie kolejnych emocji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zaginiony klejnot Ferrary" to moje pierwsze spotkanie z twórczością autora (warto zaznaczyć, że jest to debiut literacki autora, co tym bardziej mnie zaciekawiło i zachęciło, by po tę...