GELATO. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Gelupo Gelato. A Delactable Palette of Ice Cream Recipes
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2021-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-01-01
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324073726
- Tłumacz:
- Lucyna Wierzbowska
- Tagi:
- Kuchnia lody sorbety słodycze
Włoska radość zaklęta w rożku.
Przenieś się do słonecznej Italii, zatrzymaj się na rozgrzanych schodach toskańskiego miasteczka, zmruż oczy, wpatrując się w lazurowe morze Ligurii, wsłuchaj się w gwar uliczek Neapolu, usiądź przy stoliku małej rzymskiej gelaterii.
70 prostych, lecz wyrafinowanych przepisów na prawdziwe włoskie gelato:
• szafran i wanilia,
• ricotta z czekoladą i czarnym pieprzem,
• nuta mandarynki,
• biała czekolada z lawendą,
• czarny bez z ogórkiem i ginem.
Smaki, w których zakochała się Nigella Lawson. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować niebanalne lody, sorbety, granitę czy semifredo i jak niewiele składników potrzeba, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem włoskiego lata.
Oprócz przepisów na lody, o smakach zarówno klasycznych, jak i wyszukanych, w książce znajdziesz także receptury na domowe rożki, profiterolki, sgroppino, affogato, trufle i wybitny sos czekoladowy.
Dla wszystkich wielbicieli lodów, czyli – nie oszukujmy się – dla każdego z nas
„Must have wszystkich miłośników lodów”.
– Nigella Lawson
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 5
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Wydana pięknie w twardej oprawie przez Wydawnictwo Znak Koncept książka z gatunku kulinaria autorstwa Pana Jacoba Kenedy pt. '' Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości'' zechciałam nieco bliżej zapoznać się z zamieszczoną w niej treścią oraz to, że będę, mogła, z niej później korzystać próbując, wykonać wybrany przeze mnie przepis.
Mogłam się dowiedzieć na temat zainteresowania kulinarnego autora z informacji zamieszczonych w podziękowaniu. Były one takie zbyt ogólnie wyszczególnione jak dla mnie. Zabrakło mi jednak takiej wykonanej dokładnej prezentacji na temat dokonanych przez niego sukcesów kulinarnych.
Autor na samym początku wyjaśnia, co oznacza, tytuł książki czym on jest dla niego, o tradycjach z nim związanych oraz miejscem jego zamieszkania.
Przyznaję, że od tej kulinarnej publikacji oczekiwałam, że zaproponowane przepisy będą proste, ale jednak nie są.
Byłam nieco zdziwiona, że wykonane słodkości nie są pokazane na zdjęciach, co byłoby bardzo przyjemnym dla czytelniczego oka bogatym urozmaiceniem. Zastąpiły je rysunki, co nie bardzo przypadło to do mojego odbiorczego gustu pod względem estetyki prezentacji.
Mogę docenić autora za to, że przybliżył nam przekazaną wiedzę teoretyczną na temat każdej opisanej słodkości, jego właściwe podejście psychologiczne do tego, jak może każdy smakosz zapoznać się z jego przepisem, zanim przystąpi do jego wykonania, a następnie do upragnionej przez niego konsumpcji.
Najbardziej ciekawiły mnie to, że wyjaśnia ważne terminy, czym są gelati, na czym polega ich sekret, uwagi na temat owoców, marnotrawstwa, potrzebne sprzęty.
Ciekawostką jest również to, że znajdują się wegańskie przepisy.
Uwagę szczególną zwróciłam, na zabójcze połączenia, które zrobiły na mnie pozytywne wrażenie, gdyż można dzięki pożytecznym radom autora uruchomić własną pomysłowość, aby skomponować w całości wybraną naszą ulubioną słodycz.
Największym utrudnieniem była, dla mnie w przeczytanej kulinarnej książce była mało czytelna czcionka.
Wydawnictwu Znak Koncept dziękuję za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarza kulinarnej książki autorstwa Pana Jacoba Kenedy pt. '' Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości''.
Polecam przeczytać tę książkę.
Wydana pięknie w twardej oprawie przez Wydawnictwo Znak Koncept książka z gatunku kulinaria autorstwa Pana Jacoba Kenedy pt. '' Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości'' zechciałam nieco bliżej zapoznać się z zamieszczoną w niej treścią oraz to, że będę, mogła, z niej później korzystać próbując, wykonać wybrany przeze mnie przepis.
więcej Pokaż mimo toMogłam się dowiedzieć na temat...