Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata

Okładka książki Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata Chad Robertson
Okładka książki Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata
Chad Robertson Wydawnictwo: Znak JednymSłowem kulinaria, przepisy kulinarne
304 str. 5 godz. 4 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Tartine Bread
Wydawnictwo:
Znak JednymSłowem
Data wydania:
2021-05-05
Data 1. wyd. pol.:
2021-05-05
Liczba stron:
304
Czas czytania
5 godz. 4 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324073573
Tłumacz:
Anna Hikiert-Bereza
Tagi:
domowy wypiek chleba
Średnia ocen

7,6 7,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,6 / 10
7 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
24
8

Na półkach:

Zaczęłam piec chleby rok temu, najpierw z inną "prostszą" książka, jednak jakoś ciągle nie wychodziły. "Tartine" poleciła mi znajoma, której chleb tak mi zasmakował, że zaczęłam piec! I szczerze mówiąc dopiero z tą książką zaczęły wychodzić. I to było wspaniałe.

Oceniam ją jednak na 8/10, ponieważ mimo, że wiele się z niej nauczyłam i ciągle jeszcze odkrywam jej przepisy - trochę mi zajęło zrozumienie wszystkich odniesień i tych wszystkich "oczywistości" piekarskich.

Nie mniej jednak - polecam

Zaczęłam piec chleby rok temu, najpierw z inną "prostszą" książka, jednak jakoś ciągle nie wychodziły. "Tartine" poleciła mi znajoma, której chleb tak mi zasmakował, że zaczęłam piec! I szczerze mówiąc dopiero z tą książką zaczęły wychodzić. I to było wspaniałe.

Oceniam ją jednak na 8/10, ponieważ mimo, że wiele się z niej nauczyłam i ciągle jeszcze odkrywam jej przepisy -...

więcej Pokaż mimo to

avatar
558
392

Na półkach: ,

Decyduję się na małe podsumowanie książki, mimo, że nie dobrnąłem do jej końca, co w tym wypadku oznaczałoby pewnie wypróbowanie przepisów po kolei jeden po drugim od deski do deski. No tak, to nie - jeszcze trochę tych przepisów przede mną, a niektóre wyglądają dość apetycznie (zwłaszcza, że wizualna strona książki jest bez zarzutu).
Ale do tak zwanego ad remu: chleb może i fajny, sporo przepisów ewidentnie do wykorzystania, ale wkurzające jest to amerykańskie podejście, gdzie o autorze już na okładce pisze się, że wypieka „najlepszy chleb na świecie”, a sam New York Times ocenia: „Najpiękniejsza książka o chlebie”. Jak nie-amerykański chleb miałby być najlepszy? A w Krużewnikach byli? Tam chleb jedli? Sam piekę chceb regularnie już od dziewięciu czy dziesięciu lat (dwa-trzy razy w tygodniu) i szczerze mówiąc, to więcej ciekawych przepisów piekarniczych (chleby, chałki, bułki, pity, kobzeh) mam z broszurowego dodatku do Mojego Gotowania, niż z wszystkich innych książek! A i polski rynek nie jest tu przecież jakiś osierocony, by chociażby “Domową piekarnię” Piotra Kucharskiego czy “Chleb” Tomasza Dekera wymienić.
Potrzebowałem natomiast książki o chlebie mówiącej (gawędzącej raczej) - o filozofii jego przygotowywania i wypiekania. I to zdecydowanie dostałem! Tego, że umie snuć ową gawędę, autorowi odmówić nie można. Takie snucie się po zaułkowych piekarniach Stanów, Francji i gdzie tam jeszcze w stylu filmów o amerykanach dziedziczących nagle i niespodziewanie toskańską winnicę… Znacie? lubicie? - to poczytajcie! I jeszcze wszystko pięknie przyozdobione fotografiami, które dopowiadają to, co słowami trudniej opisać.
Suma sumarum więc - pomijając amerykańskie zadęcie i nadęcie - można przeczytać, jeśli pieczenie chleba jest czyjąś pasją, a nawet jeśli chciałoby się z tą sztuką rozpocząć przygodę, bo chleb z piekarni Tartine jest całkiem godzien polecenia.

Decyduję się na małe podsumowanie książki, mimo, że nie dobrnąłem do jej końca, co w tym wypadku oznaczałoby pewnie wypróbowanie przepisów po kolei jeden po drugim od deski do deski. No tak, to nie - jeszcze trochę tych przepisów przede mną, a niektóre wyglądają dość apetycznie (zwłaszcza, że wizualna strona książki jest bez zarzutu).
Ale do tak zwanego ad remu: chleb może...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    21
  • Przeczytane
    9
  • Posiadam
    4
  • Wyzwania czytelnicze LC
    1
  • Kulinarne przygody...🍕🍉🍟🍤🥝🍖🍩🍰😋
    1
  • Kucharskie
    1
  • Kuchnia
    1
  • Kulinaria
    1
  • Domowa biblioteczka
    1
  • Może kiedyś
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata


Podobne książki

Przeczytaj także