Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Tartine Bread
- Wydawnictwo:
- Znak JednymSłowem
- Data wydania:
- 2021-05-05
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-05-05
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324073573
- Tłumacz:
- Anna Hikiert-Bereza
- Tagi:
- domowy wypiek chleba
W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca!
Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie.
Tajemnicą Tartine jest autorska metoda przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona. Szkolił się on pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo zupełnie sam.
Powstał chleb na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku i niewiarygodnie chrupiącej skórce, odsłaniającej delikatny, perłowy miękisz. Chleb pachnący wszystkimi aromatami mąki. Właściciel Tartine poświęcił dwie dekady życia na opracowanie receptury, ale ty możesz zrobić taki chleb w 24 godziny. W domu, własnymi rękami.
• Wszystko o technikach fermentacji i podstawowym chlebie Tartine.
• Od bochenka Tartine i bagietek, przez pizzę, po brioszki, croissanty i angielskie muffiny.
• Oryginalne pomysły na posiłki z czerstwego chleba.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 21
- 9
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Zaczęłam piec chleby rok temu, najpierw z inną "prostszą" książka, jednak jakoś ciągle nie wychodziły. "Tartine" poleciła mi znajoma, której chleb tak mi zasmakował, że zaczęłam piec! I szczerze mówiąc dopiero z tą książką zaczęły wychodzić. I to było wspaniałe.
Oceniam ją jednak na 8/10, ponieważ mimo, że wiele się z niej nauczyłam i ciągle jeszcze odkrywam jej przepisy - trochę mi zajęło zrozumienie wszystkich odniesień i tych wszystkich "oczywistości" piekarskich.
Nie mniej jednak - polecam
Zaczęłam piec chleby rok temu, najpierw z inną "prostszą" książka, jednak jakoś ciągle nie wychodziły. "Tartine" poleciła mi znajoma, której chleb tak mi zasmakował, że zaczęłam piec! I szczerze mówiąc dopiero z tą książką zaczęły wychodzić. I to było wspaniałe.
więcej Pokaż mimo toOceniam ją jednak na 8/10, ponieważ mimo, że wiele się z niej nauczyłam i ciągle jeszcze odkrywam jej przepisy -...
Decyduję się na małe podsumowanie książki, mimo, że nie dobrnąłem do jej końca, co w tym wypadku oznaczałoby pewnie wypróbowanie przepisów po kolei jeden po drugim od deski do deski. No tak, to nie - jeszcze trochę tych przepisów przede mną, a niektóre wyglądają dość apetycznie (zwłaszcza, że wizualna strona książki jest bez zarzutu).
Ale do tak zwanego ad remu: chleb może i fajny, sporo przepisów ewidentnie do wykorzystania, ale wkurzające jest to amerykańskie podejście, gdzie o autorze już na okładce pisze się, że wypieka „najlepszy chleb na świecie”, a sam New York Times ocenia: „Najpiękniejsza książka o chlebie”. Jak nie-amerykański chleb miałby być najlepszy? A w Krużewnikach byli? Tam chleb jedli? Sam piekę chceb regularnie już od dziewięciu czy dziesięciu lat (dwa-trzy razy w tygodniu) i szczerze mówiąc, to więcej ciekawych przepisów piekarniczych (chleby, chałki, bułki, pity, kobzeh) mam z broszurowego dodatku do Mojego Gotowania, niż z wszystkich innych książek! A i polski rynek nie jest tu przecież jakiś osierocony, by chociażby “Domową piekarnię” Piotra Kucharskiego czy “Chleb” Tomasza Dekera wymienić.
Potrzebowałem natomiast książki o chlebie mówiącej (gawędzącej raczej) - o filozofii jego przygotowywania i wypiekania. I to zdecydowanie dostałem! Tego, że umie snuć ową gawędę, autorowi odmówić nie można. Takie snucie się po zaułkowych piekarniach Stanów, Francji i gdzie tam jeszcze w stylu filmów o amerykanach dziedziczących nagle i niespodziewanie toskańską winnicę… Znacie? lubicie? - to poczytajcie! I jeszcze wszystko pięknie przyozdobione fotografiami, które dopowiadają to, co słowami trudniej opisać.
Suma sumarum więc - pomijając amerykańskie zadęcie i nadęcie - można przeczytać, jeśli pieczenie chleba jest czyjąś pasją, a nawet jeśli chciałoby się z tą sztuką rozpocząć przygodę, bo chleb z piekarni Tartine jest całkiem godzien polecenia.
Decyduję się na małe podsumowanie książki, mimo, że nie dobrnąłem do jej końca, co w tym wypadku oznaczałoby pewnie wypróbowanie przepisów po kolei jeden po drugim od deski do deski. No tak, to nie - jeszcze trochę tych przepisów przede mną, a niektóre wyglądają dość apetycznie (zwłaszcza, że wizualna strona książki jest bez zarzutu).
więcej Pokaż mimo toAle do tak zwanego ad remu: chleb może...