Teologia Tolkiena

- Stacja 7
- 2021-02-24
- 2021-02-24
- teologia religia katolicyzm Tolkien Władca Pierścieni Śródziemie Hobbit
Chrześcijańskie prawdy wiary ukryte w losach Śródziemia. Odkrywa je pasjonat literatury, który nie chrystianizuje Tolkiena na siłę, lecz opiera się na jego własnej interpretacji, zawartej w pozostawionych listach. Książka posiada imprimatur.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Jakie piękne wydanie książki.Począwszy od okładki poprzez ilustrację wewnętrzne. Tematycznie rozdzielone.Przejrzyste.Słownictwo bogate i wielce poprawne.Tekst zrozumiały.Samym ŚP Tolkienem jako osobą jestem zaintresowana. Twórczość również jest mi znana,za sprawą Syna,który namiętnie czytał o Śródziemiu.
Pokaż mimo toOcena dotyczy okładki.
Ocena dotyczy okładki.
Pokaż mimo tojako siostra powiem- bardzo interesująca książka którą polecam
jako siostra powiem- bardzo interesująca książka którą polecam
Pokaż mimo toPiękna, merytoryczna i przystępnie napisana; ksiądz-autor zna rejony po których nas oprowadza - bogactwo treści i uczta dla serca i umysłu. Zarzekam się jednakowoż, iż jest to subiektywna opinia młodego tolkienofila i konserwatysty, jeśli nie spełniasz tych warunków możesz mieć zgoła inne odczucia przy zagłębianiu w lekturę ;)
Zapraszam do zaobserwowania bloga: https://www.facebook.com/LACRIMOSUM
więcej Pokaż mimo toZapraszam do zaobserwowania bloga:...
Kolejna książka w stylu "wiem dobrze co autor miał na myśli i doskonale to objaśnię". Ta pozycja nic nie wnosi do postrzegania świata stworzonego przez Tolkiena. Natomiast dużo mówi o samym autorze , jako osobie która robi z Tolkiena większego katolika niż był. No i co typowe dla tego kultu - wyrywanie zdań z kontekstu, opracowywanie tez na podstawie jednego zdania i uznawanie tego co akurat pasuje. Szkoda czasu na to dzieło.
więcej Pokaż mimo toBardzo interesujące spojrzenie na twórczość Tolkiena z perspektywy chrześcijańskiej
Pokaż mimo toKs Adamiak w świetny sposób opisuje wiele bardzo zawiłych spraw. Bardzo przyjemnie się czyta. Samo wydanie książki jest na najwyższym możliwym poziomie. Bardzo ładne ilustracje.