Podział ostateczny

- The Great Divorce
- 2020-05-25
- 1994-01-01
- Magda Sobolewska
Jedna z filozoficzno-religijnych książek, C.S. Lewis - "Podział ostateczny" - to literacka, alegoryczna opowieść, która pozwala zrozumieć, czym jest zło. Ta autobusowa podróż z Piekła do Nieba. A na dodatek przypomina nieco "Boską Komedię", skłania do zastanowienia się nad życiem doczesnym. To jego jakość decyduje, w którym kierunku złapiemy pośmiertny autobus. Lewis zastanawia się, czy nie jesteśmy zbyt przyzwyczajeni do naszego cielesnej egzystencji, by odjechać kiedyś we właściwą stronę.
Kup Podział ostateczny w ulubionej księgarni
Oceny książki Podział ostateczny
1952 użytkowników ma tytuł Podział ostateczny na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 024
- 2021 8
- Religia 8
- Ebook 5
- 2025 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podział ostateczny
Lektura zainspirowana wysłuchaniem podcastu "kultury poświęconej". Chłopaki z klubu Jagiellońskiego omawiali temat Nieba a jedną z lektur była właśnie książkę C.S. Lewis'a.
Nie jest to wizja życia po śmierci kogoś kto przeżył śmierć kliniczną. Wręcz przeciwnie, autor w żadnym stopniu i w żadnym momencie nie rości sobie prawa do snucia opowieści o tym jak to będzie po śmierci. Tego robić nie należy.
Temat jest uniwersalny. Każdy musi sobie na pewne pytania odpowiedzieć sam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to wizja życia po śmierci kogoś kto przeżył śmierć kliniczną. Wręcz przeciwnie, autor w żadnym stopniu i w żadnym momencie nie rości sobie prawa do snucia opowieści o tym jak to będzie po...
W scenerii jakby przedsionka nieba C.S. Lewis, parafrazujac trochę Boską Komedie, opisał spotkania obserwatora, jakby drugiego Dantego, z różnymi typami dusz, ich przywiązaniem do swojego ziemskiego życia, do nawyków i zwyczajów, które mogą stanowić przeszkodę do przejścia dalej, „w gore”.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótkie, ale jakże ciekawe dziełko autora ‘Opowieści z Narni”. Książka ta, która w formacie kieszonkowym ma około 160 stron prowadzi bohatera, a wraz z nim czytelnika niczym Dantego w „Boskiej komedii” poprzez piekło do nieba. Tak się jednak składa, że u Lewisa mamy do czynienia z całkiem inną wizją tych miejsc.
Uważam, że jest to książka wartościowa, która w wielu miejscach nakłania nas do zadania sobie pytania nad własną religijnością bądź motywami postępowania. Uświadamia ona także, czym właściwie jest przebaczenie i jakie elementy naszego charakteru najsilniej przykuwają nas do materialnego świata życia, które już się skończyło.
Gorąco polecam, i to bez znaczenia na wyznawane poglądy, gdyż nie jest to tekst nakłaniający do przyjęcia jakiejś konkretnej postawy. Jest on raczej próbą zadania samemu sobie pytań o własną moralność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam, że jest to książka wartościowa, która w wielu...
Książka która zmusza do refleksji nad swoim życiem. Przeprowadza krok po kroku przez postawy jakie wciąż przyjmujemy w naszym doczesnym życiu. I pokazuje, że to wszystko marność, jak zauważył już Kohelet.
Po zakończeniu lektury czuję spokój i pragnienie czynienia dobra. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo zakończeniu lektury czuję spokój i pragnienie czynienia dobra. Polecam.
Daje do myślenia.
Daje do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZagubienie, alienacja, triumf fałszu, to uczucia powszechne u współczesnych, uczucia jakby nie do przezwyciężenia. C.S. Lewis pokazuje, że mimo pozorów wszechmocy zła, każdy człowiek ma wrodzoną zdolność wyrwania się na Światło, Wolność, Prawdę, Rzeczywistość wystarczy zdobyć się na odwagę i nacisnąć klamkę celi w której jesteśmy ,,uwięzieni”, bo ,,Piekło otwiera się od wewnątrz”. Niepozorna książeczka, która przy bliższym poznaniu przeistacza się z Kopciuszka w Księżniczkę. Szersza recenzja tutaj: https://wojciechprzychodzki.blogspot.com/
Zagubienie, alienacja, triumf fałszu, to uczucia powszechne u współczesnych, uczucia jakby nie do przezwyciężenia. C.S. Lewis pokazuje, że mimo pozorów wszechmocy zła, każdy człowiek ma wrodzoną zdolność wyrwania się na Światło, Wolność, Prawdę, Rzeczywistość wystarczy zdobyć się na odwagę i nacisnąć klamkę celi w której jesteśmy ,,uwięzieni”, bo ,,Piekło otwiera się od...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ostatecznie ludzie dzielą się tylko na dwie kategorie: tych, którzy mówią Bogu "bądź wola Twoja" i tych, do których Bóg powie na końcu "bądź wola twoja."
✨"Podział ostateczny" - C. S. Lewis ✨
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10
Wyruszamy w podróż przez piekło..., a później autobusem do Nieba, ale jak to zwykle podczas podróży bywa, nie wszyscy docierają do celu wyprawy. Dla niektórych jest jeszcze szansa, inni nie są otwarci, wolą trwać we własnym sosie i przyzwyczajeniach(choć mogą być one dla nich niszczące).
❤️Głębokość przemyśleń C. S. Lewisa nie ma końca. Autor nie boi się podejmować trudnych zagadnień związanych z rozwojem lub też degeneracją społeczeństwa. Skłania czytelników do refleksji zarówno nad tym co następuje po śmierci, jak i nad doczesnym życiem.
🖊Książka jest świetna. Szybko się czyta. C. S. Lewis ma swój charakterystyczny zawoalowany styl pisania, wszystko owiane jest tajemnicą, prawda powiedziana jest nie wprost. "Podział ostateczny" to uczta dla umysłu i kosmos dla serca.
🔍 Dla Kogo?
- dla czytelników "Opowieści z Narnii" i "Listy Starego Diabła do Młodego"
- dla osób, które czasami myślą o tym jak to będzie po śmierci
- dla ludzi, których boli niesprawiedliwość społeczna
- dla czytelników, którzy nie mają czasu czytać(książka ma 160 stron)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨"Podział ostateczny" - C. S. Lewis ✨
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10
Powiastka filozoficzna, w której śledzimy jednego z Upiorów, czyli zmarłych ludzi, podróżujących latającym autobusem z szarego, wiecznie rozrastającego się miasta, zwanego Piekłem, do odległej, świetlistej, bezkresnej krainy zwanej Niebem. Bohater porównuje warunki egzystencji w obu miejscach, spotyka inne Upiory-towarzyszy podróży oraz Duchy zamieszkujące Niebo. Rozmawia, analizuje, rozmyśla, przysłuchuje się innym... Sporo tu kontrowersyjnych postaw, trochę łopatologicznych poglądów, czarno-białych argumentów. Pod koniec spotyka swojego Nauczyciela, który wygłasza filozoficzno-teologiczne, mętne nauki, a wszystko okazuje się snem... No Kubuś Fatalista to to nie jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa dosyć krótka książka odpowiada na pytanie, czy ludzie postawieni przed rzeczywistością niebiańską mogą ją świadomie odrzucać. Przedstawia spotkania dziejące się w przedsionku nieba. Pojawia się tu także interesującą wizja piekła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca lektura, która skłania do przemyśleń. Ciekawe spojrzenie na wizję zarówno Piekła jak i Nieba. Polecam każdemu. Zarówno osobom wierzącym jak i niewierzącym.