Podział ostateczny

The Great Divorce
2020-05-25
1994-01-01
Magda Sobolewska

Kup Podział ostateczny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Podział ostateczny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podział ostateczny

Lektura zainspirowana wysłuchaniem podcastu "kultury poświęconej". Chłopaki z klubu Jagiellońskiego omawiali temat Nieba a jedną z lektur była właśnie książkę C.S. Lewis'a.
Nie jest to wizja życia po śmierci kogoś kto przeżył śmierć kliniczną. Wręcz przeciwnie, autor w żadnym stopniu i w żadnym momencie nie rości sobie prawa do snucia opowieści o tym jak to będzie po śmierci. Tego robić nie należy.
Temat jest uniwersalny. Każdy musi sobie na pewne pytania odpowiedzieć sam.

W scenerii jakby przedsionka nieba C.S. Lewis, parafrazujac trochę Boską Komedie, opisał spotkania obserwatora, jakby drugiego Dantego, z różnymi typami dusz, ich przywiązaniem do swojego ziemskiego życia, do nawyków i zwyczajów, które mogą stanowić przeszkodę do przejścia dalej, „w gore”.

Krótkie, ale jakże ciekawe dziełko autora ‘Opowieści z Narni”. Książka ta, która w formacie kieszonkowym ma około 160 stron prowadzi bohatera, a wraz z nim czytelnika niczym Dantego w „Boskiej komedii”  poprzez piekło do nieba. Tak się jednak składa, że u Lewisa mamy do czynienia z całkiem inną wizją tych miejsc.
Uważam, że jest to książka wartościowa, która w wielu miejscach nakłania nas do zadania sobie pytania nad własną religijnością bądź motywami postępowania. Uświadamia ona także, czym właściwie jest przebaczenie i jakie elementy naszego charakteru najsilniej przykuwają nas do materialnego świata życia, które już się skończyło.

Gorąco polecam, i to bez znaczenia na wyznawane poglądy, gdyż nie jest to tekst nakłaniający do przyjęcia jakiejś konkretnej postawy. Jest on raczej próbą zadania samemu sobie pytań o własną moralność.

Uważam, że jest to książka wartościowa, która w wielu...

1952 użytkowników ma tytuł Podział ostateczny na półkach głównych
251 użytkowników ma tytuł Podział ostateczny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Podział ostateczny

Cytaty z książki Podział ostateczny