Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii

Okładka książki Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii autora Thomas Keating OCSO, 9788327738851
Okładka książki Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii
Thomas Keating OCSO Wydawnictwo: WAM religia
religia
Open Mind, Open Heart. The Contemplative Dimension of the Gospel. Twentieth Anniversary Edition
2024-05-22
2004-01-01
Wojciech Drążek CMM

Kup Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii

Są takie książki, które pochodzą nie z tego świata. Takie lektury, które smakuje się "w odpowiednim czasie". Książki, które nie podlegają recenzjom.

Ta lektura przypłynęła do mnie jak list w butelce, z porcją dobrych wiadomości od samego Pana Boga. I te wskazówki, złote myśli pozwoliły mi przepłynąć ten mój ocean niepokoju.

Naprawdę bardzo dobre wprowadzenie do tzw. modlitwy głębi, czyli metody modlitwy opracowanej przez amerykańskich trapistów - m.in. autora tej książki. W zasadzie nie ma tutaj lania wody, natomiast masa wskazówek i odpowiedzi na pytania. Autor nie rozwleka się niepotrzebnie i można powiedzieć, że opisuje po prostu sedno.

Pobieżnie przejrzałem też inną książkę Keatinga pt. "Modlitwa głębi. Jak znaleźć wewnętrzny spokój " to tam jest dużo więcej autorskich dygresji i wbrew tytułowi to nie jest książka typu podręcznik, co raczej esej krążący wokół tematu. Dlatego jeśli ktoś oczekuje dobrego wprowadzenia czy właśnie podręcznika, to "Otwarty umysł, otwarte serce" będzie pozycją wyczerpującą.

Jak najbardziej polecam. Jest to mądrość na nasze przebodźcowane czasy.

Cytaty:

"Świado­mość tego głębokiego poziomu mu­simy w sobie odświeżać każdego dnia. Jak codzi­en­nie po­trze­bujemy poży­wienia, odpoczynku, snu, tak samo po­trze­bujemy mo­mentów wewnętrznej ciszy, ponieważ one przyn­oszą nam na­jgłęb­szy rodzaj pokrzepi­enia."

"Prag­ni­enie przyjś­cia do Boga, zgoda na Jego obecność w nas, nie jest naszą inic­jatywą, ale dziełem łaski Bożej. Nie ma po­trzeby nig­dzie się ruszać, aby znaleźć Boga, gdyż On sam po­ciąga nas wszelkimi możli­wymi sposobami ku jed­ności z sobą. Jest to zatem sprawa przyz­wolenia na takie dzi­ałanie, które już w nas trwa. Zgoda na Jego obecność już jest Jego obecnoś­cią. Trójca przebywa w naszym na­jgłęb­szym wnętrzu, nie jako fo­to­grafia czy posąg, ale jako dy­nam­iczna obecność. Za­daniem tej mod­litwy jest naw­iąz­anie kon­taktu z tym nieus­tan­nie pode­j­mow­anym przez Boga dzi­ałaniem w naszym na­jgłęb­szym centrum na poziomie czys­t­ego ist­ni­enia."

"Met­oda mod­litwy głębi jest tak pomyślana, by po­mo­gła nam nab­rać dys­tansu do nat­ur­al­nego po­toku myśli, który wzmac­nia nasz nawyk ciągłego za­j­mow­ania się myśle­niem o sobie i o świecie. Trochę przy­po­m­ina to zmi­anę fal w odbiorniku ra­di­owym z jed­nego za­kresu na drugi. Przyzwyczaiłeś się już do stacji ra­di­ow­ych na falach ul­trakrótkich, ale żeby słyszeć stacje z odległych miejsc, trzeba zmi­enić za­kres na fale dłu­gie. Podob­nie jeśli poz­wolisz ode­jść stru­mi­eniowi zwycza­j­nych myśli i reak­cji emoc­jon­al­nych, to ot­worzysz się na całkiem nową rzeczywis­tość."

"Dez­in­teg­racja i umi­er­anie naszego fałszy­wego ja jest naszym uczest­nict­wem w ci­er­pi­eniu i śmierci Jezusa. Budow­anie naszej nowej tożsam­ości, oparte na przemi­eniającej sile Bożej miłości, jest naszym udzi­ałem w ży­ciu Chrys­tusa zmartwych­wstałego."

Pobieżnie przejrzałem też inną książkę Keatinga pt....

Najlepsza książka o modlitwie głębi. Autor w klarowny sposób piszę o tym, czym ona jest, a czym niekoniecznie. Prowadzi za rękę, ale ku samodzielnemu jej praktykowaniu. Wielką pomocą są pytania osób, które już weszły w ten rodzaj modlitwy, i odpowiedzi Keatinga pełne humoru, lekkości i wsparcia.

Na półkach: , , , ,

Zrozumiale napisana, z lekkością i poczuciem humoru. Bardzo zachęcająca, bogata w praktyczne wskazówki.
Jestem ogromnie wdzięczna, że na nią trafiłam! I mam ochotę zacząć czytać ją od początku... :)
Polecam osobom zainteresowanym modlitwą kontemplacyjną.

Polecam osobom zainteresowanym modlitwą kontemplacyjną.

To jest książka nie tylko do przeczytania, ale do studiowania.
Czytana co klika miesięcy, ukazuje obraz zmian, zachodzących w sposobie odbioru czytelnika.
Warto skosztować modlitwy głębi i wracać do "Otwartego umysłu, otwartego serca".

To jest książka nie tylko do przeczytania, ale do studiowania.

Pozycja jak najbardziej godna polecenia. Wszystko bardzo ładnie wytłumaczone. Wiele podobnych pozycji powodowało że miałem tylko więcej pytań. Po tej lekturze czuje pewność, że moja praktyka będzie teraz o wiele pełniejsza.
Ciężko mi było skończyć tą książkę bo po kilku zdaniach zawsze miałem ochotę usiąść i pomedytować :)

Moja bardzo pozytywna opinia dotyczy "Zaproszenia do milosci", trzeciej ksiazki ( a naprawde pierwszej ) w trylogii Keatinga. Ta tutaj ksiazka, druga w trylogii, nie jest tak dobra, moze tylko na 3-4 punkty, bo jest w niej tylko lista problemow i turbulencji myslowych, ktore ludzie maja gdy probuja medytowac, nie przemyslajac niczego, a po prostu probujac BYC. No i jak sobie probowac z nimi radzic. Czyli ta ksiazka to "podrecznik", a ta dobra to teoria, co sie w duszy i w psychice dzieje, gdy sie probujemy zadawac z Bogiem.
Co do "Zaproszenia do milosci", teorii procesu prawdziwego ludzkiego rozwoju jednostki - nie moge jej dodac, bo nie jestem bibliotekarka - ale najbardziej uderzyla mnie w niej interperatcja 8 blogoslawienstw. Ta interpretacja wreszcie pozwala ludziom zrozumiec o co Jezusowi chodzi(lo).
NB. Moze tylko czesc trzecia trylogii jest "katolicka". Pierwsze dwie nie sa. Sa po prostu chrzescijanskie.

133 użytkowników ma tytuł Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii

Cytaty z książki Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii

Dodaj cytat z książki Otwarty umysł, otwarte serce. Kontemplacyjny wymiar Ewangelii