Polskie morderczynie
Powstała, żeby pokazać, że nic nie jest czarno-białe, w każdym z nas jest agresja, a bariera pomiędzy nami a bohaterkami tej książki jest płynna.
Pomysł napisania książki zrodził się kilka lat temu, kiedy jej autorka, Katarzyna Bonda, pracowała jako sprawozdawca sądowy w jednym z ogólnopolskich dzienników. Przed warszawskim sądem toczyło się właśnie kilka procesów kobiet oskarżonych o zabójstwo.
Media wykreowały ich wizerunek - złych, zdegenerowanych, pozbawionych ludzkich uczuć, bezlitosnych bestii w ludzkiej, często pięknej, skórze. Pochodzą z różnych domów, zabiły z różnych motywów, mają odmienne osobowości, wiek i wygląd zewnętrzny.
Autorka, szukając odpowiedzi na nurtujące ją pytania - Jak to możliwe, że te kobiety wzięły udział w tak brutalnych zbrodniach, same zabiły albo wszystko ze szczegółami zaplanowały, a do wykonania morderstwa posłużyły się rękami mężczyzn? Jakie są? Dlaczego? Co wyróżnia je spośród innych kobiet? Skąd wzięła się ich agresja? - przeprowadziła w ciągu dwóch lat wiele kilkugodzinnych wywiadów z każdą z bohaterek tej książki. Zbrodnia podzieliła ich życie na dwie części. I tak też autorka starała się pokazać morderczynie. Nie chce ich usprawiedliwiać, wybielać, udowadniać, że nie ma w nich zła. Postanowiła dać prawo wypowiedzi każdej z nich. Wiele z tych kobiet po raz pierwszy udzieliła wywiadu, którego odmawiały dziennikarzom latami. Mówią o różnych aspektach życia kobiety: miłości, macierzyństwie, pieniądzach, marzeniach, śmierci... Ich zbrodnie zaś poznajemy z rozdziałów sporządzonych na podstawie akt sądowych, które autorka przeczytała i na ich podstawie wszystkie historie starała się opisać rzetelnie i bez emocji.
Kup Polskie morderczynie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Polskie morderczynie
9171 użytkowników ma tytuł Polskie morderczynie na półkach głównych- Przeczytane 5 846
- Chcę przeczytać 3 174
- Posiadam 1 134
- 2018 93
- Literatura faktu 57
- 2019 57
- E-book 42
- 2017 39

Opinie i dyskusje o książce Polskie morderczynie
Oj to nie jest zwykła książka, to historie kobiet, których życie nie do końca ułożyło się tak jak by się tego człowiek spodziewał… widać że autorka zrobiła bardzo dobry reaserch. Bardzo dobrze się tego słuchało. Książki na faktach jednak maja w sobie coś więcej… polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłuchałam wersji audio i jest to dobry wybór. Lektorka przyłożyła się do pracy i efekty są zauważalne. Ponieważ każdy rozdział opisujący konkretną bohaterkę dzieli się na dwie części jest również w ten sposób przeczytany. Odbiorca świetnie wie, kiedy mówi o sobie przestępczyni, a kiedy przytaczane są fakty dotyczące popełnionej przez nią zbrodni. Niesamowite, jak różne są te kobiety. Jak odmienne jest ich podejście do czynów, które popełniły. Na podstawie ich biografii widać, że czynnikiem patogennym nie zawsze jest środowisko. Czasami osoby pochodzące z tak zwanych "dobrych domów" również traktują morderstwo jako jedyne słuszne rozwiązanie ich problemów. Motywy? Bardzo różne. Od zazdrości i zemsty po rabunek i "nieszczęśliwy wypadek". Zaskoczyło mnie, jak z pozoru niewinne się wydawały podczas rozmowy, którą przeprowadziła z nimi autorka. A jak odmienne okazywały się fakty, które udało się ustalić śledczym. To lektura zdecydowanie lepsza, niż najciekawszy nawet kryminał. Dokładnie pokazuje, jak trudno ustalić kim jest sprawca, jak ciężko czasami udowodnić winę, gdy jedynym argumentem są zeznania świadka. Polecam.
Słuchałam wersji audio i jest to dobry wybór. Lektorka przyłożyła się do pracy i efekty są zauważalne. Ponieważ każdy rozdział opisujący konkretną bohaterkę dzieli się na dwie części jest również w ten sposób przeczytany. Odbiorca świetnie wie, kiedy mówi o sobie przestępczyni, a kiedy przytaczane są fakty dotyczące popełnionej przez nią zbrodni. Niesamowite, jak różne są...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna lektura o moim zdaniem-znakomitej konstrukcji. "Bohaterki" to w głównej mierze zbrodniarki z pierwszych stron gazet. Najpierw historia sprawczyni, opisana z jej perspektywy. Najczęściej "usprawiedliwiona" ciężką sytuacją osobistą, zwalanie winy na środowisko z którego się wywodzą i tak dalej i tak dalej. Następnie-suche fakty z akt sądowych. Wypowiedź śledczych, prokuratorów, sędziów. Możemy wówczas porównań "wersje". Po wstępnym "współczuciu" dla danej kobiety, że faktycznie miała ciężko i to co zrobiła, to była ostateczność- otwierają nam się oczy. Horyzont dokonanej zbrodni rozszerza się i ukazuje nam się zupełnie inna, brudna i krwawa historia...Naprawdę, ta książka to znakomite świadectwo mechanizmów, które kierują zbrodnią. Zbrodnią dokonaną kobiecą ręką. Przecież kobiety kojarzą się z łagodnością, ciepłem i miłością. Tutaj widzimy, jak bardzo jest to mylne i jak bardzo te osadzone w więzieniach kobiety są niebezpieczne, zbrodnicze, wyrachowane...momentami-bardziej brutalne w czynach niż mężczyźni...Polecam tą lekturę. Uważam, że jest ważna społecznie, bo z niektórych rzeczy kompletnie nie zdajemy sobie sprawy...
Świetna lektura o moim zdaniem-znakomitej konstrukcji. "Bohaterki" to w głównej mierze zbrodniarki z pierwszych stron gazet. Najpierw historia sprawczyni, opisana z jej perspektywy. Najczęściej "usprawiedliwiona" ciężką sytuacją osobistą, zwalanie winy na środowisko z którego się wywodzą i tak dalej i tak dalej. Następnie-suche fakty z akt sądowych. Wypowiedź śledczych,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto sobie posłuchać jako audiobook przy pracy. Same historie, fragmenty z akt i wypowiedzi skazanych kobiet są ciekawe, czasem mrożące, ale ostatnie wywiady mnie bardzo zawiodły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpoko, warto sięgnąć szczególnie jak się nudzi :)
Spoko, warto sięgnąć szczególnie jak się nudzi :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze i ciekawie napisana książka. Najpierw historia przedstawiona z perspektywy morderczyni, a później suche fakty z aktu oskarżenia, co od razu zmienia punkt widzenia na daną sprawę.
Polecam przeczytać 👏
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam przeczytać 👏
Krótkie rozdziały. Każdy dla innej pani. Wszystkie zostały skazane za zabójstwo, ale każda zbrodnia jest inna. Na początku wypowiada się sama osadzona, a potem mamy informacje z akt. Czasem jedno nie pokrywa się z drugim, albo ma się do tego nijak. Trudno to zrozumieć. Czy one są tak zakłamane ? Epilog zawiera wypowiedź profilera oraz seksuologa, które się uzupełniają.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTę książkę czytałam bezpośrednio po przeczytaniu rozmów z dożywotnimi autorstwa Zbyszka Nowaka. Wywiady z mężczyznami z wyrokami dożywotnimi. Bardzo konkretne rozmowy, takie często krótkie i na temat - zrobiłem, albo siedzę niesłusznie, żałuje albo i nie, system więziennictwa dotknął mnie tak i tak. A potem sięgam po Bondę i na wstępie trafiam na pierwszą historie gdzie potok emocji i myśli skazanej leje się strumieniami. Opisy odczuć, zdrady, krzywdy, złamanej miłości, bólu, czasem takiego egocentryzmu w bardzo niedojrzałej postaci. Kontrast między skazanymi kobietami a skazanymi mężczyznami był dla mnie uderzający. I mimo, że początkowo myślałam sobie, że ta mnogość treści wypluwanych przez te kobiety mnie męczy, to oderwać się jednak nie mogłam. Jak już się wkręciłam na dobre to drugą rzeczą którą zrobiła na mnie wrażenie to to, że kilka razy dałam się nabrać, zmanipulować skazanej. Były momenty gdzie nawet pojawiło się wspólczucie, żal nad nimi, a potem jak kubeł zimnej wody pojawiał się opis zbrodni, fakty, dowody zbrodni. Bo o samej zbrodni, działaniu to często niechętnie opowiadały. Miałam wrażenie, że kobietom trudniej było wyłożyć w kawę na ławę, więcej chciały się wybielać, bardziej zależało jak wypadną? Jak ich historia, jak one same zostaną odebrane?
Ciekawe to było doświadczenie z tą książką.
Tę książkę czytałam bezpośrednio po przeczytaniu rozmów z dożywotnimi autorstwa Zbyszka Nowaka. Wywiady z mężczyznami z wyrokami dożywotnimi. Bardzo konkretne rozmowy, takie często krótkie i na temat - zrobiłem, albo siedzę niesłusznie, żałuje albo i nie, system więziennictwa dotknął mnie tak i tak. A potem sięgam po Bondę i na wstępie trafiam na pierwszą historie gdzie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo spodobał mi się format czyli najpierw opis sprawy z akt, potem sprawa z perspektywy skazanej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoceniam ogrom pracy i poświęcenia autorki, żeby zdobyć zaufanie osadzonych i przeprowadzić z nimi tak ciekawe wywiady. Mimo mojego zainteresowania tematyką i tego, że kojarzyłam część bohaterek sprzed lektury to momentami się gubiłam, bo historie były chaotyczne. Ciekawy pomysł również z sesją zdjęciową, ale czytelnik pozostaje z niedosytem przy prawie każdej historii, jak dla mnie częściowo wynikającym z chaosu "organizacji" książki. Oczywiście w dużej mierze to nie wina autorki, bo była zależna od rozmówczyń, tego o czym chciały mówić i na jakie pytania odpowiadać, ale brakowało kontekstu. Osobom zainteresowanym tematyką true crime polecam.
Doceniam ogrom pracy i poświęcenia autorki, żeby zdobyć zaufanie osadzonych i przeprowadzić z nimi tak ciekawe wywiady. Mimo mojego zainteresowania tematyką i tego, że kojarzyłam część bohaterek sprzed lektury to momentami się gubiłam, bo historie były chaotyczne. Ciekawy pomysł również z sesją zdjęciową, ale czytelnik pozostaje z niedosytem przy prawie każdej historii, jak...