Zakochać się

- 2020-03-18
- 2014-07-02
- 2013-10-08
- Natalia Wiśniewska
Losy Adama Basila i Christine Rose splatają się pewnej nocy, kiedy na dublińskim moście Christine powstrzymuje Adama przed popełnieniem samobójstwa. Zawierają szaloną umowę: Adam na zawsze zrezygnuje z samobójczych zamiarów, jeśli przed jego trzydziestymi piątymi urodzinami Christine zdoła go przekonać, że jednak warto żyć. Urodziny zbliżają się wielkimi krokami… Rozpoczyna się niezwykły wyścig z czasem, w którym główną nagrodą jest nie tylko życie, lecz także – a może przede wszystkim – miłość.
"Afirmująca życie lektura, która w dowcipny sposób prowadzi czytelnika od ciemności do światła."
"Glamour"
"Jak dotąd jedna z naszych ulubionych powieści Cecelii Ahern."
"Heat"
"Afirmacja życia… Rozgrzewająca serce romantyczna opowieść."
"Essentials"
Trochę specyficzne podejście do tematu, całej książki. Historia jest napisana w formie takiego trochę poradnika, jak sobie radzić w niektórych sytuacjach w życiu. Dobrze też autorka pokazała, że chociażby bardzo byśmy chcieli to nie uda nam się uratować wszystkich na których nam zależy czy też obcych osób, a z konsekwencjami tego wszystkiego musimy się mierzyć sami, przynajmniej w większości. Pokazuje też, że czasami musimy zmienić nastawienie do życia, do samego siebie żeby poczuć się lepiej ze sobą, że świat to nie tylko czarne i białe.
więcej Pokaż mimo toFajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Pokaż mimo toAh, niby lubię książki tej autorki, ale coś nie mogłam przebrnąć, nawet nie wiem dlaczego.... Książka wydaje się dobrze napisana, ciekawa, choć wiadomo jakie będzie zakończenie. Hmmm....
Pokaż mimo toPrzewidywalne zakończenie, taka lekka lektura na wakacyjny wieczór.
Przewidywalne zakończenie, taka lekka lektura na wakacyjny wieczór.
Pokaż mimo toJeśli ktoś liczy na romans to nie znajdzie go w tej książce za dużo, jest to bardziej obyczaj z delikatnym romansem pod sam koniec. Postacie ...dużo by o nich pisać ale postać męska mnie zniechęciła... dla mnie zrzucenia całej naprawy życia na kobietę i porostu stanie i patrzenie jak się stara mnie delikatnie mówiąc wkurzało. Pominę fakt, że w razie niepowodzenia bohater stwierdza że po prostu się zabije... mówi to jakby chodziło o wizytę u dentysty. Postać kobieca... chciałaby pomóc całemu światu gdyby tylko mogła opierając się na swoich poradnikach. Taka trochę "męczennica" która się o wszystko wini. Długo chciała książkę przeczytać ale liczyłam na trochę lepsza lekturę.
Jeśli ktoś liczy na romans to nie znajdzie go w tej książce za dużo, jest to bardziej obyczaj z delikatnym romansem pod sam koniec. Postacie ...dużo by o nich pisać ale postać męska mnie zniechęciła... dla mnie zrzucenia całej naprawy życia na kobietę i porostu stanie i patrzenie jak się stara mnie delikatnie mówiąc wkurzało. Pominę fakt, że w razie niepowodzenia bohater...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Zakochać się” jest wszystkim czego czytelnik spodziewać się może po powieści romantycznej. Już w pierwszej części książki zakończenie wydaje się oczywistym i w istocie takie jest. Nie jest to mój ulubiony gatunek, ale zdecydowanie jest lekką i przyjemną odskocznią od codzienności.
Pokaż mimo toHistoria idealna na wakacyjny relaks. Czyta się szybko, zakończenie przewidywalne.
Pokaż mimo toSposób na leniwą deszczową niedzielę z Cecilią Ahern "Zakochać się ". Idealny tytuł ma lato, czyż nie??? Autorka absolutnie do debiutantek nie należy.Na swoim koncie ma wiele innych pozycji min. "PS Kocham Cię" która to została zekranizowana. To tzw. wyciskacz łez. Ale i takie historie są nam potrzebne. Odnajdują naszą wrażliwość. Poruszają, wzruszają...i zapadają w sercu na dłuuugo.....
Mamy tu dwoje ludzi, którzy spotykają się w niecodziennych okolicznościach w Dublinie. Otóż Christine udaje się namówić nieznajomego Adama, żeby nie skoczył z mostu. I jakby tego było mało zawierają układ, że jeśli do swoich 35 urodzin dzoewczyna przekona go, że życie jest piękne on już nigdy nie sprobuje targnąć się na zycie. Co wyniknie z tej umowy? No wlasnie chcecie wiedzieć więcej?? To musicie koniecznie zgłębić tą opowieść. Ja już więcej nic nie mogę dodać. Moje odczucia co do fabuły są bardzo pozytywne. Naszpikowana jest emocjami. A to dobra odskocznia od kryminałów. Bo przecież w każdym z nas drzemią jakieś pokłady romantyzmu. Prawda??
Kochani jeśli jeszcze ta książka nie gości u Was w domu zachęcam do zakupu. Naprawdę warto.
Sposób na leniwą deszczową niedzielę z Cecilią Ahern "Zakochać się ". Idealny tytuł ma lato, czyż nie??? Autorka absolutnie do debiutantek nie należy.Na swoim koncie ma wiele innych pozycji min. "PS Kocham Cię" która to została zekranizowana. To tzw. wyciskacz łez. Ale i takie historie są nam potrzebne. Odnajdują naszą wrażliwość. Poruszają, wzruszają...i zapadają w sercu...
więcej Pokaż mimo toBardzo fajna książka, dająca nadzieję , że nie wszystko co czasem wydaje się nam straszne i stracone nie musi takie być .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zakochać się" - Cecelia Ahern
"Zakochać się" opowiada historię Christiny Rose, która dwukrotnie jest świadkiem próby popełnienia przez kogoś samobójstwa. Dwukrotnie udaje jej się też zmienić decyzję niedoszłego samobójcy. Za drugim razem, chcąc za wszelką cenę przekonać mężczyznę, by nie podejmował tego kroku - pod wpływem impulsu zawiera z nim umowę, w której zobowiązuje się do "zachęcenia go do życia" w przeciągu dwóch tygodni, które zostały do jego urodzin. Jeżeli jej się to nie uda, mężczyzna chcę podjąć kolejną próbę odebrania sobie życia.
Trochę to wszystko brzmi naciąganie prawda? Sam pomysł na fabułę wydaje mi się nieco przerysowany i trochę oderwany od rzeczywistości. Ale tak naprawdę to po prostu lekka książka o miłości, w której taka historia, jak najbardziej mogła się zadziać.
Czyta się to przyjemnie, napawa optymizmem, styl autorki jest lekki i bardzo przyjemny w odbiorze.
Łatwo się domyśleć już na początku, jak cała znajomość Christiny i Adama się potoczy, ale to nie odbiera przyjemności z czytania.
Dla mnie to takie 6/10
Nic niesamowitego, ale przyjemnie spędzony czas.
"Zakochać się" - Cecelia Ahern
więcej Pokaż mimo toTą książkę otrzymałam w paczce niespodziance składającej się z 10 książek. Wcześniej czytałam chyba najbardziej znaną pozycję tej autorki "Ps. Kocham Cię" oraz jej kontynuację, która swoją drogą, podobała mi się już dużo mniej.