Przełęcz Diatłowa. Tajemnica dziewięciorga

- Перевал Дятлова, или Тайна девяти
- Magda Dolińska-Rydzek
- Mova
- przełęcz Diatłowa zagadka Rosja nierozwiązane zagadki wielkie tajemnice zaginięcie zaginięcie w górach
- Перевал Дятлова, или Тайна девяти
- Magda Dolińska-Rydzek
„Wciągająca opowieść inspirowana tragicznymi wydarzeniami na Uralu sprzed ponad sześćdziesięciu lat, które do dzisiaj rozpalają wyobraźnię łowców zagadek.
Czy rosyjskiej pisarce uda się rozwiązać jedną z największych tajemnic XX wieku?
W styczniu 1959 roku grupa studentów i absolwentów Politechniki Uralskiej w Swierdłowsku (dzisiejszy Jekaterynburg) pod przywództwem Igora Diatłowa wyruszyła na północny Ural z zamiarem zdobycia szczytów Otorten i Ojka-Czakur. Wieczorem pierwszego lutego uczestnicy wyprawy rozbili obóz na zboczu góry Chołatczachl, aby przeczekać pogarszającą się pogodę. To, co wydarzyło się później pozostaje zagadką do dziś – wszyscy ponieśli śmierć w tajemniczych okolicznościach. W trakcie prowadzonego śledztwa powstało wiele hipotez dotyczących dramatu, który wydarzył się na Przełęczy Diatłowa.
Kiedy kilkadziesiąt lat później młoda pisarka przypadkowo trafia na informację o tragedii „diatłowców”, jej życie zaczyna się w dziwny sposób splatać z wydarzeniami z 1959 roku. Anna próbuje dociec prawdy.”
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Kultura pakowania prezentów to przejaw burżuazji. Kiedy tylko przestanie być nam żal opakowań, nastąpi ostateczne zwycięstwo kapitalizmu.
Przyciąga nas to, co dręczy nasze sumienie.
Kiedy długo nie piszę, rozwija się u mnie ostra toksykoza słowna. Słowa kisną we mnie jak niewykorzystane mleko w piersiach mamki.
Opinie [155]
Ciekawa, ale styl pisania pozostawia wiele do życzenia.
Pokaż mimo toMam problem z tą książką. Napisana tak trochę niechlujnie, ale jak to Rosja... Musi być coś nie tak. Dzisiejsza Rosja. Myślę jednak, że minusy rekompensuje końcowy wniosek. Jak zginęli turyści... Otóż stali się kolejnymi ofiarami systemu, zmieniającego się po śmierci Stalina, ale wciąż sowieckiego. Oczywiście, jako miłośnik teorii spiskowych chętnie bym pokrytykował końcowe...
więcejCiekawe raporty z zaginięcia dziewięciorga studentów nie uratowały słabej fabuły i fatalnego stylu autorki. Po 60 stronach odkładam bez żalu.
Pokaż mimo toMoże gdyby autorka zdecydowała się czy pisze kryminał, reportaż czy powieść o duchach, byłoby to zjadliwe. To znaczy możliwe do przeczytania. Ale za to ja jestem zdecydowana. Odkładam książkę niedoczytaną. Szkoda czasu. Choć sam temat tajemniczej śmierci dziewięciorga osób wydaje się niezwykle zajmujący. Szkoda, że został zmarnowany.
Pokaż mimo toMam z tą książką problem, jakiego chyba nigdy z literaturą nie miałem. Bo z jednej strony temat, który jest niesamowicie interesujący, wywołujący dreszcz i ciary na plecach, a z drugiej - forma, w jakiej tragedia studentów została podana. Powiem więcej: męczyłem się okrutnie przy czytaniu tej lektury. Ni to dokument, ni to fabularyzowana opowieść, niby śledztwo, ale głównie...
więcejUral Północny. 23 stycznia 1959 roku grupa młodych rosyjskich turystów wyrusza na wyprawę narciarską po trasie Iwdel - góra Otorten. Nocą 2 lutego 1959 roku wszyscy giną w niewyjaśnionych okolicznościach. Ta tajemnicza śmierć w kuluarach turystyki górskiej wraca jak bumerang do dnia dzisiejszego. Najgorsze w tej tragedii jest jednak to, że wydarzyła się ona w czasach, w...
więcejJa w ogóle nie rozumiem tego pomysłu. W tej książce tak naprawdę zmieszano ze sobą dwie lub trzy różne książki. Dokument o Diatłowcach (i za to daję jakiekolwiek gwiazdki), jakiś kompletnie niepełny, niedokończony, słaby horror, a do tego jeszcze jakąś niekiedy silącą się na zabawność powieść obyczajową o rozstaniu ze zdradzającym mężem i jego powrocie oraz związanych z tym...
więcejUfff, dotrwałam do końca. Ale nie takiej powieści się spodziewałam. Już lepiej, gdyby zrobić z tego reportaż - bez wplatania "przygód" Anny...
Pokaż mimo toRozczarowanie. Komentarze wcześniejsze najlepiej oddają zarzuty wobec tej książki, wiec nie będę się powielać.
Pokaż mimo toNiedawno czytałam artykuł, że w końcu po ponad 60 latach, w sumie dosyć przypadkowo, udało się ustalić i racjonalnie wyjaśnić, co dokładnie wydarzyło się 1 lutego 1959 roku i w jaki sposób zginęła grupa turystów prowadzona przez Igora Diatłowa. Jak zawsze jest w przypadku tajemnic rozpalających wyobraźnię i rodzących wiele teorii spiskowych, prawdziwe wytłumaczenie jest...