Świat według Clarksona. Jeśli mógłbym dokończyć…

- World According to Clarkson: If You’d Just Let Me Finish
- Olga Siara, Michał Strąkow, Michał Jóźwiak
- Insignis
- World According to Clarkson: If You’d Just Let Me Finish
- Świat według Clarksona (tom 7)
- satyra
- Olga Siara, Michał Strąkow, Michał Jóźwiak
Świat wokół tak szybko się zmienia… i komplikuje. Dziś prowadzisz najpopularniejszy program motoryzacyjny wszech czasów, a jutro z różnych powodów musisz szukać nowej pracy.
Dobrze, że Jeremy Clarkson – pogromca absurdów, obrazoburczy komentator codzienności i niewyczerpane źródło jedynego w swoim rodzaju humoru – pomaga nam się w tym wszystkim odnaleźć. Z godną podziwu wszechstronnością ogarnia to, co nawet najtęższym umysłom świata polityki, mediów i biznesu wydaje się nie do ogarnięcia. W najnowszej książce dzieli się z nami swoimi obserwacjami, poglądami i dobrymi radami. Z jego ostrych jak brzytwa felietonów dowiemy się między innymi:
dlaczego prawa mężczyzn powinny być zrównane z prawami koni
jak rząd jedną prostą ustawą może nam zapewnić nieśmiertelność
w jaki sposób energia jądrowa dała nam świetną muzykę pop
które zwierzę domowe to prawdziwy psychopata
jakie pytanie zawsze przełamie pierwsze lody.
Tom i Jerry to nie kreskówka, lecz film dokumentalny. Wielu Anglików powinno mieć zakaz opuszczania kraju. Politycy muszą nam obiecać (i zapewnić) lepsze routery Wi-Fi. A my… dbajmy o jeże! Oto poglądy człowieka, który po raz kolejny wyrusza w misję naprawiania świata.
I go naprawi… tylko pozwólcie mu dokończyć!
Opinie [18]
Uwielbiam czytać sobie po jednym felietonie Clarksona wieczorem przed pójściem spać. Często jego brytyjskie poczucie humoru potrafi mi poprawić nastrój po ciężkim dniu.
Pokaż mimo toClarkson trzyma poziom, potrafi zwrócić uwagę na pozornie mało ciekawe sprawy, poprzez absurdalne, gigantycznie przesadzone porównania. Wszystko to przemieszane jest z jego ignoranckim podejściem do sprawy oraz brakiem poprawności politycznej. Całość robi piorunująco pozytywne wrażenie.
więcejMoże nie jestem całkiem obiektywny w stosunku do Clarksonowych książek, ale mogę tak...
Książkę pożyczyłam od kolegi. Czytałam już 3 pozycje Clarksona i były ciekawe. Ta również mnie nie zawiodła. Uwielbiam jego poczucie humoru i zgryźliwość.
Nie jest to mój ulubiony felietonista, ale cenię jego ostre i lekkie pióro.
Pokaż mimo toJak to w przypadku wszelkich zbiorów bywa, są tu teksty bardziej i mniej udane.
Warto było przeczytać. Zwłaszcza po lekturze tak mocnej i wstrząsającej jak reportaż Tochmana.
Clarkson jak to Clarkson - niepokorny i zgryźliwy, niekoniecznie zawsze poprawny polityczne, częstokroć kontrowersyjny, ale zawsze niesamowicie zabawny. Dzięki temu nawet jeśli niekoniecznie zgadzam się ze wszystkimi jego poglądami, to i tak niesamowicie dobrze czyta mi się jego felietony.
Pokaż mimo toMam wrażenie, że z każdą kolejna częścią Clarkson ewoluuje w stronę lokalnej polityki i historie tracą na uniwersalności. Aby rozumieć i mieć rozrywkę z opowiadanych historii trzeba by żyć i uczestniczyć w wydarzeniach na wyspach brytyjskich.
Pokaż mimo toNadal nie po drodze mi z fabułami, więc sięgnęłam po kolejny tom felietonów Jeremy’ego Clarksona. To już siódmy z kolei, a czytałam wszystkie (z absolutnie nieliterackich powodów jest to też seria, która doprowadza mnie do szewskiej pasji – grzbiety i wysokości książek są do siebie niedopasowane…). I chyba jest nieco gorzej niż wcześniej, mam wrażenie, że Clarkson albo...
więcejKsiążka to zbiór felietonów wyrosłych z bacznej obserwacji świata. Życie pędzi do przodu. Nigdy nie wiadomo, co przyniesie kolejny dzień. Trudno to wszystko ogarnąć, zrozumieć, a niekiedy nawet i poznać. Mamy Clarksona, jest o wiele łatwiej. Autor prowadzi nas przez obłudny świat polityki, stosunki panujące w tym mrocznym świecie, kulturę i absurdy codzienności. Wtedy...
więcejKto kiedykolwiek oglądał Top Gear w pierwotnej formule, ten wie, wszystkim innym polecam zapoznanie się ze specyficznym charakterem, szeroką wiedzą i naprawdę specyficznym brytyjskim akcentem. Polecam - warto spędzić trochę czasu w towarzystwie Jazzy.
Pokaż mimo toClarkson w akcji.
więcejJeremy Clarkson powraca z nowy zbiorem felietonów (uściślając dziewięćdziesięciu dwóch). Cięte riposty, błyskotliwe spostrzeżenia, niewygodne prawdy, powalenie na kolana więcej niż jednego absurdu - znaki rozpoznawcze Clarksona są w książce jak najbardziej obecne. I bardzo dobrze - pamiętajmy bowiem, że Jeremy Clarkson to ktoś więcej niż były...