Świat według Clarksona. Czy da się to przyspieszyć?

- publicystyka literacka, eseje
- Świat według Clarksona (tom 8)
- Can You Make This Thing Go Faster?
- 2021-11-10
- 2021-11-10
- Bożena Jóźwiak, Michał Jóźwiak
Z czym kojarzy się wam Jeremy Clarkson?
Z szybkimi samochodami i zwariowanymi pomysłami? A może z rolnictwem? Dziś pewnie wielu z was częściej postrzega go jako dżentelmena farmera, który zza kierownicy traktora dogląda swoich hektarów, ale Jeremy nie od razu stał się synem ziemi o czerstwej twarzy i dłoniach zrogowaciałych od pracy na roli…
Dawniej widziało się go właściwie tylko w rozpędzonym samochodzie spowitym dymem palonych opon i oparami benzyny. To szalone życie przemierzającego świat motoryzacyjnego guru zmuszało go do mierzenia się z nieludzką liczbą okoliczności, w których stawiał czoła głupocie, niedorzecznościom i nonsensom. I choć Jeremy nie należy do osób o anielskiej cierpliwości, zawsze podejmował wysiłek, by swoim ciętym komentarzem i dobrą radą postawić do pionu wciąż zaskakujący go absurdami świat. Tak jest i tym razem – przed wami ósmy już Świat według Clarksona!
Dowiecie się z niego między innymi:
• czy istnieją słuchawki z redukcją hałasu zdolne wyciszyć Jamesa Maya
• czym grozi kąpiel w wannie z ropą naftową
• jaki typ obuwia jest odpowiednikiem SUV-a wśród butów
• co najbardziej pomaga na kaca
• gdzie można obejrzeć obraz Moneta, szorując nosem po płótnie
• jaki gatunek zwierząt potrafi przesyłać zdjęcia z Instagrama
• co oznacza skrót BYY.
Tak jak wcześniej, również i tym razem można liczyć na Jeremy’ego, który swoim wyjątkowym poczuciem humoru i niepodrabialnym podejściem do rzeczywistości próbuje naprawiać świat. I to na pełnych obrotach. Tylko nie oczekujcie, że wszystko pójdzie jak po maśle…
Kup Świat według Clarksona. Czy da się to przyspieszyć? w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Świat według Clarksona. Czy da się to przyspieszyć?
Uwielbiam Clarksona, ale w porównaniu z serią rolniczą akurat ta książka mniej mi przypadła do gustu. Rolnicza seria, wszystkie trzy tomy o farmie była cudowna. Mankament główny to ,że cały czas w felietonach powołuje się na różne osoby nazwiskami, które dla większości Polaków nie są znane ,ani z nikim kojarzone jak goście ze świata celebrytów , show - biznesu, polityki. Książka w Wielkiej Brytanii jest zrozumiała przez czytelników, ale tłumaczona na języki w różnych krajach już nie, tym bardziej ,że brak jest odnośników do poszczególnych nazwisk itp. Clarkson w swoich felietonach wypowiada się w wielu dziedzinach dotyczących rządzenia, brexitu, ekologii, przyrody, architektury , muzyki klasycznej, zaludnienia, audycji ,,Milionerów’’, skrótów stosowanych w e-mailach, salonów SPA i dużo, dużo innych. Jak zawsze jest prześmiewczy, z doskonałą dawką humoru, ironią i wypowiedziami z przekąsem. Pod tym względem jest rzeczywiście niezastąpiony. Clarkson ocenia tutaj stan rzeczy ze swojego punktu widzenia jako celebryty, gwiazdy. To nie oznacza ,że musimy we wszystkim się z nim zgadzać. Akurat po części jego opinii i obserwacji jestem za, nawet w większości. On nie jest znawcą ani ekspertem, po prostu pisze , w jaki sposób on to odbiera. Nie wywyższa się kompletnie, ma duży dystans do siebie. Za to go cenię. Bardzo mnie rozśmieszyło jak wypowiada się na temat biżuterii ,o kamieniach szlachetnych jak i sztucznych błyskotkach. Opowiada całą swoją przygodę przy zakupach kolczyków dla ukochanej. Tak się świetnie na tym zna, że pisze,, Równie dobrze mógłbym poprosić moją mamę, żeby dokonała inspekcji kotła na pokładzie parowca’’. Wypowiada się o sobie w oczach innych osób, nazywając siebie ,,spasłym staruchem’’. Zadziwiające jest jak z rezerwą to traktuje. Felietonów jest mnóstwo, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Humor na cały dzień zapewniony. Odejmuje jedną gwiazdkę za nazewnictwo, o którym wspomniałam na początku. Mocne 9 gwiazdek.
Oceny książki Świat według Clarksona. Czy da się to przyspieszyć?
437 użytkowników ma tytuł Świat według Clarksona. Czy da się to przyspieszyć? na półkach głównych- Przeczytane 282
- 2022 13
- Legimi 6
- E-book 4
- Jeremy Clarkson 3
- 2021 2
Tagi i tematy do książki Świat według Clarksona. Czy da się to przyspieszyć?
Cytaty z książki Świat według Clarksona. Czy da się to przyspieszyć?
Wszystkie te organiczne tybetańskie pozycje psa z głową w dół i wszystkie te kąpiele przy dźwiękach wielorybich pieśni to tylko anegdotki pozwalające podtrzymywać konwersację przy kolacji, dopóki wszyscy nie zaczną rozmawiać o oglądanych serialach. Jeśli chcecie być szczupli i zdrowi, mniej jedzcie i więcej spacerujcie."
Dla automaniaka kompiel w ropie naftowej to ...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat według Clarksona. Czy da się to przyspieszyć?
Fajne poczucie humoru. Lekkie pióro.
Fajne poczucie humoru. Lekkie pióro.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chcesz wiedzieć jak działa świat, poznać najbardziej nieoczywiste rozwiązania i zdarzenia, zrozumieć ruchy celebrytów i polityków to nie czytaj tej książki.
Jest to książka, tak naprawdę zbiór felietonów z czasopisma "The Sunday Times", autorstwa brytyjskiego dziennikarza Jeremego Clarksona. Idealna pozycja do autobusu, pociągu i podróży jednym słowem do miejsc publicznych gdzie na własne oczy możemy często doświadczyć treści. Celem autora wyrażenie swojego zdania na przeróżne tematy z całego świata i wszystkich dziedzin życia.
Można nie lubić Clarsona ale z pewnością po tej książce będziesz lepszym człowiekiem (albo nie).
Gorąco polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka, tak naprawdę zbiór felietonów z czasopisma "The Sunday Times", autorstwa brytyjskiego dziennikarza Jeremego Clarksona. Idealna pozycja do autobusu, pociągu i podróży jednym słowem do miejsc...
Jak zwykle sporo śmiesznych felietonów, kilka zupełnie niepotrzebnych. Ja czytałem rok temu i najciekawsze są fragmenty, w których kpi sobie z tego, co w polityce może się wydarzyć i...sporo niestety faktycznie się z tego spełniło. Jeśli ktoś lubi Clarksona to tutaj nie będzie zawiedziony, choć miewał lepsze książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór felietonów okraszonych angielskim humorem. Ja uwielbiam, ale co kto lubi.
Zbiór felietonów okraszonych angielskim humorem. Ja uwielbiam, ale co kto lubi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkończyłem całą serię “Świat według Clarksona”. felietony Jeremiasza są różne. jedne były lepsze, inne trochę słabsze, ale w ostatecznym rozrachunku ciekawie spędzałem czas z Marudą. Clarkson oferuje mieszankę humoru, złośliwości i trafnych spostrzeżeń. które skłaniają do refleksji. Nie boi się podejmować kontrowersyjnych tematów. Chociaż niektórzy mogą uznać jego poglądy za kontrowersyjne, ja doceniam jego ekscentryczność i unikalne spojrzenie na świat. Broni swojego zdania, wyzłośliwia się i robi prywatne wycieczki. Z wiekiem nieco spuszcza z tonu i odnoszę wrażenie, że jednak świat mu trochę ucieka. Ale czy ten problem nie dotyczy nas wszystkich?
Skończyłem całą serię “Świat według Clarksona”. felietony Jeremiasza są różne. jedne były lepsze, inne trochę słabsze, ale w ostatecznym rozrachunku ciekawie spędzałem czas z Marudą. Clarkson oferuje mieszankę humoru, złośliwości i trafnych spostrzeżeń. które skłaniają do refleksji. Nie boi się podejmować kontrowersyjnych tematów. Chociaż niektórzy mogą uznać jego poglądy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toClarkson ewidentnie na starość luzuje.
Clarkson ewidentnie na starość luzuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Clarksona, ale w porównaniu z serią rolniczą akurat ta książka mniej mi przypadła do gustu. Rolnicza seria, wszystkie trzy tomy o farmie była cudowna.
Pod tym względem jest rzeczywiście niezastąpiony.
Zadziwiające jest jak z rezerwą to traktuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMankament główny to ,że cały czas w felietonach powołuje się na różne osoby nazwiskami, które dla większości Polaków nie są znane ,ani z nikim kojarzone jak goście ze świata celebrytów , show - biznesu,...
Bardzo lubię tego gościa i jego poczucie humoru. Uwielbiam jego serię samochodową a ostatnio również farmerską. Nie do końca chyba podzielam jego podejście do życia i tzw. światopogląd. Trochę inaczej patrzę na kobiety i LGBT, nie podoba mi się jego podejście. Starszy człowiek może mieć inne podejście do życia i to jest jasne. Ja Jeremiego za starego człowieka nie miałam jednak.
W książce pojawia się też sporo odniesień do Wielkiej Brytanii i ich celebrytów, showbiznesu. 95% nazwisk nie kojarzyłam, więc teksty z porównywaniem do konkretnej sytuacji lub osoby z UK w ogóle mnie nie śmieszyły, a wręcz był dla mnie niezrozumiałe. Takie wstawki nie powinny się pojawiać jeśli w planie jest wydanie książki na cały świat. Według mnie Pan Clarkson nie powinien już wydawać żadnych książek. Niektórzy się do tego nie nadają. Podobnie jak aktor Tom Hanks. Odpuść sobie Panie. Sama książka ok.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo Felietonów Clarksona wracałem zawsze kiedy potrzebowałem takiego "pick me up". Przeczytałem już ich sporo, jedne były lepsze, inne trochę słabsze, ale w globalnym rozrachunku ciekawie spędzałem czas z lektura. Kiedy sięgałem po najnowsza część, miałem wysokie nadzieję, potrzebowałem czegoś lekkiego, czegoś, co wejdzie szybko i sprawnie, z nuta humoru, głownie w celu zresetowania głowy od tematyki morderstw, zabojcow, i kryminalnych zagadek. Nie sądziłem, że podtytuł tej książki to motyw przewodni mojej przygody. Większość felietonów była miałka, bez polotu, zero humoru do którego przyzwyczaił mnie już Clarkson. Jednym słowem męczyłem się co niemiara, a z każdym felietonem miałem w głowie: "czy da się to przyspieszyć?" Książkę ciężko jest polecić, może ktoś inny znajdzie coś dla siebie, w mojej ocenie brakło wiele w tym zbiorze felietonów. Trochę liczę, że następne wydanie będzie bardziej wciągające.
Do Felietonów Clarksona wracałem zawsze kiedy potrzebowałem takiego "pick me up". Przeczytałem już ich sporo, jedne były lepsze, inne trochę słabsze, ale w globalnym rozrachunku ciekawie spędzałem czas z lektura. Kiedy sięgałem po najnowsza część, miałem wysokie nadzieję, potrzebowałem czegoś lekkiego, czegoś, co wejdzie szybko i sprawnie, z nuta humoru, głownie w celu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWbrew pozorom Jezza miał spory wpływ na moje czytanie. Za małolata, umęczony wykwitami z programu lektur, dorwałem jeden z pierwszych "Światów wg Clarksona". Coś zaskoczyło, zajawka na książki zakiełkowała i tak trwa do dziś. Co prawda, pisanie Clarksona już tak nie pociąga i nie bawi jak kiedyś, ale sentyment pozostał, a co któryś akapit objawi się ostre pióro autora. To, co niezmiennie trafia do mnie od zamierzchłych czasów po dziś, to programy - od Top Gear, przez Grand Tour, po najnowszą Farmę - w tej robocie Jeremy odnajduje się jak mało kto!
Wbrew pozorom Jezza miał spory wpływ na moje czytanie. Za małolata, umęczony wykwitami z programu lektur, dorwałem jeden z pierwszych "Światów wg Clarksona". Coś zaskoczyło, zajawka na książki zakiełkowała i tak trwa do dziś. Co prawda, pisanie Clarksona już tak nie pociąga i nie bawi jak kiedyś, ale sentyment pozostał, a co któryś akapit objawi się ostre pióro autora. To,...