Krzyk z lasu

- literatura obyczajowa, romans
- Saga Malowane Sny (tom 2)
- Skriket fra skogen
- NORDI-PRESS
- 2019-01-22
- 2019-01-22
- Lucyna Chomicz-Dąbrowska
- saga malowane sny Norwegia
Rok 1891, gospodarstwo Lie. Siedemnastoletnia Rebekka Lie od wielu lat mieszka w niewielkim domku pod opieką ukochanej babci. Jako pięciolatka w tragicznych okolicznościach straciła oboje rodziców. Babcia i wnuczka żyją skromnie, nie mogą sobie na wiele pozwolić. A jednak Rebekka nosi głęboko w sercu marzenie: chciałaby zostać malarką. Tylko czy w tej sytuacji ma ono szansę się spełnić?
Jensine triumfuje, gdy gospodyni nakazuje Rebece przenieść się do obory. Rebekka ma tam zamieszkać razem ze starą, zdziwaczałą służącą, Margot. A kobiety tej nie zna i w głębi duszy trochę się jej boi.
Jakby mało było tych kłopotów, zaczyna jej się narzucać Tord. I znowu Ulf przyjdzie jej z pomocą, co sprawi, że jeszcze bardziej zacznie Rebekę pociągać.
Już dawno nie czekałam na kolejny tom książki z takim niedoczekaniem. A kiedy już wyszła, to karygodnie szybko się skończyła. Na prawdę nie wiem, co te norweskie książki w sobie mają, że czyta się je w tak krótkim czasie.
Akcja zaczyna się rozwijać. Poznajemy nowe postacie, w tym dziwaczkę Margot, czy subtelną Kristinę. Obok obyczajówki autorka zręcznie wplotła elementy norweskich wierzeń i magicznego skandynawskiego świata. I tak, miałam w tych momentach ciarki na plecach.
Książka napisana bardzo dobrze, nieustannie byłam ciekawa, co wydarzy się na kolejnych stronach (czasami nie umiałam się opanować od podglądania...). Zauważyłam, że przekład był dużo lepszy, mniej było błędów, które niestety raziły mnie w "Rebecce".
Polecam i z niecierpliwością czekam na kolejny tom...
więcej Pokaż mimo toAkcja zaczyna się rozwijać. Poznajemy nowe postacie, w tym dziwaczkę Margot, czy subtelną Kristinę. Obok obyczajówki autorka zręcznie wplotła elementy...