Noah po prostu jest

- Agata Byra
- Zielona Sowa
- lgbt youngadult
- Noah can't even
- Noah Can't Even (tom 1)
- literatura młodzieżowa
- Agata Byra
- lgbt youngadult
Biedny Noah! Jego ojciec zniknął wiele lat temu, matka występuje na scenie jako imitatorka Beyonce wprawiając go w zażenowanie, a jego ukochana babcia nie jest już sobą. Ma tylko jednego przyjaciela, Harry'ego, a szkoła to... no cóż, szkoła to czyste piekło. Dlaczego Noah nie może być normalny, jak wszyscy w szkole? Może gdyby nawiązał z kimś romantyczny związek – na przykład z Sophie, która jest idealna i cudowna - byłby kimś? Ale plany Noaha biorą w łeb, gdy podczas jednej z imprez całuje się z Harrym. No cóż... każdemu może się zdarzyć, ale czy to oznacza, że Noah jest gejem? A może to był zwykły przyjacielski pocałunek? W sumie to przede wszystkim Harry całował Noaha, a nie Noah Harry'ego, więc się nie liczy, prawda?
Przezabawna powieść o trudach nastoletniego życia i poszukiwania siebie. Pełna czarnego humoru, sarkazmu i nawiązań do internetowych memów.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Dorastanie to wyzwanie
Nastolatkom można zazdrościć wielu rzeczy – niespożytej energii, elastycznej skóry, braku kredytów, jednak życie dojrzewającego człowieka wcale nie jest usłane różami. Doskonale o tym wie tytułowy bohater powieści Simona Jamesa Greena „Noah po prostu jest”.
Ten chłopak musiał chyba nieźle narozrabiać w poprzednim życiu, bo teraz nieustannie spotykają go problemy. Jego matka myśli głównie o własnych potrzebach, a co gorsza, zarabia na utrzymanie w dość żenujący (i kiepsko płatny) sposób. Ojciec też się nie popisał – zniknął sześć lat temu i od tamtej pory nie daje znaku życia, zaś babcia – jedyna krewna, na której Noah zawsze mógł polegać – zmieniła się niemal nie do poznania.
W szkole nastolatek jest obiektem drwin, ale ma pomysł, jak poprawić swoją sytuację. Gdyby zdołał oczarować jakąś lubianą dziewczynę, na przykład śliczną i inteligentną Sophie, na pewno położyłby kres śmiechom i głupim komentarzom. Jednak plan sobie, a rzeczywistość sobie – zamiast pocałować Sophie, to on zostaje pocałowany – przez chłopaka!, co zmusza go do zastanowienia się nad własnymi uczuciami. Ech, czy naprawdę nikt nie rozumie, że Noah chce być po prostu „normalny” – dopasować się i żyć jak wszyscy?
Debiut Simona Jamesa Greena to prawdziwa perełka wśród tytułów wydawanych z myślą o młodzieży, lekka i bardzo zabawna powieść, która zmusi do uśmiechu nawet największego ponuraka, ale każdemu czytelnikowi da też trochę do myślenia. Towarzysząc rozbrajającemu nastolatkowi, który ma niezwykły talent do komplikowania nawet najprostszych spraw, możemy przyjrzeć się choćby trudnym relacjom rodzinnym. Przede wszystkim obserwujemy jednak, jak młody człowiek odkrywa prawdę – nie tylko o samym sobie, lecz także o otaczających go ludziach – i jak niektóre z jego wyobrażeń ulegają zmianie, jak na własnej skórze przekonuje się, że nie warto wierzyć pozorom.
„Noah po prostu jest” to książka, która udowadnia, że o poważnych problemach można opowiadać w zabawny sposób – poprawia nastrój skuteczniej niż czekolada. Stanowi świetne lekarstwo dla wszystkich zmęczonych, rozgoryczonych, cierpiących, ze szczególnym uwzględnieniem tych, którzy za bardzo dbają o swój wizerunek, zmuszają się do ciągłego udawania kogoś, kim nie są i nigdy się nie staną, do wpasowywania się w niewygodny dla siebie schemat. To świetna powieść ku pokrzepieniu serc – nie tylko tych nastoletnich.
Małgorzata Pawlak
Popieram [ 2 ]
Dyskusje
Ale chodzi mi o to, że ludzie nie powinni się uprzedzać.
Chcę wreszcie pozwolić sobie na bycie kobietą, która ma potrzeby.
Ciesz się z tego, co miałeś, ale oczekuj, z ciekawością nowych przygód i nowych ludzi.
Opinie [32]
Zacznę od tego że od dawna przy żadnej książce nie byłam aż tak często bliska odłożenia książki i nie wrócenia do niej nigdy więcej. Fabuła opowiada o nastolatku z problemami w różnych dziedzinach. Przy czytaniu wiele razy musiałam na chwilę odpuścić przez dawkę żenady którą regularnie serwuje nam autor.
więcejJestem w wieku prawdodpdobnie grupy do której miała ta książka...
Nie mam pojęcia na ile to ocenić. Jest to jednak pierwsza książka o gejach na której się nie zawiodłam. Najlepszą postacią jest dla mnie oczywiście babcia. Jej wypowiedzi muszę sobie gdzieś zapisać. XD
Pokaż mimo toŻycia Noah nie należy do najprzyjemniejszych. Jego ojciec zniknął kilka lat temu, matka występuje jako Beyonce na scenie i wcale nie wychodzi jej to dobrze, a ukochana babcia choruje na demencję. Mało tego nie jest popularny w szkole, a uczniowie wciąż wspominają mu, że podczas jednej ze szkolnych wycieczek posikał się w spodnie. Na szczęście zawsze może liczyć na swojego...
więcejKocham te historię całym swoim sercem! Czytam już ją drugi raz i wciąż jest tak samo świetna. Książka mówi nam o odkrywaniu swojej orientacji, problemach, miłości i wiele innych. Dla fanów książek z motywem LGBT to bardzo polecam! <3
Pokaż mimo toKsiążka lekka do przeczytania. Bohaterowie jednak infantylni. Zachowanie nie pasowało mi do wieku. Gdyby wszyscy mieli po trzynaście lat, to by przeszło, ale nie szesnaście...
Pokaż mimo toMimo wszystko fabuła całkiem przyjemna
Historia Noah bawi ale i sprawia, że czytelnik może cząstke siebie odnaleźć w tym bohaterze.
Pokaż mimo toKolejna przyjemna młodzieżówkę z wątkiem LGBT. Bardzo podobna do Alan Cole nie jest tchórzem i Alan Cole nie tańczy. Lekka, przyjemna, zabawna. Noah da się lubić, chociaż czasami mocno irytuje o wiele bardziej niż Alan. Ale i tak polecam jak ktoś ma ochotę na coś lekkiego i niewymagającego.
Pokaż mimo toTa książka wywołała we mnie wiele śmiechu. Ma bardzo wiele akcji i jest poprostu wspaniała i świetna.
Pokaż mimo toKsiążka na jeden wieczór. Zabawna, lekka i przyjemna, chociaż główny bohater często denerwuje swoim zachowaniem. Jeśli ktoś czytał ,,Alan Cole nie jest tchórzem" na pewno wie o czym mówię. Obie książki są w podobnym klimacie.
Pokaż mimo toZdecydowanie polecam na zwykły wieczór z książką.
Bohater książki, jak z tytułu wnioskujecie, to Noah. Młody chłopak, który jak każdy dorastający człowiek ma wiele pytań do otaczającego go świata. W okresie buntu, burzy hormonów musi na własny, pokręcony sposób, znaleźć odpowiedzi na nurtujące go pytania. Zmierzyć się z życiem, które jeszcze, do tej pory, nie wydawało się być tak trudne.
więcejOdkryć kto jest przyjacielem, a kto...